Folket har talt: Nei til kommunesammenslåing

Heming_latter_NETT

KJEMPER FOR ET SJØLSTENDIG RE: Heming Olaussen (SV) vant nei-stemmer i folkeavstemmingen, men ikke i kampen om SV-stemmer. SV er det nest minste partiet i Re – som ved forrige lokalvalg. FrP i Re ved Frode Hestnes ligger helt på nivå med landet ellers. Han hadde håpa på et ja, men konstaterer at det blåste en nei-vind over Re den siste tida før valget. Foto: Stian Ormestad.

LOKALVALG I RE: 55 prosent sier nei til sammenslåing – og folkets råd må følges av samtlige folkevalgte med en valgoppslutning på over 50 prosent.

Se video fra siste lokalvalgkamp-innspurt i Re.

ReAvisa har fått uofffisielle tall fra folkeavstemmingen om kommunesammenslåing: 55 prosent sier nei. Valgoppslutningen var på 55 prosent, også det et uoffisielt tall foreløpig fra ordfører og rådmann i Re.

På SVs valgvake i Tønsberg er det hæla i taket i kveld og i natt:

– Dette er en jubelkveld! SV var det eneste partiet som helt fra begynnelsen til slutt anbefalte et nei. Befolkninga er enig med oss. Vi tar det som en politisk seier, sier Heming Olaussen, ordførerkandidat i Re SV.

Olaussen har tatt seiersrunden på valgvaken i Tønsberg:

– Jeg oppfatter at alle de andre partiene erkjenner situasjonen, og alle vil stemme nei til sammenslåing. Det er ingen som kan gå i mot et valgresultat som sier sitt så klart som dette:

– Et klart nei-resultat, og en god valgoppslutning på godt over 50 prosent.

Men sjøl om SV vant nei-stemmer i folkeavstemminga, vant de ikke kampen om stemmene til kommunestyret. SV er kommunens nest minste parti – igjen.

– Vi er et lite parti, men likevel ser vi en tydelig framgang i Re – i motsetning til i andre Vestfold-kommuner og nasjonalt – det er første gang i historien at SV er større i Re enn i Tønsberg – og større enn landssnittet.

ReAvisa_Folkemote_Vale_004_NETT

KJEMPER FOR EN SAMMENSLÅING: Ja-mannen Thorvald Hillestad (Sp) har et splitta Senterparti bak seg, der partiet har lova å høre på folkets råd. Det ble nei. Foto: Stian Ormestad.

Ordfører Thorvald Hillestad (Sp) hadde en god følelse for et ja-flertall tidligere, men håpet har blitt mindre jo nærmere valgdagen vi har kommet. Nå ser han ingen annen mulighet enn å si nei til Hof og Holmestrand.

– Sånn som det ser ut nå, kan ingen gå i mot folkets råd, heller ikke Arbeiderpartiet og Høyre som har tatt noen forbehold. Valgdeltakelsen er godt over 50 prosent, viser Hillestad til.

I tillegg kan Hillestads ja-holdning ha skremt vekk velgere, kanskje mange i hans egne rekker. En tilbakegang på nesten 14 prosent fra forrige valg er dramatisk:

– Ja, det var en solid omrokkering, innrømmer Hillestad. Han forklarer det med at Høyre og KrF går fram nå som de stiller hver sin liste, MdG tar som et nytt parti beslag på en del stemmer, og det aller viktigste: Ap går voldsomt fram.

– Arbeiderpartiet gjør et godt valg for hele landet, og også i Re. Sånn er det jo ofte med partier i opposisjon i rikspolitikken, det slår også inn på lokalvalg, forklarer Hillestad.

Også opposisjonspartiet Senterpartiet går fram i landssnittet, men går altså dramatisk tilbake her i Re.

– Vi skulle selvfølgelig gjerne hatt et bedre valg her i Re – men vi er faktisk fortsatt det største partiet i Re. Det må vi tross alt være fornøyd med, mener Hillestad. Uoffisielt har Sp 2,4 prosent større oppslutning enn Ap, men like mange mandater.

Skulle det bli noen forandringer ved fintelling og med personstemmer, ligger Sp på vippen til sju mandater i kommunestyret – og tar da den sjette fra Ap som i såfall får fem.

– Det blir bare spekulasjoner jeg ikke vil mene noe om nå, sier Hillestad til ReAvisa.

AP_latter_NETT

BRAKVALG: Arbeiderpartiet fikk under halvparten så mange stemmer som Senterpartiet i forrige lokalvalg. Denne gangen er de javnstore sålangt i opptellinga. Her ved Lars Jørgen Ormestad, lokallagsleder i Re og kommunestyrerepresentant. Arkivfoto: Stian Ormestad.

De lokale Arbeiderparti-folka sitter og måper over et rekord-resultat i lokalvalg i Re. Ordførerkandidat Trude Viola Antonsen vandrer rundt uten helt å skjønne hva som skjer.

– Vi er veldig, veldig, veldig fornøyd for at vi klarer å nå det resultatet. Jeg blir overvelda og føler en hel masse.

– Så du hadde ikke satt en femmer på dette valgresultatet?

– Overhode ikke, jeg hadde ikke satsa noe som helst. Jeg var så urolig i natt, det har vært en rar, men morsom og viktig valgkamp, men jeg følte på meg at her er det noe på gang som jeg ikke helt skjønner hva er. Men at det skulle gå sånn som dette hadde ingen av oss tenkt.

Angående kommunesammenslåing, sier Antonsen – som har kjempa hardt for et ja – følgende: – Det ble et nei, med over 50 prosent valgoppslutning også – dermed er det en ikke-diskusjon nå. Så da blir vi Re som vi har vært, og vi jobber for det.

Dessuten ble det et nei i Sande også. – Da ramla egentlig hele 4K-kabalen sammen, mener Antonsen.

ReAvisa_Erna_1

LOKALLAGET ER GJENOPPSTÅTT: Re Høyre står igjen på egne bein etter fire år i fellesliste med KrF, og tar fire seter i det nye kommunestyret. Sjølvaste statstminister Erna Solberg har vært med på å hjelpe lokallaget i Re opp på beina igjen, her med hjemmebesøk hos ordførerkandidat Tove Øygarden i august. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Også Høyre vil respektere resultatet fra folkeavstemminga – grensa var satt ved 50 prosent, og sjøl om det ble 55 prosent skulle Tove Øygarden ønske seg enda større valgoppslutning.

Hun kunne også ønske seg større oppslutning om Høyre i kommunevalget, men mener likevel det er et godt valg sett i lys av at partiet kommer fra et fellesliste-samarbeid.

– Vi ser fram til å fortsette å bygge partiet på nytt, og vil være en betydelig stemme i kommunestyret de neste fire åra, sier Øygarden – som vil lede ei gruppe på fire Høyre-representanter i kommunestyret den kommende perioden.

FrP ser også ut til å få fire kommunestyrerepresentanter. Resultatet i Re er helt på nivå med resten av landet, og det sier Frode Hestnes seg fornøyd med.
– Men vi skulle gjerne vært flere.

Folkeavstemmingen ble som ventet, mener Hestnes: – Det ble en nei-stemning den siste tida, og nå må vi stå ved våre ord og følge resultatet – og heller konsentrere oss om å bygge Re kommune.

KrF ligger an til to. SV, MdG og Venstre ser ut til å få en representant hver.

Les mer om kommunesammenslåing i ReAvisa-arkivet.

Les mer om lokalpolitikk i Re.