Følg kveldens historiske kommunestyremøte i Re: Flertallet av våre folkevalgte vil til Tønsberg

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_6

ATTRAKTIVE RE: Alle tre byene rundt oss har vært ivrig på en sammenslåing med Re. Alt tyder på at Tønsberg med ordfører Petter Berg (H) vinner slaget om Re. Her på folkemøte på Revetal, i prat med Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H). Foto: Stian Ormestad.

LOKALPOLITIKK: I kveld vil mest sannsynlig Re bli slått sammen med Tønsberg, og Re kommune er historie fra 1.1. 2019 eller seinest 2020.

I kveld skal det stemmes over vedtaket om å oppløse Re som egen kommune – bare ett år etter folket la et flertall nei-stemmer i valgurnene. Kommunestyremøtet starter klokka 18.00 og er åpent for alle.

Re kommune skriver på sine nettsider at det forventes å være spesielt stor interesse rundt dette møtet, derfor legges det til Våle samfunnshus som rommer flere tilhørere. 

Møtet overføres også direkte på Re kommunes nettsider. Klikk her for å se livestream (ikke tilgjengelig før møtestart). Opptak fra møtet er tilgjengelig i etterkant, vanligvis dagen etter.

KST (3)

HISTORISK: Thorvald Hillestad (SP) vil være den første og eneste som leder en kommune gjennom hele sin levetid. Re kommune får også norgeshistoriens korteste kommunehistorie. Foto: Stian Ormestad.

Noen vil være fornøyd med kveldens vedtak, men mange vil ikke være det.

Innbyggerundersøkelsen konkluderer med at «ingen av alternativene (Holmestrand, Horten eller Tønsberg) har flertall i befolkningen».

Re kommune ble bygd opp som en stor landkommune, der Ramnes og Våle allerede hadde en felles identitet gjennom generasjoner.

Denne identiteten fikk først et navn med etableringen av Re kommune i 2002.

17 eller maks 18 år etter skal Re kommune opphøre, og får med det norgeshistoriens korteste kommunehistorie. Det meste har gått kjapt her i Re, også når det gjelder oppløsningen av vår egen kommune:

Det er ett år og seks dager siden folket sa nei til kommunesammenslåing i folkeavstemning.

DSC_0795

VILLE «BYGGE RE»: Trude Viola Antonsen (AP), Lars Jørgen Ormestad (AP), Heming Olaussen (SV) og Ulf Lund Halvorsen (MDG) viser her fram en felles politisk plattform for å bygge Re, og respektere folkeavstemningen. Foto: Stian Ormestad.

Det er ett snaut år siden Arbeiderpartiet, SV og MDG møtte opp på ReAvisa-kontoret med en felles politisk plattform for å «bygge Re».

De fikk tilslutning fra flertallet i kommunestyret, også Senterpartiet. Våre folkevalgte skulle respektere folkeavstemningen – akkurat som de hadde lovet i valgkampen. Et mindretall ved Høyre, FrP, KrF og Venstre ville se i andre retninger enn nordover, som det var spurt om i folkeavstemningen.

Allerede rett over nyttår sto den første bekymringen om «overkjøring av folkeviljen» på trykk i ReAvisa.

På tampen av februar skreiv ReAvisa en leder: «Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen! Det rasles i sabler over alt rundt Re. Gode naboer vil kappe land, Fylkesmannen ber på sine knær om at de folkevalgte revurderer nei-et, og pengesekken strupes inn«.

Så ble det en lang diskusjon om hvor innsnurpa denne pengesekken egentlig blir i framtida. Det diskuteres fortsatt. Noen mener det er dramatisk, andre ikke. 

130216_RE_MIDDELALDERDAGER_025.JPG

LUTTER ØRE: Fylkesmann Erling Lae likte ikke svaret han fikk fra Re, og spurte pent om å få et nytt. Det fikk han. Foto: Stian Ormestad.

Fra og med i år ble det innført eiendomsskatt i Re. I diskusjonen sto valget mellom skolenedleggelser eller eiendomsskatt. Nå er valget eiendomsskatt eller sammenslåing, mente Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) i et leserinnlegg tidligere i år.

Et stort flertall av landets ordførere gikk sammen om en protest mot det nye inntektssystemet. Re-ordfører Thorvald Hillestad har ikke vært med på protesten.

Trude Viola Antonsen (AP) reagerte sterkt på Hillestads manglende protester: – Dette er til skade for kommunen du leder, og har leda i mange, mange år!

Mandag 7. mars var det innkalt til politisk verksted. Her starta snekringen – og siste spikeren i kista blir satt i kveld.

I prosessen som fulgte ble en ny folkeavstemning vraka med flertallets 21 stemmer mot mindretallets 4. Det ble heller bestilt enda en innbyggerundersøkelse, og enda en utredning – denne gangen en ekstern utredning til en prislapp på opptil 500.000 kroner.

KST (4)

SNUR PÅ HÆLEN: Arbeiderpartiet ved Trude Viola Antonsen har sammen med Senterpartiet har gjort den største snurren på hælen, fra å stemme for å «bygge Re» i fjor høst til å gå helhjerta inn for sammenslåing noen måneder seinere. Foto: Stian Ormestad.

Etter det politiske verkstedet snudde også Arbeiderpartiet på hælen, glemt var den politiske plattformen sammen med SV og MDG.

– Det går ikke at Re kommune kan stå alene. Det er ingenting, ingen fakta som tilsier at det går bra, sier Trude Viola Antonsen (AP) til ReAvisa i denne saken fra mai 2016.

Et prinsippvedtak om sammenslåing ble fattet i siste kommunestyremøte før sommeren.

Nå skulle spørsmålet om ja eller nei legges dødt, og det skulle kun fokuseres på retningsvalget – og i spørsmålet om hvem vi skal slå oss sammen med skal innbyggerne høres – ikke i spørsmålet om ja eller nei til sammenslåing.

Men folket i Re ville det annerledes: Spørsmålet om ja eller nei blir i aller høyeste grad fortsatt diskutert i de tusen Re-hjem.

Det ble starta folkeaksjon for folkeavstemning på sparket, kampanjen «Rettferdighet i Re» samla underskrifter, og det var krasse innlegg fra ellers stille og rolige reinger på folkemøtene.

KST (1)

RETNINGSVALG: – Det vi må nå, er å forholde oss til retningsvalget – ikke noe annet, sier Øyvind Jonassen (H) fra kommunestyrets talerstol tidligere i år – og får med seg flertallet av våre folkevalgte på det. Dermed ble ikke innbyggerne spurt om ja eller nei til sammenslåing i innbyggerundersøkelsen. Foto: Stian Ormestad.

Når det gjelder retningsvalget, virka det som at det politiske flertallet gikk mot Horten før sommeren.

Flere partier gikk ut og anbefalte Horten: Re KrF, Re Venstre, ja til og med ordfører Thorvald Hillestad (SP) heller mot Horten i løpet av sommeren. I Gjengangeren tok lokale FrP-ere fra hver siden av kommunegrensa hverandre i handa.

Re Høyre kjørte på med Tønsberg-kampanje. Det var fokus på hvor vi drakk øl, gikk på kino og shopper – og økonomi.

Ingen snakka varmt om Holmestrand lenger. Ikke før helt på tampen, i det siste folkemøtet i Fon.

Holmestrand ramla gjennom, Horten kom for seint på banen, Tønsberg står igjen som vinneren – sjøl om ingen av byene har et flertall i befolkningen, konkluderes det i rapporten om innbyggerundersøkelsen – last ned hele rapporten her.

Sjøl om det også konkluderes med at «befolkningen synes å være relativt delt i synet på sammenslåing med Tønsberg”, vil det etter det ReAvisa erfarer bli et stort flertall for Tønsberg blant våre folkevalgte i den endelige voteringa i kveldens kommunestyremøte.

Les mer under emneknaggen kommunesammenslåing.

Les også om tema i ReAvisa, september 2016.


 

Det har vært mye snakk om hva vi i Re mener om byene rundt oss. Hva mener byfolk om Re? 


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.