Hvem fra Re vil henge med i nye Tønsberg?

SIKRE PLASSER: Alle disse reingene har fått stemmetillegg fra hvert sitt parti, og er inne i kommunestyret i nye Tønsberg ifølge siste meningsmåling. Øverst fra venstre: Arbeiderpartiets Trude Viola Antonsen og Lars Jørgen Ormestad, Senterpartiets Heidi Myhre, Høyres Øyvind Jonassen, FrPs Frode G. Hestnes, og Rødts Lotte Uth Gjersøe og Ole Marcus Mærøe. Fotomontasje: Stian Ormestad og pressemeldinger.

ReAvisa prøver å tippe hvem og hvor mange fra Re som kommer inn i kommunestyret i nye Tønsberg. Det som er helt sikkert, er at det er helt opp til velgerne hvem som skal Re-presentere oss i den nye kommunen.

Les også om høstens valg i ReAvisa, august 2019 – last ned gratis!

ReAvisas gjennomgang, basert på siste meningsmåling, viser at sju reinger er sikra plass, tre til er så å si sikre, mens et titalls til kjemper om alt fra ingen til fem plasser til.

Først ser vi på de sju reingene som er sikra plass:

Tønsberg Arbeiderparti ligger an til å bli største parti med 14 kommunestyrerepresentanter. Her finner vi to kandidater fra Re blant topp seks med stemmetillegg fra partiet: Trude Viola Antonsen fra Ramnes og Lars Jørgen Ormestad fra Undrumsdal.

Tønsberg Rødt har tre fra Re på topp med stemmetillegg, og ligger an til å få to seter som blir inntatt av enten Ole Marcus Mærøe fra Ramnes, Lotte Uth Gjersøe fra Revetal, eller André Heggheim oppvokst i Bergsåsen, nå bosatt på Vear.

Tønsberg Senterparti har en kandidat fra Re blant de to på toppen med stemmetillegg: Heidi Myhre fra Våle.

Tønsberg Høyre har en kandidat blant de seks øverste på lista med stemmetillegg: Øyvind Jonassen fra Revetal.

Tønsberg FrP har en kandidat på topp-fire med stemmetillegg: Frode G. Hestnes fra Våle.

Så ser vi på de reingene som har et sete innen rekkevidde:

Tønsberg Arbeiderparti vil mest sannsynlig få inn ett par – tre reinger til, i tillegg til de to nevnte som er sikra plass med stemmetillegg fra partiet. Og da stiller alle de ni reingene uten stemmetillegg på lik linje i kampen om resten av setene.

Tønsberg SVs Heming Olaussen fra Ramnes og Andrew Knight fra Våle er to av seks på toppen av SV-lista med stemmetillegg fra partiet. SV ligger an til tre representanter, og sikter mot fire. Men det er velgernes personstemmer som avgjør hvem av de seks det blir.

Tønsberg Venstres Håvar Bettum fra Våle har 50/50-prosents sjanse på det ene setet Venstre ligger an til å få, som en av to på Venstre-lista med stemmetillegg fra partiet.

Tønsberg KrFs Johan Christian Haugan fra Vivestad og Benedichte Lyngås fra Våle er begge høyt opp på KrF-lista, men uten stemmetillegg fra partiet. KrF ligger an til to seter i det nye kommunestyret, der det ene går til ordførerkandidaten med stemmetillegg, og totalt ti reinger nedover på lista er med i kampen om det andre setet.

Høyre ligger an til å få 13 kommunestyrerepresentanter. Det vil si at flere reinger kan og mest sannsynlig vil representere Høyre i nye Tønsberg, men det er opp til velgerne å avgjøre hvem som slår følge med Øyvind Jonassen på kumulert plass.

Det kan bli både Karsten Frydenberg, Lars Sollie og Christine Iren Gjone Rønningen, eller noen av de andre av totalt åtte reingene uten stemmetillegg på Høyre-lista.

I Senterpartiet sikter de mot tre fra Re, men det er bare Heidi Myhre som er sikra plass med stemmetillegg fra partiet. De 14 andre uten stemmetillegg kjemper om tre seter – og her finner vi blant annet Thorvald Hillestad, Svein Holmøy, Trygve Ånestad, Ragnar Kirkevold og Cathrine Bøhle langt opp på lista.

I MDG ligger ingen reinger an til kommunestyreplass, men en utflytta reing gjør et lokalpolitisk comeback: Ulf Lund Halvorsen, tidligere kommunestyremedlem i Re.

Mange som vaker lenger ned på listene

Så er det mange, mange flere som kan komme inn hvis valgresultatet blir litt annerledes enn meningsmålingene. Og tilsvarende noen av de nevnte som risikerer å ryke ut.

Det er ikke godt å si hvordan personstemmer og slengere faller ut i en ny og større kommune.

Men ved kvalifisert gjetning har vi kommet fram til et anslag på 10 – 15 Re-representanter i det nye kommunestyret, som totalt vil bestå av 49 representanter.

Det som er helt sikkert, er at det er helt opp til velgerne hvem som skal Re-presentere oss i den nye kommunen.

Bruk stemmeseddelen din, godt valg!

Les mer om alle ni partier som ligger an til representasjon i nye Tønsberg:

Senterpartiet satser på tre fra Re i det nye kommunestyret

Rødt er det eneste partiet i nye Tønsberg med en reing på topp

Vil Arbeiderpartiet vokse videre inn i nye Tønsberg?

Høyre-vind i seilene i et sammenslått lokallag

Venstre kan få inn en reing i styre og stell i nye Tønsberg

En utflytta MDG-reing vil snakke Re sin sak i nye Tønsberg

Ti reinger kjemper om ett KrF-sete i nye Tønsberg

Bare en FrP-er fra Re i det nye kommunestyret?

SV går fra en i Re, to i Tønsberg, til tre i nye Tønsberg?

LOKALVALG I EN NY OG STØRRE KOMMUNE: ReAvisa følger lokalvalget i nye Tønsberg kommune med Re-øyne. I den siste papiravisa før valget er det flere sider med valgstoff. Faksimile: ReAvisa, august 2019.

Les mer om politikk, styre og stell i Re.

Les mer om kommunesammenslåing.

Les også om høstens valg i ReAvisa, august 2019 – last ned gratis!

Har du bestemt deg? Da kan du avlegge din stemme allerede nå.

Tall i saken er henta fra siste oppdatering for nye Tønsberg på Pollofpolls (ekstern lenke)