Dave (20) og Isak (17) vant NM i yrkesfag

NORGESMESTERE: Dave Derder (20) fra Re og Isak Kjølner (17) fra Nøtterøy på toppen av pallen. Foto: Privat.

– Vi bare hoppa rundt og var helt i hundre, forteller vinnerduoen.

Dette kunne du lese først i ReAvisa på papir – last ned gratis!

NM i yrkesfag og anleggsgartnerfaget ble arrangert på Gjennestad VGS. Her konkurrerer elevene to og to på lag. Re-gutten Dave Derder (20) konkurrerte sammen med klassekamerat Isak Kjølner (17) fra Nøtterøy, begge går anleggsgartnerlinja på Gjennestad VGS.

Duoen har trena masse i hele vinter. På skolen har de en stor innendørs anleggshall de kan bruke akkurat som det skulle vært sommer ute – hele året rundt.

– Kan nesten ikke tro det

OMFATTENDE OPPGAVE: Vinnerduoen hadde fem og en halv time på seg til å gjøre en stor finaleoppgave, som de besto med de beste skussmål! Foto: Privat.

Det har vært mye trening og terping, forteller de til ReAvisa: – Men det var verdt alt styret da vi vant, det var helt utrolig moro, sier Isak. – Vi var vel nesten i litt sjokk, forteller Dave. Dagen etter suksessen feira norgesmesterne med kake sammen med resten av skolen.

Vinneroppgaven besto av å legge kantstein og stor granittstein, planting og oppbinding av tre, legge et staudebedd med forskjellige blomster, plante hekk og legge ferdigplen.

De hadde fem og en halv time på seg til å fullføre jobben, inkludert tvungen pause – det var ikke helt enkelt å ta pause mens det sto på som verst, kan gutta fortelle.

Alt var taima og tilrettelagt og samarbeidet måtte gå helt smud for å få til det gutta hadde planlagt – og det gikk:

– Helt rått!

– Vi bare hoppa rundt og var helt i hundre, forteller vinnerduoen om da vinnerne ble annonsert. Så ble det massevis med gratulasjoner. – Det er helt rått å få den diplomen, Norges beste liksom!

Begge norgesmesterne går siste året på VGS og gleder seg til å begynne å jobbe på fulltid. – Dette er en skikkelig boost, en digg følelse og en fin bekreftelse på at dette får vi til.

Begge er ikke et sekund i tvil om at de har valgt riktig yrkesvei – det er anleggsgartner som er drømmeyrket.

– Faget interesser oss, det er gøy å drive med – og det er ekstra gøy å konkurrere i det.

Ingen dager er like

– Det beste er at det er veldig variert, ingen dag er lik, forteller gutta: – Du kan gjøre alt fra tung fysisk jobb med steinlegging, eller kjøre gravemaskin, eller så er det å klippe en hekk eller plante et tre. Det kan også være å legge rør – vi gjør det meste.

– Og alt sammen ute i frisk luft. Vi slipper å sitte inne på et kontor, vi får være ute og jobbe med veldig mye forskjellig. Alt er spennende med dette.

Ønskene fra oppdragsgiver kan være veldig forskjellig fra jobb til jobb. – Det er alltid noe nytt å lære, og det er moro å se alt det flotte vi kan få til.

– Det er så uendelig mange muligheter.

En takknemlig jobb

Begge norgesmesterne har allerede arbeidserfaring fra faget, Isak har vært utplassert gjennom skolen i et entreprenørfirma og Dave har jobba for stefaren sin i Re-firma Pedersen landskap.

– Der er vi to norgesmestere nå, Erlend Enerhaugen ble norgesmester i motorsag-NM i fjor, og nå jeg i anleggsgartnerfaget, forteller Dave stolt. Begge gutta er mest opptatt av maskiner, men liker at det ikke bare er maskiner, men også helt andre arbeidsoppgaver i yrket de har valgt.

– Det er en takknemlig jobb, overalt vi jobber enten det er by eller bygd eller hjemme hos folk, så får vi masse skryt. Det blir jo veldig ryddig, grønt og fint!

– Vi starter ofte med bare fjell og rusk og rask, også blir det helt perfekt. Drømmejobb!

Dette kunne du lese først i ReAvisa på papir – last ned gratis!

Sjekk også: 250.000 kroner skal deles ut til Re-ungdom.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om skoler i Re.

,