Hvem vant lokalvalgkampen i Re?

SISTE INNSPURT: Disse sto på Høyre-stand på Re-torvet siste lørdag i valgkampen: 2. kandidat Øyvind Jonassen, 11. kandidat Christine Rønningen og 12. kandidat Lars Sollie. Foto: Stian Ormestad.

Et viktig valg står foran oss. Det er en del forskjeller på dagens kommuner, og alt dette skal samkjøres i en ny storkommune. Men en ting har Re og Tønsberg til felles: Trang økonomi.

Les mer om lokalvalget 2019 i ReAvisa-arkivet.

Prosjektleder for sammenslåingen og kommende rådmann i nye Tønsberg kommune varsler store kutt i den nye kommunen.

TRANG FØDSEL: Egil Johansen, påtroppende rådmann i nye Tønsberg kommune, varsler store kutt. Foto: Stian Ormestad.

Egil Johansen har et sprik på 100 millioner mellom forventa inntekter og utgifter første driftsår.

Politikk er prioriteringer

Det er kanskje ikke tida for å love for mye? Men politikk er prioriteringer. Også i et trangt budsjett for en ny kommune.

Derfor betyr det noe hvem vi velger til å representere oss i nye Tønsberg.

Arbeiderpartiet ligger an til å bli største parti i nye Tønsberg kommune, ifølge de siste meningsmålingene før lokalvalget.

BARNEHAGE-BESØK: Arbeiderparti-følget vises rundt av ledelse og tillitsvalgt, over jernbaneskinner og leker i Skjeggestadåsen barnehage. Fra venstre ser vi Lars Jørgen Ormestad, 4. kandidat for Tønsberg Arbeiderparti, Anette Bjelland Skjold, tillitsvalgt, Anne Rygh Pedersen, ordførerkandidat for Tønsberg Arbeiderparti, Liv Sigstad, virksomhetsleder, og Trine Bekkhus, styrer. Foto: Stian Ormestad,

Arbeiderpartiet snakker om barnehager, mens SV snakker om skolemat. På begge felt er det store forskjeller på Re og Tønsberg før sammenslåinga.

UNGDOMSKANDIDAT: 4. kandidat for Tønsberg SV Helene Viken mener Re er et foregangseksempel når det gjelder gratis frokost til ungdomsskole-elever. Foto: Stian Ormestad.

I Re er barnehagene åpne en time lenger, med en halvtime tidligere åpent på morgen og en halvtime lenger åpent på slutten av dagen.

I Re har vi gratis frokost til ungdomsskole-elevene våre, mens noe sånt finnes ikke i Tønsberg.

SV-Heming har som vanlig vært ivrig innsender av leserinnlegg om alt fra vindmølle-motstand til miljøsaken. SV fronter også gratis SFO i den nye kommunen.

Og SV har litt mer penger enn de fleste andre partiene, ettersom de mener den nye kommunen må ty til eiendomsskatt åkke som, for å få regnestykket til å gå opp.

PÅ KIRKEBESØK: Senterparti-følget på vei inn i Ramnes kirke, guida av kirkeverge Per Astrup Andreassen. Fra venstre Kathrine Kleveland, Åslaug Sem-Jacobsen, Thorvald Hillestad, kirkevergen og SPs ordførerkandidat i nye Tønsberg Steinar Solum. Foto: Stian Ormestad.

Senterpartiet tok valgkampen til Ramnes kirke. Gamle Re har vært Vestfold-kommunen med flest middelalderkirker, og det blir et tungt ansvar for nye Tønsberg kommune også med totalt seks listeførte middelalderkirker.

SKOLEMAT: En god frokost er nøkkelen til en god skoledag, mener Revetal ungdomsskole-rektor Mona Elisabeth Larsen, 3. kandidat for Tønsberg SV Heming Olaussen, og 4. kandidat for Tønsberg SV Helene Viken. Foto: Stian Ormestad.

Derfor vil den nye storkommunen pushe på for statlige midler til vedlikehold.

Lokale SP-ere har også skrivi leserinnlegg om SMART, flere voksne i barnehagene, og hele nye Tønsberg på nett.

Leserinnlegg-maraton

Det har javnt over ikke mangla på leserinnlegg. Køen har vært lang, og meningene mange:

Lokale KrF-ere har skrivi leserinnlegg om jordvern i den nye kommunen, og at KrF utgjør en forskjell i regjering.

Lokale FrP-ere vil at nye Tønsberg skal benytte seg av statlige midler til eldreomsorgen, gjennom et prestisjeprosjekt fra FrP sentralt. Og oppfølging av boliger til førstegangsetablerere.

HÅPER PÅ PLASS: Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) er på ingen måte sikra plass i det nye kommunestyre, som 5. kandidat uten stemmetillegg på Senterparti-lista. Så Thorvald dreiv lokalvalgkamp inn til siste slutt, her på stand på Re-torvet siste lørdag før valget. Foto: Stian Ormestad.

MDG har vært mest aktive på leserinnlegg. Selvfølgelig om klimasaken og miljøvern – og lokal handlekraft, men også om likeverd og det å leve gode liv i et inkluderende og tolerant lokalsamfunn.

AKTIV VALGKAMP: Venstre har vært veldig aktive, her i siste lokalvalgkamp-innspurt på Re-torvet med Elin Berg Schmidt og Britt Lillian Fevang på stand. Foto: Stian Ormestad.

Rødt har fronta tre med Re-tilhørighet på toppen av lista, og er det eneste partiet med ordførerkandidat fra Re. Pluss kampsaken: Kaste høyresida fra makta i nye Tønsberg.

Venstre tok med miljøvernminister Elvestuen på elvesafari. Venstre har vært en av de mest aktive partiene på stand og i leserbrevspaltene – og hele veien har det vært lokalt miljøvern og busstilbud som har vært i fokus.

Høyre banker dører

Mens Høyre – som har som mål å bli den nye kommunens største parti? De vant skolevalget på Re VGS.

Lokale Høyre-representanter har anbefalt å stemme på reinger, uansett parti.

Men mest av alt har Høyre banka på dører. Som besatt.  Oppunder 2.000 dører er banka på i Re i løpet av valgkampen, forteller Høyre-gjengen på stand på Revetal den siste lørdagen før valgdagen mandag 9. september 2019.

Da gjenstår det bare å ønske et godt valg. Og hvem vinner valget?

Det er det velgerne som avgjør.

Les mer om politikk, styre og stell i Re.

Les mer om kommunesammenslåing.

LOKALVALG I EN NY OG STØRRE KOMMUNE: ReAvisa følger lokalvalget i nye Tønsberg kommune med Re-øyne. I den siste papiravisa før valget er det flere sider med valgstoff. Faksimile: ReAvisa, august 2019.

Alt ReAvisa har skrivi om lokalvalgkampen i Re finner du her:

Hvem fra Re vil henge med i nye Tønsberg?

Reinger gir flere slengere enn velgerne i Tønsberg

Sjekk også: Hva er Re for deg?

Les om partiene som ligger an til representasjon i nye Tønsberg:

Senterpartiet satser på tre fra Re i det nye kommunestyret

Rødt er det eneste partiet i nye Tønsberg med en reing på topp

Vil Arbeiderpartiet vokse videre inn i nye Tønsberg?

Høyre-vind i seilene i et sammenslått lokallag

Venstre kan få inn en reing i styre og stell i nye Tønsberg

En utflytta MDG-reing vil snakke Re sin sak i nye Tønsberg

Ti reinger kjemper om ett KrF-sete i nye Tønsberg

Bare en FrP-er fra Re i det nye kommunestyret?

SV går fra en i Re, to i Tønsberg, til tre i nye Tønsberg?

VALGDAGEN: 9. september skal folket i nye Tønsberg kommunen velge sine folkevalgte. Foto: Stian Ormestad.

Sjekk leserinnlegg i ReAvisa.