Politiet stenger veier og boliger tømmes for folk

BRANN: Brannen ble oppdaga tidlig på morgen søndag 27. mai 2018. Det er ikke første gang det brenner hos Revac. Foto: VIB.

LINNESTAD: Kraftig røykutvikling, spesielt rundt Linnestad næringsområde.

Se bilder fra Revac-brannen.

SISTE: Nå er Revac-brannen endelig slokt!

Les også: Sjøl når evakueringen er over, risikerer Ida og familien å måtte vente lenge før de kan flytte hjem igjen.

Les også: Storbrann hos Revac får igjen store konsekvenser.

Les også: Frykter for nye utslipp.

Klokka 07.00 fikk Vestfold-politiet melding om røykutvikling i gjenvinningsbedriften Revac på Linnestad.

STORE MANNSKAPER: Nødetatene jobber på stedet – og i en stor radius rundt – med slokking, se etter folk som har fått i seg røyk, og evakuering av boliger. Kommunen har satt opp evakueringssenter på Re helsehus på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Kraftig røykutvikling

– Kraftig røykutvikling, melder nødetatene ved ankomst. Brannvesenet jobber med slokking, og helsepersonell tar seg av tre som jobber på anlegget. De har fått i seg røyk.

Brannvesenet varsler kraftig røykutvikling under slokking, så beboere i området bør lokke dører og vinduer. Røyken legger seg rundt brannstedet i skrivende stund. Men vi veit av tidligere brann på anlegget at vinden fort kan snu, så det er best å være føre var.

Politiet ber om at beboere som er berørt evakuerer fra eiendommene sine. Politiet kjører fra eiendom til eiendom for å be beboere reise andre steder inntil videre.

Som all røyk, er også denne giftig – men den kan være ekstra giftig, siden det mest sannsynlig brenner i elektriske komponenter, plast og annet avfall som resirkuleres hos Revac AS.

Helsehuset fungerer som evakueringssenter

Kommunen er varslet. Veier i område blir sperret og politiet oppfordrer folk til å ikke reise til stedet. Evakueringssenter i forbindelse med brannen er Helsehuset på Revetal, Revetalgata 52.

NEDFALL: Hvis dette ramler ned i naturen, med varme i seg enda, frykter flere som har tatt kontakt med ReAvisa skogbrann i tørr vegetasjon. Foto: Privat.

Politiet melder om at det er en stor brann som kan vare i mange timer.

Anette Røkenes på Sperre gård har filma den voldsomme røykutviklinga – se videoen her. Hun er bekymra for miljøskader – som for fire år siden.

Per Vidar Gjersøe har plukka ei bøtte med nedfall fra brannen, det er varme, brente plastbiter. Flere ReAvisa-lesere forteller om det samme. De frykter en skogbrann som følge av Revac-brannen.

Brannflyet er også på vingene, og sirkulerer over området i skrivende stund.

Se video: – Vi har ikke kontroll. Det kan ta mange timer.

Kommunen setter krisestab

Re kommune informerer rett over klokka 10.00 at det er satt krisestab. På kommunens Facebook-side står det:

HÅNDSKREVET LAPP: Ordføreren informerer via en håndskrevet lapp på døra. Foto: Stian Ormestad.

«Lukt er i seg selv ikke et tegn på at man er eksponert for giftig røyk, men dersom du opplever sterkt ubehag bør du evakuere».

«Personer med KOLS, astma eller lignende luftveissykdommer bør uansett evakuere».

Kommunen lager nå evakureringsplan for et større område. Dersom planene blir en realitet, er oppmøte og overnatting i første omgang på Revetal ungdomsskole. Deretter hotell i Tønsberg, og i verste fall hvis det er snakk om veldig mye folk på Brunstad.

Større evakuering vurderes fortløpende

Rett over klokka 15.00 meldes det om en større evakuering – alle må møte på Revetal ungdomsskole. Representanter fra politiet og kommunen er på stedet.

Rett over klokka 16.30 kommer kontrabeskjed: «Evakueringen er nå avblåst, men situasjonen er fortsatt alvorlig og det kan bli aktuelt med evakuering på et senere tidspunkt», skriver Re kommune på sin Facebook-side. Det kommer an på vindretningen.

11 timer etter at slokking starta, klokka 18.00 på kvelden, er alle nødetater fortsatt på stedet. Det drives fortsatt intens slokking, med utrykning til og fra Linnestad næringsområde. Vis hensyn, det er stadig brannbiler gjennom for eksempel Revetal. Det er fortsatt stengte veier, som Bjuneveien.

Evakuering i løpet av natta, og stengte barnehager mandag

I løpet av natt til mandag, fra klokka 01.00 og utover, ble det likevel igangsatt en større evakuering.

De siste ble henta ut av huset sitt nærmere morgenkvisten.

To barnehager holdes stengt mandag: Skjeggestadåsen og Linnestad. Tirsdag åpnes Skjeggestadåsen, mens Linnestad barnehage er fortsatt stengt.

Les mer om evakueringen her: Det er ikke så verst å være 3 år og evakuert på hotell, egentlig…

LEDER KRISESTABEN: Re-ordfører Thorvald Hillestad, foran Re helsehus – stedet alle evakuerte skal møte fram til ny beskjed kommer. Foto: Stian Ormestad.

Frykter store miljøkonsekvenser – igjen

Hva miljøkonsekvensene av denne brannen blir, veit ingen i skrivende stund. Men røyk sprer seg over store områder, og nedfall fra brannen i form av støv, sot, plastbiter og annet får ReAvisa tips om over store områder.

FRYKTER FORURENSING: Seniorrådgiver hos Fylkesmannens miljø- og samfunnssikkerhetsavdeling Fred Marius Svendsen. Foto: Stian Ormestad.

Fylkesmannens representanter er sammen med brannvesen på befaring langs vassdragene. Det lukter av vannet og det blir satt i gang preventive tiltak, i tilfelle det er snakk om forurenset slokkevann.

Mange opplever dårlig vanntrykk i det kommunale vannettet, som følge av slokking på Linnestad. Det kan med fordel spares på vannforbruket.

Revac AS driver med behandling av EE-avfall, elektriske og elektroniske apparater/produkter. NRK har vært i kontakt med daglig leder i Revac. Han er på utenlandsreise og ordknapp når NRK ringer.

– Jeg er i utlandet, men jeg er på vei hjem for å få oversikt over dette. Jeg har ikke oversikt ennå, og kan ikke si noe mer akkurat nå.

Innfører vanningsrestriksjoner

Re kommune har innført restriksjon på bruk av vann fra Bjunebekken og Storelva sør for Bjune og Aulivassdraget helt ned til Tønsberg.

Bruk av vann til jordbruksvanning kan ikke anbefales, heter det på kommunens nettsider.

Vegtrafikksentralen melder utpå kvelden at Bjuneveien og Bispeveien er åpnet for normal ferdsel igjen. Bjuneveien er blitt stengt til og fra i løpet av slokkingsarbeidet.

Hele Linnestad næringsområde er stengt av både mandag og tirsdag.

River bygget og rydder seg innover

KOMMER ENDELIG TIL: Maskiner får kommet nærme nok til å kunne plukke kontrollert ned takelementene. Det sørger for at brannmannskap kommer til haugen som brenner, for å vende og spyle den helt til man er helt sikre på at brannen er slokt. Foto: VIB.

Det er «bare» en tredjedel av bygningsmassen som har brent så langt, og nå er brannsjefen bekymra for spredning til resten. En like stor produksjonshall pluss et kontorbygg ligger utsatt til når taket enten raser eller må rives for å komme til i slokkinga.

– Hallen der det har brent må ramle sammen eller rives, bekrefter brannsjef Per Olav Pettersen til ReAvisa. Mest sannsynlig ramler den ned av seg sjøl, etter at sterk varme har svekka stålkonstruksjonen. På toppen ligger det tung betong til tak.

BRANNSJEF: Per Olav Pettersen, Vestfold interkommunale brannvesen. Foto: Stian Ormestad.

– Og vi er redd for hva som kan skje da, ja. Både med tanke på oppblussing og fare for spredning til enda en produksjonshall og en kontorfløy.

Når taket ramler, hvor mye brannen blusser opp, og om det er nok til at brannen i verste fall sprer seg, kan ingen vite nå. Heldigvis roa brannen seg såpass at maskiner kan komme til å plukke ned taket i mer kontrollerte former:

Tirsdag morgen er rivingen av taket i gang. Det tar lenger tid enn først antatt, men håpet er å få satt sluttstrek for slokking. Evakuering og stengt barnehage opprettholdes, melder Re kommune.

Revac jobber for å begrense skadene

Revac AS bistår nå redningsetater og myndigheter med å få kontroll på situasjonen, skriver daglig leder i en pressemelding:

EN AV LANDETS STØRSTE: Bak Revac AS står tre lokale Re-karer som har bygd opp bedriften fra grunnen av. De gjør en viktig jobb ved å ta i mot og miljøsanere EE-avfall. Foto: Stian Ormestad.

– Vi jobber nå tett sammen med offentlige myndigheter for å få oversikt over situasjonen og omfanget av skadene på bygget. Det viktigste for oss er å begrense potensielle skader på nærmiljøet. Samtidig er vi glad for at ingen ble skadet i brannen, sier daglig leder i Revac AS.

SKAL VENDES ENDA EN GANG – FOR SIKKERHETSSKYLD: Brannmannskap blir på stedet en stund til. Foto: VIB.

Det er henta inn byggteknisk kompetanse på anlegget for å vurdere skadeomfanget. – Når dette er klart vil vi kunne si mer om muligheten for når vi kan være tilbake i normal drift.

– Nå kan vi si at brannen er helt slokt!

Rett over klokka 16.30 tirsdag 29. mai 2018 kommer konklusjonen som melding på Vestfold interkommunale brannvesens Facebook-side:

– Hjullasteren henter nå ut restene av haugen og vender på massen. Den var anslagvis på 80 – 100 tonn med oppmalte vaskemaskiner og elektronikk ved brannstart søndag morgen. Haugen er våt tvers igjennom og det ryker ingen ting når han graver i haugen.

Da kan vi endelig si at Revacbrannen er offisielt slokt, sier innsatsleder brann Andrew Wright.

– For sikkerhetsskyld skal hele haugen vendes, men det er ingenting som tyder på at det er noe som helst varme igjen i haugen, den er slokt, gjentar Andrew Wright. Han legger til at brannmannskaper blir på stedet til denne jobben er ferdig.

Revac beklager belastningen

ReAvisa har spurt om en prat med daglig leder ved Revac AS. Vi har mottatt en pressemelding tirsdag formiddag og en ny tirsdag kveld:

– Vi er glade for at beboerne endelig kan reise hjem og beklager den belastningen dette har vært for de, sier daglig leder i Revac AS.

– Vårt fokus framover blir å komme tilbake i normal drift så snart som mulig. Det skal vi klare sammen med våre dyktige ansatte.

Når det gjelder årsaken til brannen sier daglig leder at det er for tidlig å si noe om dette. – Dette blir en del av politiets etterforskning som vi selvsagt skal bistå så godt vi kan på.

Ikke første gang det brenner hos Revac

TJUKK, SVART RØYK: Det er fire år siden storbrannen hos Revac, nå er gjenvinningsbedriften ramma av brann igjen. Slik ser det ut søndag morgen 27. mai 2018 hos Revac. Foto: VIB.

Det er ikke første gangen det brenner hos en gjenvinningsbedrift på Linnestad. Den største og mest alvorlige brannen varte 36 timer sommeren for fire år siden.

Dommen falt for litt over ett år siden, og rettens konklusjon var millionbøter til foretaket og fengselstraff til tre i ledelsen:

Les mer: En knusende Revac-dom.

Brannsjef: Mener Revac burde vært klar over risikoen

Revac-naboer: – Våre bekymringer ble latterliggjort

Revac-lederen: – Hadde jeg vært det minste i tvil om at ikke alt var i orden, hadde jeg gjort noe med det tvert!

Kommunen fikk refs for å mangle kriseplaner i tilfelle store katastrofer den gang.

VANSKELIG JOBB: Brannmannskap veit hvor vanskelig slokkejobb det er når det brenner hos Revac, som blant annet tar i mot og resirkulerer gammel plast og metall i tillegg til elektriske komponenter. Foto: Stian Ormestad.

Les flere saker fra politiloggen i Re.