Vil re-etablere Re kommune: – Av mange gode grunner ville Re vært en robust og bærekraftig kommune

Per-Asbjørn Andvik mener innbyggerne i Re hadde vært bedre stilt hvis Re fortsatt var en egen kommune. Er du enig?

Bakgrunn: Fem år etter – hva står seg og hva står til stryk?

Les også: Svarer om sentralisering: – Nå må vi se framover.

Per-Asbjørn Andvik representerer Senterpartiet som vara på Stortinget, tidligere var han lokalpolitiker i Re. Han tar til orde for en Re-etablering av Re kommune, og det skjedde først i et kommentarfelt.

Der skriver den rutinerte politikeren fra Re: «Kanskje tida er inne for å gjenopprette Re??? Vi er gode nok, solide nok og har en fantastisk befolkning som fortjener sin egen kommune som styres nært oss som bor her!!!»

Status fem år etter kommunesammenslåinga

SETTE MAKT BAK KRAVA? Per-Asbjørn Andvik (SP) er i dag vara til Stortinget og har en lang fartstid bak seg som lokalpolitiker i Re kommune. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Kort oppsummert starta det med at Karoline Lie (SP) gikk gjennom den politiske plattformen med rødpenn, fem år etter sammenslåinga mellom Re og Tønsberg: Hva står seg og hva ryker av det som ble nedtegna? Hun mener lite har blitt som forespeila, i den nye storkommunen slått sammen av Re og Tønsberg.

svarte Tove Øygarden og Jill Eirin Undem (begge Høyre) opp med å forsvare sammenslåinga og langt på vei en del av sentraliseringa som vi nå ser følger av den.

Per-Asbjørn reagerer på bildet som tegnes: At det var helt nødvendig med enda en kommunesammenslåing, og at det nå er totalt uaktuelt å re-etablere Re.

– Ville hatt det bedre som Re kommune?

MANGE PROTESTER: I sammenslåingsdebatten var det mest motstemmer mot sammenslåing. Men de ble klubba ned, som her under et folkemøte på Revetal sommeren for ni år siden. Da gikk Jenny Wedde fra Ramnes fra folkemøtet i protest. – Jeg synes ikke det er rart at ungdommen lar være å komme på folkemøtene. Vår stemme teller ikke uansett, sa hun oppgitt til ReAvisa. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

62-åringen fra Ramnes og Re har representert Senterpartiet i lokalpolitikken i Re i en årrekke, og er nå vararepresentant til Stortinget der han har møtt flere ganger denne perioden.

Han var kritisk til sammenslåingsprosessen og alt som ble lova den gang, og han er ganske overbevist om at Re kunne klart seg fint aleine. Han tror heller ikke at han er aleine om å tenke det.

Per-Asbjørn sier i videoen øverst i denne saken at en re-etablering av Re kommune kunne kommet innbyggerne til gode. – Det er jo innbyggerne kommunen er til for.

Trangere økonomi i Tønsberg kommune

HVORFOR BOMMA DE SÅ GROVT? Per-Asbjørn Andvik (SP) mener fakta som ble lagt fram for folk og folkevalgte var feil, og det ser vi nå. Spesielt økonomien til den nye storkommunen er vanskelig å fatte at er så elendig: At mye av det som ble lova at ikke skulle skje, likevel skjer. Under dekke av dårlig økonomi. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Spesielt alvorlig er det at det økonomiske glansbildet som ble tegna har ikke slått til, mener han. Det viser seg nå, nå som det virker til at man blir tvunget til å sentralisere for å spare penger den nye storkommunen ikke har.

Mer og mer blir flytta fra Re og Revetal og inn til by’n, stikk i strid med det som ble lova. Ting er blitt mer tungrodd. Re er blitt en utkant, viser Per-Asbjørn til.

– Eksemplene er mange på at det ville være mange fordeler med en «passe stor kommune», argumenter som lenge har blitt underkommunisert:

En annerledes og nytenkende kommune

LØFTENE RYKER: Lovnaden om å bevare barnehagene i kommunen ble satt på prøve tidligere i år, og det blir omkamp til høsten – seieren til barn, foreldre og bygdefolket i Fon var bare midlertidig før saken skal behandles på nytt seinere i år. Demonstrasjonen utafor kommunehuset på Revetal ble også den siste utafor et politisk møte her i Re – nå flyttes alle møter til by’n. Også stikk i strid med det som ble nedtegnet i den politiske plattformen for sammenslåinga. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– I en passe stor kommune blir engasjement større, eierskapet større, dugnadsånden og fellesskapet likeså. Vi hadde et godt skyv i Re, en stolthet, og det med god grunn: Vi gjorde ting på vår måte, vi var litt annerledes og nytenkende, og vi fikk til mye som ble lagt merke til.

I sin lange oppramsing med argumenter for et sjølstendig Re, viser Per-Asbjørn til et KS-seminar han var på nylig som møtende vara på Stortinget, der en tidligere finsk forsvarsminister fortalte at det er god beredskap i flere og mindre kommuner.

– Avstanden mellom folk og folkevalgte blir kortere, infoflyten blir bedre, og forståelsen for hvordan samfunnet fungerer blir større – det å ha en reell innvirkning er veldig viktig.

Mindre og mindre politisk engasjement

BEKYMRA – GANG PÅ GANG: Karoline Lie (SP) har vært ute flere ganger i ReAvisa med bekymringer om sentralisering i den nye storkommunen. Men hun går ikke så langt som partifelle Per-Asbjørn Andvik: Karoline sitt hovedfokus er å jobbe for Re innafor den nye storkommunen. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Tenk bare alle de som har gått en god skole i lokalpolitikken i Re. Nå gjør vi terskelen høyere, mener Per-Asbjørn. Antall kommunestyre-representanter nedtegna i den politiske plattformen stemmer ikke lenger – antallet er allerede redusert.

Per-Asbjørn mener en kommune med 10.000 innbyggere er mer enn stor nok til å drives godt og forsvarlig. – Og Re måtte være navnet, som før – det er et godt historisk navn.

– Det ble et velrennomert kommune-navn med mye god PR rundt en frivillig sammenslåing av Ramnes og Våle til Re, i motsetning til det som skjer i dag med en rein innlemming av Re i Tønsberg.

– Re hadde flere konkurransefortrinn

INGEN GOD PROSESS: Etter at nei-resultatet i folkeavstemningen ble overkjørt, ble det en merkelig prosess: Folkemøtene og innbyggerundersøkelsene inviterte ikke til å svare på det viktigste spørsmålet «ja eller nei til kommunesammenslåing?». Det spørsmålet prøver Knut Høydal, som engasjert innbygger, her prøver å løfte, uten hell. Bare retningsvalget var innbyggerne invitert til å si noe om. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Re ble kjent for å være innovativ og vi gikk våre egne veier, vi fikk til veldig mye bra – og andre kommuner så til Re. Det er mye å hente i å tenke nytt og drive rasjonelt og effektivt og klare å ha noen konkurransefortrinn, slik Re kommune hadde. Vi hadde størst befolkningsvekst i Vestfold, år etter år.

– Vi skal være stolte av Re og det vi fikk te’, mener Per-Asbjørn. Han var i sin tid skeptisk til sammenslåing med Tønsberg. Han likte ikke det han opplevde, da folk gikk fra folkemøter i protest.

– Folk kom ikke til med argumentene sine for ett veldig viktig alternativ: Å beholde Re som en egen kommune. Det ble klubba ned, og det skulle aldri skjedd. Det var ingen god prosess.

– Har lite tru på sentralisering

MIDT I TØNSBERG KOMMUNE: Sjøl om det virker som om Revetal er blitt en utkant, så er det faktisk midt i den langstrakte storkommunen vår. Det poengterte Karoline Lie (SP) i lokalvalgkampen, da hun gikk hele kommunen – med rast i Revetalparken ganske så nøyaktig halvveis. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Ett godt eksempel på hva som skjer ved sentralisering, mener Senterparti-veteranen, er å se på lag og foreninger: – Hvis tre lag har tjue medlemmer på møter, og de tre slår seg sammen – så blir det sjelden seksti på møter i det nye, større laget.

– Min erfaring er at det etter hvert fortsatt kommer tjue stykk, som før – og da har du mista førti engasjerte folk som kan bidra og være med å bestemme, lære og dele av sin kunnskap og sitt engasjement.

Per-Asbjørn mener sentralisering så altfor ofte viser at folk gir opp og blir passive – i motsetning til sånn det var i Re kommune. Der var det et stort engasjement.

– Folket ble overkjørt

TALTE MAKTA MIDT I MOT: Mange satte spørsmålstegn ved de økonomiske spådommene for den nye storkommunen, der Tønsberg kom spesielt godt ut. Engasjert innbygger Arne Nåtedal fra Hengsrød ble stoppa uten å få skikkelig svar på sine mange spørsmål, på folkemøte på Våle samfunnshus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Per-Asbjørn mener en re-etablering av Re kommune er fullt mulig, hvis reingene sjøl ønsker det. Re kommune ville blitt robust og sterk, 10.000 innbyggere er tross alt en ganske stor kommune. Det som skjer nå om dagen, det liker han dårlig:

– Jeg blir både provosert og motivert. Det var faktisk et alternativ å fortsette som Re, og det er nå en mulighet til å re-etablere Re. Det er folket som avgjør, sjøl om de ble overkjørt den gang.

Per-Asbjørn viser til folkeavstemninga som fikk nei-flertall, før det politiske flertallet likevel kjørte på mot sammenslåing etter massivt press. Det mangla ikke på advarsler om at Re risikerte å bli overkjørt.

– Tror folk ønsker seg tilbake til Re

FOLKEMØTETS STØRSTE APPLAUS: Knut Høydal fra Ramnes fikk kveldens største applaus, refererte ReAvisa etter folkemøte på Revetal sommeren for ni år siden – og det etter at han gikk i strupen på flertallet av våre folkevalgte for ikke å åpne for en diskusjon om ja eller nei til sammenslåing, bare hvem Re skulle slås sammen med. – At dere tør!, sa Knut Høydal til applaus. Støtteerklæringene var mange i etterkant. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Skal Re gjenoppstå, må engasjementet komme fra grasrota, folk må ønske det. Og jeg tror folk ønsker seg tilbake til Re. Men bommer jeg, så greit. Treffer jeg, så stiller jeg gjerne opp hvis det trengs, sier den tidligere lokalpolitikeren, nå rikspolitiker, til ReAvisa.

Partifelle Karoline Lie (SP), som starta det hele ved å peke på alt som ikke har slått til i den nye storkommunen, sier til ReAvisa at hennes fokus ikke er å splitte opp den nye storkommunen, men å beholde fokus på Re-delen av den nye storkommunen.

Hun frykter enda større trøkk på sentralisering nå som det varsles større og raskere kutt på grunn av den trange kommuneøkonomien i nye Tønsberg. Det antar hun vil lede til flere kuttforslag som rammer Re, noe hun vil protestere i mot.

KUTT ETTER KUTT: Kortere åpningstider i barnehagene, halvert sjukehjemsdekning, nedlagt NAV-kontor, stengt servicekontor, og møter, arbeidsplasser og kontor som flyttes fra Re til by’n, med mer – lista er lang. Nå står flere kutt på planen, flere og raskere enn først forespeila. Bildet er fra et tidligere kommunestyremøte på rådhuset i Tønsberg. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Fem år etter – hva står seg og hva står til stryk?

Svarer om sentralisering: – Nå må vi se framover.

Tar til orde for en re-etablering av Re kommune:

Sjekk ReAvisa sin YouTube-kanal – abonner gjerne!

Les også: Tønsberg avvikler Re bit for bit.

Les også: Rasles det i sablene i Re?

Les om kommunesammenslåing.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om styre og stell.

, ,