Større evakuering – oppmøte på ungdomsskolen

EVAKUERER: Kommunalsjef Ivar Jostedt og ordfører Thorvald Hillestad rett før møtet med politiet, der det ble avgjort å evakuere hele Linnestadfeltet. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL/LINNESTAD: Representanter fra politiet og kommunen er på ungdomsskolen for å ta i mot folk.

Les også: – Vi har ikke kontroll. Det vil ta mange timer å slokke.

Bakgrunn: Det brenner hos Revac – igjen.

Beboere i de evakuerte områdene har møtt på Re helsehus i løpet av morgen og formiddagen. Rett over klokka 15.00 melder Politiet i Sør-Øst at alle beboere i Linnestadfeltet må møte på Revetal ungdomsskole.

ReAvisa møtte ledelsen for krisestaben i Re kommune, ordfører Thorvald Hillestad, og kommunalsjef Ivar Jostedt, rett før avgjørelsen om en større evakuering falt. 

Det er politiet som avgjør evakuering, mens kommunen lager planene.

Samling på Revetal ungdomsskole

TRIST: Re-ordfører Thorvald Hillestad synes det er trist at Revac er ramma av brann igjen. Foto: Stian Ormestad.

– Vi har mulighet til å innkvartere folk på Revetal ungdomsskole, og det blir oppmøte der. Vi har også avtale med hoteller i byen, dersom det blir snakk om et større område og mange folk. I verste fall har også kommunen en avtale med Brunstad, hvis det blir snakk om veldig mange evakuerte, forteller Thorvald til ReAvisa.

– En slik plan må gjennomføres før ungane legger seg, forteller Thorvald, – det vil si innen klokka 18.00, har vi fått beskjed om. Det vil jo være aktuelt hvis brannmannskapet ikke har kontroll enda, og røyken fortsatt velter over Re.

Og politiet har vurdert det dithen at det er nødvendig.

Rett over klokka 16.30 kommer kontrabeskjed: «Evakueringen er nå avblåst, men situasjonen er fortsatt alvorlig og det kan bli aktuelt med evakuering på et senere tidspunkt», skriver Re kommune på sin Facebook-side.

Derimot ble det satt i gang en større evakuering i løpet av natta, fra klokka 01.00 og utover. De siste ble henta ut av huset sitt nærmere morgenkvisten.

Vil brenne i mange timer framover

Brannsjef Per Olav Pettersen fortalte til ReAvisa klokka 13.00 – seks timer etter at slokkinga starta – at de fortsatt ikke har kontroll over brannen, og at det vil brenne i mange timer framover.

Vinden har tatt med seg røyk og nedfall fra brannen i forskjellige retninger. Siste rapporter er fra Høyjord, der det kjennes røyklukt og kan ses røyk på himmelen.

Les også: Frykter skogbrann som følge av Revac-brannen.

Se video: – Vi har ikke kontroll. Det kan ta mange timer før brannen er slokka.

Ikke første gang det brenner hos Revac

Dommen falt for litt over ett år siden, og rettens konklusjon var millionbøter til foretaket og fengselstraff til tre i ledelsen:

Les mer: En knusende Revac-dom.

Brannsjef: Mener Revac burde vært klar over risikoen

Revac-naboer: – Våre bekymringer ble latterliggjort

Revac-lederen: – Hadde jeg vært det minste i tvil om at ikke alt var i orden, hadde jeg gjort noe med det tvert!

Kommunen fikk refs for å mangle kriseplaner i tilfelle store katastrofer den gang.

Les flere saker fra politiloggen i Re.