Lokalmat fra Re på landets største matfestival

RE-BØNDER I STORBY’N: Tre gårder fra Re var representert på landets største matfestival sist helg: Matstreif på Youngstorvet i Oslo. Foto: Privat.

– Dette ble en stor happening som vil bli huska for noen «enkle bønder» fra Re.

Les også: Landlig moro til titusen i Re.

Bønder fra Re tok turen til storby’n sist helg: Krokeborg gård med lammekjøtt, Tohn Gård med honning, og Bjune gårdsdrift med frilandsgris.

Alle var representert på Matstreif, Norges største matfestival, på Youngstorget i Oslo. Der kokkelerte blant annet en Olympiatopp-kokk med lokale råvarer fra Re.

Lokalmat fra Re

FOLKSOMT: Re-bøndene fikk vist seg fram for et folkehav midt i hovedstaden. – Kom og smak på Norge!, heter det i invitasjonen: – Matstreif er en arena for gode og ekte matopplevelser og arrangeres årlig av Innovasjon Norge på oppdrag av Landbruks -og matdepartementet. Foto: Privat.

De tre Re-gårdene fikk vist seg fram og solgt lokalmat fra Re, og de viste stolt fram noe av det norsk landbruk har å by på. De reiste sammen inn med sine egenproduserte lokale varer og sto sammen på stand hele helga.

Det hele starta med at de ble kontakta av Matstreif for å levere storfekjøtt til oppkjøringa, som var et event på Økern portal i forkant av matfestivalen.

Så ble det til at de var ønska også på sjølve Matstreif-arrangementet, også.

Stor happening

RE-BØNDER OG OLYMPIATOPPEN-KOKK: Kristoffer W. Lofnes, kokk i Olympiatoppen, kokkelerte med lokale råvarer fra Re, her sammen med Re-bønder på stand. Foto: Privat.

– Vi dro inn og rigga på torsdag, med marked fredag og lørdag. Dette ble en stor happening som vil bli huska for noen «enkle bønder» fra Re, forteller Tone Kihle på vegne av de tre Re-gårdene.

– Det er moro å være ute blant folk og fremme norsk landbruk. Vi opplever at folk er nysgjerrige på hvordan bonden jobber med dyra, samt dyrevelferd og matsikkerhet.

– Det kommer mange spørsmål rundt produksjonen og produktene, hvordan vi jobber, lager og framstiller det vi selger.

– Vi merker at kundene er opptatt av det lokale og av norske råvarer. Og det er moro!

Kort om Re-gårdene som var representert på Matstreif 2022:

  • Tohn gård ligger på Tohn og driver med hest, korn og høy. De er nyoppstarta med honningproduksjon, og satser på å selge direkte fra gården pluss noen utsalgssteder – som sist helg på Matstreif. Da ble det solgt honning av typen sommer- og lynghonning. Disse ble brukt i flere typer marinert kjøtt som Bjune gårdsdrift solgte på markedet.
  • Bjune gårdsdrift ligger på Bjune og her driver de med ammeku, gris, korn og frø. I tillegg selger de kjøtt fra frilandsgris og storfe direkte fra gårdsutsalget, samt til REKO, markeder og til restauranter. De tar også i mot barnehager, skoler og besøkende til gården for å vise fram hvordan en gård med full produksjon blir drivi.
  • Krokeborg gård ligger i Undrumsdal og driver med sau, økologisk egg, ved, korn og frøproduksjon. De har som en del av produksjonen også salg av lammekjøtt i sesong, pluss økologiske egg og skinnprodukter som de selger direkte i gårdsbutikken. Gården er en godkjent VTA-bedrift, det vil si godkjent for varig tilrettelagt arbeid i ordinær bedrift, og de har en deltaker i jobb på gården.

OPPRIGG: Torsdag kveld reiste standen seg, der de tre Re-gårdene fikk vist seg fram – sammen. Foto: Privat.

LANDETS STØRSTE: Matstreif arrangeres på Youngstorvet i Oslo, årets dato var 24. – 25. september 2022. Innovasjon Norge står som arrangør av den årlige matfestivalen på oppdrag av Landbruks -og matdepartementet. Foto: Privat.

Les også: Fra dyrskuer og stevner til festivaler og Åpen gård.

Slippes på sommerbeite: – Husk kuvett-reglene.

Re-bønder hedret med Jordvernprisen.

Les mer om landbruk i Re.

, ,