Sensommerfestival: – Godt vær og god stemning!

FOLKSOMT PÅ PRESTEGÅRDSTUNET: Masse folk som nyter seinsommersola på sensommerfestivalen. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Hele 2.000 kom til Våle prestegård og Sensommerfestivalen sist helg. Sola kom også, akkurat som meldt.

Les også: Fra dyrskuer og stevner til festivaler og Åpen gård.

Både små og store kosa seg på Sensommerfestivalen helga 3. – 4. september 2022. Etter en to år lang pandemi-pause var det store besøket fortjent for den store dugnadsgjengen i Våle historielag, Våle bondelag, Glagjengen, Linjentene og Arrangementgruppa for Våle prestegård.

Besøkstallet anslås til 2.000 i løpet av helga – det betyr at rundt 10.000 til sammen har reist til Re for landlig moro i Vivestad, Ramnes og Våle de tre siste helgene på rad med marked og åpen gård.

Har virkelig teken på det

Det godmeldte været dukka opp på søndagen og sola titta fram, som meldt. Festivalen hadde som alltid mye forskjellig å by på.

Her i «Damehjørnet» blir det laga mat på gammalt vis. De steiker både vafler og flatbrød.

– De har virkelig fått teken på det, kommer det fra imponerte tilskuere.

PÅ GAMMELT VIS: Ingenting slår gode gammeldagse vafler laget av Anne Oline Lia og Rina Christensen. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Og selvfølgelig er det smaksprøver til alle. Barna får lov til å steke eget pinnebrød helt gratis. Det tilbudet er det flere som benytter seg av.

Vaffelsteiking er gøy, og gjestene får selvfølgelig lov til å prøve seg, de også.

– Det var jo ganske gode vafler, er dommen.

FRITT FRAM: Alle får lov til å prøve seg på vaffelstekinga, fra venstre Mathias (9), Anne Oline, Terje som er diakon i kirka, og Tilla (10). Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

RULL, RULL, RULL: Det rulles for harde livet! Her er det flatbrød på gang, Anne Lise Skaug sørger for det. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Anne Lise Skaug er en av de som er med å lager flatbrød. Hun og de andre damene er frivillige fra historielaget.

De lager flatbrød på gamlemåten, med ei ved-fyrt takke.

– Noe som er veldig vanskelig, sier Anne Lise.

TAKKE: Flatbrødene blir så stekt på en såkalt takke av Astrid Hillestad. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

FULL FART: Damene er i full gang! Fra venstre: Anne Lise Skaug, Unni Wike og Astrid Hillestad. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

En av de som selger ting her på festivalen er Brigitte Wüthrich.

Hun selger alt i fra mineraler og steiner, litt leker og litt saft.

STORT UTVALG: Mye spennende Brigitte Wüthrich selger. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Hun har også med seg Ole, som spiller litt på den kjente lirekassen. 

Sara Andersen eller «Den malende katt» driver med ansiktsmaling.

Det synes Olivia Lund Bertheussen (7) er gøy, nå som hun skal bli en rev.

ANSIKTSMALING: Hva skal hun bli? Det finner vel vi ut av snart når Olivia (7) skal bli malt som en av «Den malende katt» Sara Andersen. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Barna kan også plukke poteter eller dra på musejakt rundt om gården. Det er da selvfølgelig ikke ekte mus, men deilige sjokolademus.

– Det pleier å være populært!, får ReAvisa opplyst – og det stemmer godt.

Selvfølgelig er det masse fine dyr å hilse på som sauane eller kyra.

HÅRETE GJESTER: Bææ! Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Så videre til disse jentene som driver med lin, Linjentene på Våle prestegård. Det er mange steg for man får fine produkter som disse.

Først må man gjøre noe som heter å «bråke». Da klemmer man på linet helt til fibrene inne i linet nås.

Neste er å «skake». Da slår man den klemte linen slik at det løse faller av.

BRÅKEMAKER: Her bråkes det av Marit Edland. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Så «hekling», som er å skille det lange fine håret fra det litt mer bustete.

– Det er som å børste håret, sier Solfrid Tormodsgard-Henriksen.

– Men vi bruker begge delene. Etter dette er linet klart til å spinnes.

LINJENTE: Nesten som å børste håret jo!, sier Tallulah som fikk skikkelig dreisen på det. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

HEKTISK HEKLING: Hekling i action! På bildet Solfrid Tormodsgard-Henriksen. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Ferdig spinnet og opp hespet lin av Inger Johanne Lien. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Lene Maria Klausen spinner i full fart. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Det gjør disse damene, også. Brita Torset Haugen Rygg og May Britt Delange. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Inne spinnes og hespes linet opp.

Produktene av linet blir meget fint.

Bare se her:

Foto: Emma Sofie Gulbrandsen

– Og dukene må presses på god gammaldags måte. Med hele 400 kilo sjølvplukka stein blir det nesten bedre enn i en vanlig rulle.

– Akkurat denne steinrulla har stått på en gård her i våle, og det er ikke så mange som gjør dette lenger for å si det sånn, sier Minda Haslestad.

Rulle-venninnene Hildegunn Eggum og Minda Haslestad. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Steinrulle med hele 400 kilo stein blir dratt av damene! Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

GlaGjengen står for ernæringen i år, med både pølser, burger, brus og kaffe. De har dugnad for korpset.

– Også spiller vi selvfølgelig, legger de til.

GLA’BURGER: Glagjengen sørger for burger og blåsemusikk. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

UNDERHOLDNING: Gla’musikk og sang ved Hanne på sang og og Arild på trekkspill. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

I år var det brødbaking-konkurranse med temaet surdeigsbrød og brød med smakstilsetninger, og vinnerne ble:

Camilla Husemoen for surdeigsbrød og Pål Arild Simonsen for brød med smakstilsetninger.

Og med det var marked og åpen gård tre helger på rappen i Re over for å år.

Vel blåst!

ÅPEN GÅRD: På Sensommerfestivalen på Våle prestegård. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Les også: Åpen Gård på Brår endelig tilbake!

Marked og moro tre helger på rappen i Re.

Les om møteplasser i Re.

, , ,