Trapper opp streiken – to barnehager rammes i Re

Utdanningsforbundet tar ut over 230 nye barnehagelærere i streik fra torsdag neste uke, landet over – blant dem også barnehagelærere her i Re.

Les også: – Dette er skummelt, rett og slett. For våre minste.

– Dette er en streik for rettferdighet: Penger som det offentlige bevilger til pensjon, skal gå til pensjon – ikke til andre formål, sier Utdanningsforbundets leder Steffen Handal i ei pressemelding.

Mandag denne uka gikk Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta samla ut i streik i de private barnehagene som er organisert i PBL. Nå varsles det at streiken trappes streiken ytterligere opp, fra og med torsdag til uka.

– Skulle bare mangle

SCORER BEST: Ramnes private barnehage ble nylig kåret til den beste barnehagen i hele Tønsberg, etter foreldrenes tilbakemelding. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Utdanningsforbundet tar ut over 230 nye medlemmer i streik, og utvider blant annet til Tønsberg, Skien, Bømlo og Bodø. Også Fagforbundet og Delta trapper opp fra samme dato.

– Vi krever ikke annet enn at ansatte i de private barnehagene som er organisert i PBL skal ha en like god pensjon som sine kolleger, både i de kommunale barnehagene og i andre private barnehagene.

– Det skulle bare mangle, sier Steffen Handal.

Et politisk spill?

Han mener at PBL nå bruker barnehageansatte i et politisk spill for å få regjeringen til å øke tilskuddene til de private barnehagene. I dag er drøyt halvparten av alle barnehagene i Norge private, men de finansieres gjennom offentlige tilskudd og foreldrebetaling, på lik linje med kommunale barnehager.

– Vi mener at barnehagene skal ha dekket sine pensjonsutgifter krone for krone – verken mer eller mindre. Og regjeringa står fast på at tilskuddet til de private barnehagene er høyt nok til å dekke barnehagenes faktiske pensjonsutgifter.

– Hvem er det som sitter igjen med svarte-Per i dette spillet om bevilgninger? Ansatte i barnehagene, i hovedsak kvinner, som på ingen måte er samfunnets lønnsvinnere.

– Det er rett og slett uanstendig.

To barnehager i Re

ReAvisa har skrivi flere saker om svært krevende tider i barnehagene i Re, etter sammenslåinga med Tønsberg. Det utgjør mesteparten av kutta i langt trangere budsjett for både offentlige og private barnehager i Re. På toppen av det kommer overføringer fra staten, som det diskuteres om er nok.

Steffen Handal beklager at barn og foresatte rammes, men han forteller at de barnehageansatte opplever stor støtte og forståelse, også fra foreldrene, i denne konflikten.

I Re står Ramnes private barnehage og Linnestad barnehage på lista over barnehager som rammes av streiken.

Barnehagene i Re er to av totalt ni barnehager med streikeuttak i hele nye Tønsberg.

KREVENDE TIDER: ReAvisa har skrivi flere saker om krevende tider for barnehagene i Re, der spesielt kommunesammenslåinga med Tønsberg har stått for en drastisk inntektssvikt i forhold til budsjettene i gamle Re kommune. Diskusjonen nå er de statlige overføringene, og hvordan de disponeres. Barnehagen til både Gunhild Lie og Irene Linnestad rammes av streikeuttak til uka, henholdsvis Ramnes private barnehage og Linnestad barnehage. Begge barnehagene er foreldrestyrt og står utafor de store kjedene. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Viktig beskjed fra lokalavisa di:

  • Snart får du ikke lenger ReAvisa i postkassa di, men avisa kan hentes der folk møtes i Re og omegn ved hver utgivelse.
  • Lista over steder du får tak i ReAvisa finner du her, den er ikke fullstendig enda – vi oppdaterer stadig med flere avishyller.
  • Nabodealer om å hente ei bunke med aviser til nabolaget? Spør så avtaler vi antall og hentested.
  • På nettavisa kan du laste ned papiravisa i sin helhet, som alltid før.
  • ReAvisa vil fortsatt være gratis å lese på papir og nett.

ReAvisa er annonse- og folkefinansiert. Vil du bidra til spleiselaget så er ReAvisa-vippsen 54 02 82.

Les også: – Klart vi tenker på om det er kroken på døra eller ikke.

Sjekk også: Re-barnehage scorer aller best i hele Tønsberg.

Les også: – Vi føler oss nedprioritert.

Les mer om barnehager i Re.

,