SV vil gi Re-ungdommen gratis frokost – også i framtida, i nye Tønsberg

GJØR NOE MED KONSENTRASJONEN, ARBEIDSLØSTA OG TRIVSELEN: En god frokost er nøkkelen til en god skoledag, mener Revetal ungdomsskole-rektor Mona Elisabeth Larsen, 3. kandidat for Tønsberg SV Heming Olaussen, og 4. kandidat for Tønsberg SV Helene Viken. Foto: Stian Ormestad.

På Revetal ungdomsskole får elevene gratis frokost, og SV vil kjempe for å videreføre tilbudet i Re og aller helst innføre det i hele nye Tønsberg.

Les også om høstens valg i ReAvisa, august 2019 – last ned gratis!

Havregrøt før skolestart: – Vi må lage dobbelt så mye!

Det er en del forskjeller på dagens Re og Tønsberg kommuner. Om bare 123 dager er de to kommunene smelta sammen til en ny storkommune.

En helt konkret forskjell er tilbud om gratis frokost på skolen. Det har vi på Revetal ungdomsskole, men ingen ungdomsskoler i Tønsberg har det samme tilbudet.

PRIORITERER AV SKOLENS EGNE MIDLER: Revetal ungdomsskole-rektor Mona Elisabeth Larsen. Foto: Stian Ormestad.

Rektor: – Så viktig at vi har ikke råd til å la være

Det starta som et prøveprosjekt for to år siden med støtte fra eksterne midler.

Både prøveprosjekt og de eksterne midlene er borte vekk i dag, men Revetal-rektor Mona Elisabeth Larsen så hvor viktig tilbudet var, så rektoren har finni plass i et trangt skolebudsjett til å videreføre ordningen – uten eksterne midler.

– Ja, dette er så viktig for de som benytter seg av tilbudet, at vi har ikke råd til å la være, forteller skolelederen til ReAvisa.

– Det er ikke alltid så mange, og det er ikke alltid de samme. Det er de som har hatt det for travelt til å rekke frokost hjemme, og da redder en grøtplett eller ei brødskive skoledagen.

Gratis skolemat er en god SV-sak, forteller Heming Olaussen (SV), tredjekandidat på Tønsberg SVs liste. – Du veit, da SV foreslo gratis skolemat nasjonalt for litt over tjue år siden ble vi latterliggjort.

UNGDOMSKANDIDAT: Helene Viken, SVs 4. kandidat til lokalvalget i nye Tønsberg kommune. Foto: Stian Ormestad.

– Men nå kommer stadig flere etter, fordi alle innser akkurat det samme som rektor her har sett: Næring gir læring.

En skoledag uten frokost er skikkelig dritt

Fjerdekandidat på SV-lista Helene Viken veit hvor viktig det er, fordi hun som skoleelev kjenner det på kroppen sjøl:

– En skoledag uten skikkelig frokost er skikkelig dritt. Det gjør noe med konsentrasjonen, arbeidsløsta og trivselen.

– Mat er bensinen vår, så enkelt er det, sier rektor.

Det er ikke store kostnaden: 10.000 kroner, og alle elevene som trenger det har frokost hele skoleåret på Revetal ungdomsskole, tre dager i uka. Da er brød og pålegg dekka.

Vi i Re har allerede ei kantine og ei kantinedame på ungdomsskolen, så det påløper ingen ekstra kostnader der. Men for resten av den nye kommunen er ikke det tilfelle. Derfor kan det bli snakk om ekstra utgifter, i forhold til prislappen for å fortsette frokosten på Revetal.

FOREGANGSEKSEMPEL: Revetal ungdomsskole bør være et eksempel til etterfølgelse for resten av den nye kommunen, mener SV-toppene Heming Olaussen og Helene Viken. Foto: Stian Ormestad.

– Bør være helt overkommelig

– SVs kampsak er å primært beholde tilbudet her i Re, og gjøre alt vi kan for å innføre det i resten av nye Tønsberg, forteller Helene.

– Det bør være fullt overkommelig, for ganger vi opp elevantallet her på Revetal med tallet for resten av ungdomsskolene i den nye kommunen, kommer det på rundt 50 – 60.000 kroner.

Den nye kommunen kommer til å ha en trang økonomi. Det forespeiles kutt på to prosent i første driftsår, etter et anslag om 100 millioner kroner i minus.

– Det er kanskje ikke mer utgifter som er greia i den nye kommunen?

– Jo, men du veit, vi i SV har litt mer penger, sier Heming.

– Vi mener eiendomsskatt er en fornuftig ting, så lenge folk ser at det går til fornuftige saker. Som her i Re, hvor vi har fått en ny ungdomsskole og idrettshall. Vi må satse på ungdommen!

Havregrøt før skolestart: – Vi må lage dobbelt så mye!

FROKOSTEN ER SERVERT: Fra venstre 3. kandidat for Tønsberg SV Heming Olaussen, 4. kandidat for Tønsberg SV Helene Viken, og Revetal ungdomsskole-rektor Mona Elisabeth Larsen. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om lokalvalget 2019.

Hvem fra Re vil henge med i nye Tønsberg?

Sjekk også: Hva er Re for deg?

,