Silje flytter med jobb og hjem til et gammelt bedehus

SALMAKER: Silje Sverkholt (36) står på flyttefot med både jobb og hjem, fra Re til Nykirke. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa

Salmaker går under definisjonen verneverdig håndtverksfag. Bare et titall fagbrev finnes i Norge i dag – ett av dem henger på verkstedveggen hos Re-jenta, som flytter virksomheten fra hjembygda si til et gammelt bedehus på Nykirke.

Sjekk også: Viktig vekst for videre drift: «Flott LOKALavis!».

Fra arkivet: «Silje salmaker» lager et nytt levebrød av et gammelt fag.

I det gamle bedehuset skal hun jobbe og bo, sammen med sin samboer Kristian Tonnem (34) og deres to bikkjer. Silje Sverkholt (36) driver med skinn og lær, og lager og reparerer det meste.

I tillegg driver hun med kurs og utdanning, derfor passer det med godt med godt med plass, forteller hun til ReAvisa.

Stort hus for rimelig penge

SALMAKER: Bedehuset fra 1931 blir nå kurslokale og salmakerverksted for Silje Sverkholt (36) fra Re. Samboer Kristian Tonnem (34), opprinnelig fra Bergen, skal holde dykkerkurs. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Bedehuset på Nykirke ble lagt ut for salg på det åpne markedet i høst, med en prisantydning på 2,5 millioner. I desember ble forsamlingshuset solgt for 2,1 millioner. Selger var Nykirke Indremisjon. Nå blir det ny og spennende virksomhet i Nykirke bedehus, skriver Gjengangeren (ekstern lenke):

– Ja, nå har vi fått et stort hus for en rimelig penge, sier Silje fornøyd til Horten-avisa. Hun er fra Re, med etablert salmaker- og ridesalverksted på Lundteigen i Ramnes.

Han er opprinnelig fra Bergen, jobber som lærer på Nedre Bakstevold gård – alternativ opplæringsarena i Våle, og har dykking som sin lidenskap.

Fyller opp lokalene

Felles for begge er at de nå ser fram til å drive kursvirksomhet i lokalene. Om Horten og Nykirke forteller paret at de ikke hadde noen kjennskap til det nærområdet fra før av:

– Ingenting. Egentlig så vi oss om etter en landlig enebolig, men da dette dukket opp passet det oss enda bedre. Bedehuset har en sentrale beliggenhet nær E18.

De overtok bedehuset 16. desember. Planen er å flytte inn i leiligheten i andreetasjen i slutten av januar.

Fra bedehus til kurslokaler

ALLSIDIG: Salmaker Silje Sverkholt (36) er en allsidig salmaker. Her produseres en fiolinkasse. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

I første omgang blir det overflateoppussing. Øverst på ønskelista står nytt kjøkken og siden bad. Det viktigste er å komme i gang med kursvirksomhet i førsteetasjen.

– Jeg tenker kurs i forbindelse med saltilpassing og ryttertrening. Behovet er stort. Jeg kommer til å samarbeide med andre så det blir et helhetlig tilbud, forteller Silje.

Kristian er dykkerinstruktør, teoridelen kan foregå på Nykirke.

Fortsatt «bedehus» på veggen

Det er klart at det nå blir liv i det gamle bedehuset på Nykirke, når Silje og Kristian flytter med hjem og jobb rett over kommunegrensa til Horten.

– Har dere valgt et nytt og mer dekkende navn på huset i Kopstadveien?, spør Gjengangeren samboerparet på flyttefot:

– Hehe. Så langt har vi ikke tenkt enda. Foreløpig kommer det til å stå Nykirke bedehus på veggene.

Fra arkivet: «Silje salmaker» lager et nytt levebrød av et gammelt fag.

FRIDYKKER: Kristian Tonnem (34) sin store lidenskap er fridykking, og kan kan kurse nye dykkere – teorien vil finne sted på bedehusete på Nykirke framover. Foto: Privat

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Mest lest i 2023: Støre og store snakkiser i bygda vår.

,