Slippes på sommerbeite: – Husk kuvett-reglene

– Nå slippes dyra på sommerbeite, informerer Re-bønder – som oppfordrer folk til å ferdes med sunn fornuft i flott Re-natur.

Bakgrunn: – Hils gjerne på dyra, men…

Øyvind Bjune på Bjune gårdsdrift har gode erfaringer med å varsle om slippet på sommerbeite i ReAvisa fra i fjor, så han lurer på om ikke lokalavisa kan formidle det i år igjen.

For nå slippes storfe inn på beite på Langemyr ved Skjeggestadåsen, akkurat som i fjor. Det er bare ett av mange beiteområder rundt om i Re.

Kjøreregler for møte med dyr på beite

KRAFTIG KAR: Hvis man overholder kuvett-reglene som du finner i bunnen av denne saken, så blir det en trivelig opplevelse for både folk å fe å treffe på hverandre ute i flott Re-natur. Foto: Privat.

Hvis alt gjøres riktig, er møte med beitedyr et fantastisk innslag på turen. Ofte kan beiteområder og populære turtråkk krysse hverandre, og da er det viktig å huske på noen kjøreregler i møte med beitedyr.

Langemyr er et gammelt utmarksbeite som det har vært dyr på langt tilbake. Det har liggi rolig nå i cirka fire år, før det i fjor ble tatt i bruk igjen.

Beiting er en del av det å ivareta kulturlandskapet, noe som er viktig for å holde busker og kratt nede.

Slakteferdige dyr på naturlige ressurser

Dyra skal rusle rundt og beite og kose seg hele sommeren, og så lenge de ikke blir plaga av turfolk og bikkjer så skal dette bli bra for både folk og fe – som i fjor.

Bjune gårdsdrift selger kjøtt fra både storfe og gris. De er blitt med lokalmatkjeden Hanen.no, forteller Øyvind Bjune til ReAvisa.

– Ta gjerne en tur bortom flokken på beite og hils på dem hvis du møter på dem på tur, sier Øyvind. – Men IKKE for dem.

– Og husk at det er båndtvang om dere har med dere bikkje.

Kort om kuvett-reglene:

  • Hold avstand til dyra og gå utenom flokken.
  • Ikke gå mellom dyra. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner.
  • Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte den.
  • Hunder bør ikke tas med til beitende dyr. Husk båndtvang fra 1. april til 20. august.
  • Kyr er nysgjerrige. Blir ku-flokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen det du la fra deg etter at kyrne har gått.
  • Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen! Åpne grinder gjør at dyra kommer inn på områder de ikke skal være, og som kan være farlig for dem og andre.

Kilde: Tyr.no

Dette redder livet til den lille rådyrkalven:

Les mer om landbruk i Re.

,