Frykter skogbrann som følge av Revac-brannen

NEDFALL: Dette digre flaket stammer fra brannen, forteller Per Vidar Gjersøe. For å vise størrelsen har han lagt en kulepenn ved siden av. Foto: Privat.

LINNESTAD/RE: – Flott at folk følger med, sier Arnt E. Folvik i brannvesenet til ReAvisa. Det ramler nå ned brente plastbiter og andre rester fra Revac-brannen over et stort område. Ingen veit med sikkerhet sannsynligheten for at dette kan antenne den knusktørre vegetasjonen.

Det brenner hos Revac – igjen: Politiet stenger veier og evakuerer boliger.

Les også: Legger planer for en større evakuering.

Store brannmannskap jobber med slokking på Revac søndag formiddag. Men røyken og nedfall fra brannen bekymrer folk, flere kilometer unna brannstedet.

NEDFALL: Hvis dette ramler ned i naturen, med varme i seg enda, frykter flere som har tatt kontakt med ReAvisa skogbrann i tørr vegetasjon. Foto: Privat.

Ei bøtte med brent plast

Flere ReAvisa-lesere tipser om nedfall fra brannen over et stort område, helt bort til engene på Reine, ved Re golfbane, og mest sannsynlig enda lenger.

I gatene på Leikvoll litt nærmere brannstedet har Per Vidar Gjersøe samla sammen ei bøtte med nedfall.

– Skummelt når det faller ned askebiter i denne størrelsen i gata på Leikvoll, mener Per Vidar. – Innholdet i bøtta er plukka opp bare i gata utenfor huset. Håper bare ikke det blir antenning av skogen nå når det er så enorm tørt.

Hvor stor faren for antenning er, kommer an på varmen i nedfallet. Men teorien har selvfølgelig brannvesenet vært innom.

Setter alt inn på å få slokka brannen

Hovedfokus er å få slokka brannen på Revac så snart som mulig, forteller informasjonsrådgiver i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) Arnt E. Folvik:

– For det første: Hjertelig takk for at folk følger med! For det andre: Vi kan ikke si noen ting om faren for spredning. Det blir rein spekulasjon.

BRANNFLYET ER PÅ VINGENE: Det overvåkes spesielt nøye i den knusktørre vegetasjonen i Re. Foto: Stian Ormestad.

– Men brannvesenet oppfordrer alle til å vise helt ekstraordinær forsiktighet med alt som kan føre til brann, nå som all kapasitet settes inn på Revac.

KRAFTIG RØYKUTVIKLING: Revac rammes av brann – igjen. Foto: Privat.

– Vår ellers gode kapasitet er ikke så optimal som normalt, rett og slett, forteller Arnt E. Folvik, som har alle stasjoner i VIB på stedet, i tillegg er mannskap fra Larvik, Sandefjord og Drammen også tilkalt.

Brannflyet er også på vingene, og sirkulerer over området i skrivende stund.

Ikke første gang det brenner hos Revac

Det er ikke første gangen det brenner hos en gjenvinningsbedrift på Linnestad. Den største og mest alvorlige brannen varte 36 timer sommeren for fire år siden.

Dommen falt for litt over ett år siden, og rettens konklusjon var millionbøter til foretaket og fengselstraff til tre i ledelsen:

Les mer: En knusende Revac-dom.

Brannsjef: Mener Revac burde vært klar over risikoen

Revac-naboer: – Våre bekymringer ble latterliggjort

Revac-lederen: – Hadde jeg vært det minste i tvil om at ikke alt var i orden, hadde jeg gjort noe med det tvert!

Kommunen fikk refs for å mangle kriseplaner i tilfelle store katastrofer den gang.

TJUKK, SVART RØYK: Det er fire år siden storbrannen hos Revac, nå er gjenvinningsbedriften ramma av brann igjen. Slik ser det ut søndag morgen 27. mai 2018 hos Revac. Foto: VIB.

Les flere saker fra politiloggen i Re.