– Revetal må komme ut av skapet – som by

HEIER PÅ REVETAL: Rainer Stange (55) er utdanna i Norge og i Frankrike, han har jobba i byplan- og arkitektkontorer i Paris og hos Snøhetta. Han er professor Arkitekthøgskolen i Oslo og partner i Dronninga landskap. Han har hatt ansvar for mange av de største landskapsarkitet-prosjektene her til lands. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Når en av landets fremste landskapsarkitekter, som blant annet har stått for uteområdene på Norges paradegate Karl Johan og den nye Barcode i Oslo, sier det, så må det vel stemme? – Jeg tar i litt, sånn at folk skal våkne, sier Rainer Stange med en latter og et lurt smil.

Dette kan du lese mye mer om i ReAvisa på papir – last ned gratis.

Riktignok er denne velrennomerte landskapsarkitekten, med utdannelse fra Oslo og Paris, og bakgrunn fra Snøhætta og byplanlegging i Paris, opprinnelig fra Ramnes og Re.

Så helt objektiv er han nok ikke, når han kommer hjem for å gi inspirasjon til jobben som skal gjøres med uteområdene på Revetal. Les mye mer om møtet og prosjektet i den siste papiravisa.

En begynnende by

TEGN OG FORKLAR: Forslagene renner inn for hva folk ønsker seg for Re sentrum – Revetal (bygde)by. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Det er blitt kalt «områdeplan» og Revetal blir kalt «områdesenter», «tettsted», og så videre. Rainer mener vi må si det som det er: – Revetal må komme ut av skapet – som by.

Her har vi alt en by har, bare i en mindre skala. – Om ikke det er en fullt ferdig by, så er det starten på en, og det må vi ta høyde for i BY-planlegginga.

Det er gater, fortau, park, akser som binder sentrum sammen i nord-sør og øst-vest, det er fortetning med bygging i høyden. En begynnende by.

Bevilga nesten fire millioner kroner

FOLKSOMT FOLKEMØTE: Bibliotekets blackbox-rom ble fylt helt opp, og noen fulgte møtet fra gangen utenfor. Marthine Søyland Hoel, prosjektleder i Tønsberg kommune, sier at man nå både ser seg bakover og framover – alle ideer, både gamle og nye – er velkommen. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Vi i ReAvisa har i alle år kalt Revetal en bygdeby, hva tenker du om det?

– Det er jo litt sånn halvveis, litt nedsettende, kanskje?, svarer Rainer da ReAvisa har ham på tomannshånd i ei pause under møtet på Revetal bibliotek.

Det var tidligere i februar, og tema var uteområdene på Revetal – der det er bevilga nesten fire millioner kroner over en femårsperiode.

By eller bygdeby?

GJENTAKENDE TEMA GJENNOM TIDENE: Rainer Stange viser her til ordskyer i ReAvisa opp i gjennom tidene, der lokalavisa har spurt hva folk ønsker seg på Revetal. Da som nå er forslagene mange og gode. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Men vi sier og skriver det med stolthet, som at “bygdeby” er det beste fra både “bygd” og “by” – kan det passere da?

– Hvis man sier bygdeby og slår seg på brøstet og er stolt av det, så kanskje det snur oppfatninga av ordet utad, også. Det hadde jo vært moro.

– Jeg har lagt merke til at ReAvisa skriver «bygdeby» og jeg kan like det, personlig – men jeg har også tenkt at andre kan tenke nedsettende om det.

Spennende vei videre

VANNET SPILLER HOVEDROLLEN: Les mer i papiravisa om Rainer Stanges prosjekter der vannet går fra bekkelukking til bekkeklukking. Revetalbekken kan spille hovedrollen i planen for uteområdene. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Rainer har et forslag til et nytt begrep om Revetal: «Bekkebyen», der vi kan låne ut gratis kanoer til bekkesafari langs Revetalbekken. Han mener Revetalbakken gjerne kan spille hovedrollen i park med grøntområder og turstier langs vannkanten.

Forslagene var også mange i kommentarfeltet til saken om møtetReAvisas Facebook-side, der alle som vil fortsatt kan bidra til forslagskassa. Det blir plukka opp av prosjektleder Marthine Søyland Hoel.

På møtet på biblioteket kom det enda flere forslag. Alt dette sammenfattes i planen for veien videre for (bygde)byen vår. ReAvisa følger saken.

Ei rykende fersk avis er ute, og den kan hentes overalt i Re – og papiravisa kan lastes ned her på nettavisa:

Last ned ReAvisa på papir februar 2023 – gratis!

BEKKEBYEN REVETAL: Med gratis utlån av kanoer for kanosafari langs Revetalbekken. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Bakgrunn: – Hva tror du kan skape mer liv på Revetal?

Forslagene renner inn: – Fantastisk respons!

Liker du LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN er 54 02 82.
, , , , , ,