– Jeg skjønner ikke at dere tør!

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_5

PROVOSERT: Knut Måge Høydal (72) fra Ramnes fikk kveldens største applaus – etter å ha gått i strupen på flertallet av våre folkevalgte. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: – Dere inviterer oss til å si vår mening, men ikke om det viktigste av alt: Ja eller nei til sammenslåing, tordner Knut Måge Høydal fra Ramnes til stor applaus fra salen. Svaret fra ordføreren fikk en av de ytterst få ungdommene til å gå fra folkemøtet i protest.

Kommunesammenslåing - hva mener du?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

 

Det tredje folkemøtet av totalt fem var lagt til gymsalen på Revetal ungdomsskole. I Revetal-området sammen med Ramnes ble det også et klart nei i fjorårets folkeavstemning, som i alle sogn unntatt Vivestad. 

I fjor var det bare ett alternativ: Nordover med Hof, Holmestrand og kanskje Sande. Nå er det tre alternativ: Nordover med Hof, Holmestrand og garantert Sande, østover med Horten, eller sørover med Tønsberg.

Det er ikke lenger et alternativ å stå alene. Det provoserer mange reinger – og det kom til uttrykk på folkemøtet på Revetal.

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_8

GÅR FRA MØTET I PROTEST: Jenny Wedde (21) fra Ramnes synes ikke det er rart at ungdommen lar være å komme på folkemøtene. – Vår stemme teller ikke uansett. Foto: Stian Ormestad.

Mens folkemøtet i Vivestad og Undrumsdal alt overveiende var positive i tonen, fikk folkemøtet på Revetal et helt annet preg da ordet var fritt for tilhørerne.

Hele Re, og spesielt Revetal-området, scora høyt på spørsmålet om tilhørighet til egen kommune i innbyggerundersøkelsen fra 2014. Så høyt var tallet at forskerne måtte gni seg i øya.

I tillegg var Re-stoltheten – og motstanden mot sammenslåing – størst blant de under 30 år i hele kommunen.

– Denne aldersgruppa føler ikke at de blir hørt, forteller en av de få i 20-åra på folkemøtet på Revetal til ReAvisa. Ungdommen har ikke akkurat strømma til folkemøtene.

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_2

FOLK ER IRRITERTE: – Uansett om du mener ja eller nei, er mange enig i at prosessen er helt høl i hue, mener Knut Måge Høydal (72) – her helt til venstre, i prat med andre tilhørere på folkemøtet på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

På Revetal fikk flertallet av de folkevalgte passet sitt påskrevet umiddelbart.

– Jeg skjønner ikke at dere tør! Jeg blir rett og slett skremt. Det viktigste som skal skje for framtida vår skal avgjøres mot vår vilje, sier Knut Måge Høydal (72) fra Ramnes.

Det kokte etter innlegget fra den gamle ungdomsskolelæreren, og nå en av ildsjelene på Kulturhuset Elverhøy. Han fikk kveldens største applaus.

– Først spør dere oss, så driter dere i svaret. Tenk om Stortinget hadde gjort det samme i 1994? Da trodde også politikerne at de visste bedre enn folket, med et klart flertall for EU på tinget.

– Men de hadde hvert fall vett nok til å følge nei-et i folkeavstemningen!

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_3

SLO NED «OPPRØRET»: Ordfører Thorvald Hillestad understreker at tema for folkemøtene er retningsvalg, ikke ja eller nei til sammenslåing. Foto: Stian Ormestad.

Ordfører Thorvald Hillestad (SP) slo kjapt ned «opprøret». Det er retning, ikke ja eller nei som skal diskuteres nå.

Det var ikke tett med ungdom på folkemøtet på ungdomsskolen, og en av de få som var tilstede gikk i protest.

– Ja eller nei ble bare avfeid fra ordføreren. Men det er dette mange snakker om i Re nå. Hva er vitsen med å engasjere seg når de folkevalgte har bestemt seg likevel, spør Jenny Wedde (21).

– Det er ikke rart at det ikke er mange yngre folk her. Vi føler ikke at vi har en stemme som teller. Her i Re må man være folkevalgt for å ha noe man skulle ha sagt. Det har den gjengen der sørga for, mener hun.

Hun er sjokkert over at ordføreren svarer noe sånt som at noen spiller fotball, mens andre driver med politikk – alle må gjøre det de er gode på og konsentrere seg om det.

– Men dette er jo snakk om lokaldemokrati! Og bevare et ekte lokaldemokrati! Da er det det samme om det er hjerte eller hode man følger, demokrati er demokrati. Her har noe gått skikkelig galt i Re, sier 21-åringen irritert.

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_9

GÅR FRA MØTET I PROTEST: Jenny Wedde (21) og pappa Frank Wedde (52) tror de aller fleste i Re har gitt opp hele greia etter runden i fjor med innbyggerundersøkelse, folkeavstemning og folkemøter, – som de folkevalgte ikke har respektert i det hele tatt, mener de. Foto: Stian Ormestad.

Etter møtet forteller Høydal til ReAvisa at han har prata med mange irriterte reinger. Mange kommer bort til ham med støtteerklæringer. Både ja- og nei-folk.

– Alle trenger ikke være enig med meg, men mange er det. Uansett om du mener ja eller nei, er så å si alle jeg prater med enig i at prosessen er helt høl i hue.

– Hadde det blitt en folkeavstemning med et ja-flertall, ville det vært null problem å respektere det. Men sånn som dette er blitt nå, så kan jeg ikke fatte at de folkevalgte tør å ture fram på denne måten.

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_6

FOLKEMØTE-MARATON: Ordførerne i bykommunene rundt oss er på folkemøte-maraton. Her ser vi Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) og Holmestand-ordfører Alf Johan Svele (H). Nå gjenstår et folkemøte i Våle torsdag og et i Fon tirsdag til uka. Foto: Stian Ormestad.

Når det gjelder retningsvalg, ble både Holmestrand, Horten og Tønsberg snakka varmt om fra salen – akkurat som på de to forrige folkemøtene.

Hele Re er delt i synet. Det er splittelse internt i flere partier, det er delte meninger i ett og samme sogn, det virker som om Re er splitta helt ned til mann mot mann i retningsvalget.

Ordførerne fra Tønsberg, Horten, Holmestrand og Hof gjentok mye av det som ble sagt på folkemøte i Vivestad og Undrumsdal tidligere i uka.

Per Asbjørn Andvik fra Ramnes ser mot nye Holmestrand og mener Re vil ha mest å tjene på å fortsette samarbeidet nordover, etter sju år med 3K-samarbeid.

Anders Gustav Holt fra Ramnes mener Tønsberg er byen.

– Det er den eneste byen vi kan tørre å bli gamle i, mener han – med henvisning til økonomi. Som styremedlem i Re næringsforening forteller han at et overveiende flertall vil til Tønsberg.

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_10

GOD OPPSLUTNING: Folkemøtene har javnt over god oppslutning, men de unge glimrer med sitt fravær. 21-åringen som gikk i protest fra folkemøtet på Revetal har en teori: – Vår stemme teller ikke uansett. Foto: Stian Ormestad.

Jacob Rustan fra Revetal gjentok mye av det han tidligere har sagt i en ReAvisa-sak: Re burde bli limet i en ny kommune sammen med både Horten og Tønsberg.

Det samme ble ytret på folkemøtet i Undrumsdal, ved John Thollef Thollefsen fra Undrumsdal.

Horten er ikke med på den ideen, bekrefter Horten-ordfører Are Karlsen (AP). Akkurat som han svarte på spørsmål fra ReAvisa tidligere i sommer. Tønsberg-ordfører Petter Berg (H), derimot – han har døra på vidt gap for også Re, Horten og Tønsberg-alternativet.

Til slutt skal retningsvalget tas av 25 folkevalgte kommunestyrerepresentanter i Re. Det skjer 21. september 2016.

Torsdag 18. august er det et nytt folkemøte på Våle samfunnshus, og tirsdag 23. august er det siste folkemøte på Vonheim i Fon.

Alle kveldene starter møtet klokka 18.30.

170816_FOLKEMOTE_REVETAL_1

KONKURRERER MED SOMMERVÆRET: Alle folkemøtene denne uka sålangt har konkurrert med et varmt og godt sommervær. Også på Revetal fortsatte diskusjonene utenfor lokalene etter at møtet var hevet. Foto: Stian Ormestad.

Les også om det første folkemøtet i Vivestad: Populær kar på folkemøte om kommunesammenslåing

Les også om det andre folkemøtet i Undrumsdal: – Hvorfor ikke gjøre dette skikkelig, med en gang!?


 

Les også: Re kommune får norgeshistoriens korteste kommunehistorie

Les også: Her går startskuddet for en ny runde på kommunesammenslåing

Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!

Les også: Sammen om sammenslåing: – Innbyggerne skal bli hørt

Les også: I Re har vi tilhørighet til flere byer, og vi kan være limet i en storkommune med både Horten og Tønsberg

Les også: – Vi må forholde oss til retningsvalget – ikke noe annet

Les også: – Hele dette opplegget er å holde innbyggerne for narr

Les også: På tide å slipe sverdene igjen?


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.


 

– ANNONSE –