Marked og moro tre helger på rappen i Re

TRAKTOR ER STAS! Flere flotte traktorer blir parkert på nytreska jorder under Åpen gård på Brår. Bildet er av en glad gutt under forrige Åpen gård, før korona, for tre år siden. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Vivestad er først ut, så Ramnes, og så Våle. Er vi tilbake til normalen før korona, så kommer godt over 10.000 mennesker til å trekke til Re for landlig moro de neste tre helgene.

Les også: Res største møteplass er endelig tilbake i sommer.

Vivestad høstmarked er først ut, det skjer helga 20. – 21. august på Bygdehuset Sagatun i Vivestad. Alt arrangeres på dugnad, og alt overskudd går til drift og vedlikehold av bygdehuset.

Her er det stands som selger «alt fra bil til brød», det er leker og moro for unga, og det blir flere flotte kulturinnslag fra scenen.

Otto Junior og Ila Auto

STOR SKRELLE-SPENNING: Potetskrelle-konkurransen er også tilbake med Åpen gård tilbake etter korona. Bildet er fra det spennende skrelle-oppgjøret for tre år siden. Foto: Stian Ormestad.

Ekstra stas blir med gitar-gutten Otto Junior fra Ramnes tilbake på markedsscenen, fire år etter at hans aller første konsert ble gjort her på det samme markedet.

Siden den gang har han spilt med store navn som Little Steven, Knut Reiersrud, Vidar Busk, Reidar Larsen, Amund Maarud, Mike Zito, Josh Smith, Matt Schofield og mange, mange flere.

Otto Junior er først ut på scenen søndag klokka 12.00, før sjølvaste Ila Auto går på scenen for en alltid like supertrivelig familiekonsert klokka 14.00.

Vivestad-markedet er den største møteplassen i Re, med over 8.000 besøkende på det meste tidligere år.

God handel av lokalt produserte varer

FAMILIEKONSERT: Ila Auto har blitt et fast og fint innslag under Vivestad høstmarked – så også i år. Foto: Stian Ormestad.

Videre blir det Åpen gård på Bygdetunet Brår, det skjer den siste august-helga 27. – 28. august. Det er Ramnes historielag, Ramnes bondelag og Ramnes bygdekvinnelag som sammen arrangerer i tradisjonell stil:

– Masse dyr og aktiviteter for barn, gamle bygninger og gjenstander, mat, salgsboder og trivelig samvær. Vi skal treske på gamlemåten, male på bekkekverna og steike flatbrød av mjølet, bake i bakerovnen, og smia vil være i drift.

– Vi selger grøt, hjemmebakt brød og mye annet godt i matteltet, forteller historielagsleder Kåre Holtung på vegne av arrangørene. Det blir også den faste potetskrelle-konkurransen.

– Salgsbodene gir mulighet for god handel av lokalt produserte varer, minner han om. Alt skjer på dugnad, også her.

Surdeigsbrødbakekonkurranse

HOPP I HØYET! Klatre opp og hoppe ned – kan det bli mer moro enn det? Bildet er fra den siste Seinsommerfestivalen på Våle prestegård for tre år siden, før to år med korona-avlysninger. Foto: Stian Ormestad.

Og så helga etter der igjen er tida inne for Seinsommerfestival på Våle prestegård, det blir da den første september-helga 3. – 4. september. Nok en gang basert på dugnad, der inntektene går til drift og vedlikehold av Våle prestegård.

En egen arrangementskomite med medlemmer fra flere forskjellige lag og foreninger i bygda står bak, som er en del av Stiftelsen Våle prestegård. De følger samme gamle gode oppskrift for Seinsommerfestivalen:

– Her blir det marked med salg av husflid og håndverk, mat og mye annet. Kafeen holder åpent begge dager og det blir musikkinnslag på tunet. Det blir veteranbiler og bakekonkurranse – årets tema er surdeigsbrød.

Det blir aktiviteter for barna, som også kan hilse på alle dyra som kommer til gården denne helga. Søndag starter festivalen med friluftsgudstjeneste, som flyttes inn hvis dårlig vær, forteller Unni Bu.

Godt over 10.000 trekker til landlig moro i Re

VETERANBILER: Det er mulig å sitte på en tur, også. Bildet er fra en tidligere Seinsommerfestival på Våle prestegård. Foto: Stian Ormestad.

Vivestad-markedet har besøksrekorden med over 8.000 besøkende på det meste, mens marked og Åpen gård i Ramnes og Våle har hatt oppimot 2.000 besøkende hver seg på det meste.

Flere seinsommere tidligere har alle tre markedene totalt sett samla godt over 10.000 mennesker til landlig moro her i Re. Mange av disse gjestene kommer utenbygds fra.

Alle arrangørene oppfordrer oss lokale til å bruke beina eller sykkel. På Åpen gård på Brår er det tradisjon med premiering til en tilfeldig utvalgt syklist.

FRILUFTSGUDSTJENESTE: Søndagens Seinsommerfestival-program starter med gudstjeneste utendørs – hvis været blir dårlig, flyttes den inn. Bildet er fra friluftsgudstjenesten under festivalen for fem år siden. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om Åpen gård i ReAvisa-arkivet.

Les mer om Vivestad høstmarked.

Les om møteplasser i Re.

, , ,