Sikkerhetsuke ved Re VGS: – Livsviktig kunnskap

FØRSTEHJELP: Dukkene og May Brit Brudvik fra Re Røde Kors er klar for ei ny gruppe med elever som skal lære førstehjelp i praksis. Foto: Stian Ormestad.

Re VGS hadde full fokus på sikkerhet i anleggsbransjen, hele den forrige uka. Her fikk elevene livsviktig kunnskap, som de helt sikkert kommer til å få bruk for i et langt yrkesliv.

Les også: Her er Re VGS-elevene helt (vei)sjef!

Blant de som var på plass, var May Brit Brudvik fra Re Røde Kors. Hun hadde med dukker og førstehjelpsutstyr, og alle elevene fikk prøve seg.

En stakkars dukke lå klemt mellom førerhuset og planet på en dumper, der det ble trena på å redde folk og behandle klemskader.

Sikkerhet, sikkerhet og sikkerhet

ALLE FÅR PRØVE SEG: Dukkene og May Brit er klare for å trene på livreddende innsats. Foto: Stian Ormestad.

– Dette er så viktig, og vi veit at elevene kommer til å komme oppi situasjoner der de får bruk for det de lærer i løpet av denne uka, sier May Brit.

– Denne uka håper jeg har kommet for å bli, sier den lokale Røde Kors-representanten til ReAvisa.

Elevene rullerer på seks forskjellige poster, der tema dreier seg om sikkerhet i bransjen.

Først i landet

VIL REDDE LIV: Tor Sundset, salgsingeniør i Leika geosystems, lar elevene prøve ut et helt nytt system som varsler maskinføreren om farlige situasjoner ved hjelp av mannskapsbrikker. Foto: Stian Ormestad.

På en annen post står Tor Sundset, salgsingeniør i Leika geosystems. Han forteller om mannskapsbrikker som Re VGS er blant de aller første i landet til å teste ut.

– Disse brikkene har alle på anleggsplassen på seg, og de varsler føreren av maskinen hvis noen beveger seg i nærheten.

– Dette blir som en ekstra sikkerhet, i tillegg til alle de vanlige sjekkpunktene man må følge, forteller han til ReAvisa.

Ei livsviktig uke

LANGSGÅENDE SIKRING: Denne formen for sikring av anleggsarbeiderne vil trygge både dem og trafikanter. Foto: Stian Ormestad.

På andre poster fikk elevene vite hvordan man sjekker og går over maskiner før de skal i bruk, for å unngå uhell og ulykker. Det var også en post der elevene lærte om sikring av grøfter.

På en post fikk elevene lære om langsgående sikring ved veiarbeid, for å beskytte både folka som jobber der og trafikantene på en best mulig måte, hvis uhell.

Representanter fra andre skoler, fylkeskommunen som skoleeier, pluss fagfolk fra bransjen, bransjemedier og lokalavisa var på plass.

Åtte til ti dødsfall hvert år

SJEKKLISTE: Elevene får vite hva de skal se etter og sjekke over på maskinen før de setter i gang med å jobbe. Det vil forhindre farlige situasjoner, forteller Re VGS-lærer Bent Gunnerød. Foto: Stian Ormestad.

Sikkerhetsuka og Re VGS sin satsing på dette, blant annet som de første til å teste ut ny teknologi, blir lagt merke til langt utafor Re.

Bygg- og anleggsbransjen er en risikofylt bransje, får elevene vite: Det er åtte til ti dødsfall i denne bransjen hvert år, og mange blir skada på jobb.

– Det er dette det dreier seg om: At dere skal komme dere helskinna hjem til familien deres, understreker Knut Aaneland i Inkluderende Arbeidsliv (IA).

ALLBILDE: Hele gjengen på VG2 som var med på sikkerhetsuka ved Re VGS. Foto: Privat.

SIKKERHETSUKA: Elevene får livsviktig kunnskap som de kan ta med seg ut i bransjen om ikke så lenge. VG2-elevene er om ikke så lenge lærlinger. Foto: Stian Ormestad.

Sjekk også: Re VGS-elever pepperkakebaker kjente Re-bygg.

Bygdeungdomslaget viste seg fram på Re VGS.

Les flere saker om skolene i Re.

, ,