Mangler systemer for handtering av kriser som Revac-brannen

revacREVETAL/LINNESTAD: Re kommune får refs.

Kommunestyret i Re bestilte før jul en gransking av Re kommunes handtering av Revac-brannen sist sommer, og mandag 23. mars 2015 kom den endelige rapporten.

Det mangler et system i hvem som gjør hva, er kortversjonen av konklusjonen.

– Ikke etablert kriseledelse, ikke loggført arbeidet som ble gjort, kommunen burde ha gitt innbyggere bedre informasjon, oppsummerer Margareth Horn (Sp), leder for Hovedutvalg for helse, oppvekst og velferd (HOV).

Leder av kontrollutvalget Frode G. Hestnes (FrP) mener i et intervju med NRK Vestfold (eksern link) at «kritikkverdig» er litt kraftig uttrykk, på spørsmål om hva som er mest kritikkverdig i rapporten.

Horn er uenig: – Jeg synes dette er kritikkverdig!

Flere innbyggere gikk ut i ReAvisa etter brannen og kritiserte kommunen for dårlig kommunikasjon – og granskingsrapporten gir dem medhold i det. De følte at de måtte pushe på for å bli tatt på alvor med bekymringene sine.

Kritikk av Revac og Re kommune: – Her har noe svikta lenge før det begynte å brenne!

På infomøter høsten 2014 viste rådmann Trond Wifstad til at han og teknisk sjef var på plass samme dag som brannen starta.

– Men kriseledelse i ordets rette forstand var det nok ikke, innrømmer rådmann Wifstad. Det kommer også fram i rapporten.

Kritikken går ikke nødvendigvis på jobben som ble gjort, men at det ikke er loggført skikkelig.

Hestnes tror kommunen har fått en vekker. Re kommune har en gammel beredskapsplan som skal oppdateres og være på plass så snart som mulig, forteller rådmann Wifstad til NRK Vestfold.

– Folk i Re kan føle seg trygge, mener Wifstad som viser til gode erfaringer fra øvelser, seinest i fjor høst.

Rapporten skal behandles i kommunestyret i Re i mai-møte.

,