– Syns dere Norge bør forurense mindre? – Jaaaaaa!

IKKE SÅ MYE Å SKRYTE AV: Norge er et bra land på mange måter, men når det kommer til miljø- og klimakampen ligger vi langt etter mange andre land, viser Julie Stuestøl fra MDG. Foto: Stian Ormestad.

Klima og miljø var første tema da Ramnes-elevene skulle lære mer om politikk og demokrati i dag. Og da kom kjapt de politiske forskjellen fram.

Les mer om valget i ReAvisa på papir september 2021.

Ramnes skole er veldig flinke i forbindelse med valg; til å vise hva politikk dreier seg om, ved å invitere politikere til debatt.

Og nok en gang var det ikke hvem som helst som hadde tatt seg tida til en debatt i gymsalen på Ramnes skole – midt i en travel valgkamp-innspurt.

En stortingsrepresentant og flere stortingskandidater

SLÅSS OM HVERT SITT SETE PÅ STORTINGET: Du kan lese om både Morten Stordalen (FrP) og Maren Njøs Kurdøl (Rødt) i den siste papiravisa før valget, som kom ut samme dag som de møttes til debatt på Ramnes skole. Etter valget kan de møtes igjen på Vestfoldbenken på Stortinget. Foto: Stian Ormestad.

Stortingsrepresentant Morten Stordalen (Fremskrittspartiet) fra Re satt i panelet, det gjorde også stortingskandidat Maren Njøs Kurdøl (Rødt) fra Eidsfoss – som du begge kan lese om i dagens papiravis. Der kan du også lese om Karoline Lie (Senterpartiet).

Fra Høyre kom partiets 3. kandidat i Vestfold, som slåss om et sete på Stortinget i denne valgkampen: Henning Wold (Høyre) fra Tønsberg. Alle partiene representert på Stortinget var representert i debatten.

Heming Olaussen (Sosialistisk venstreparti) er langt ifra en ukjent kar her i bygda – men også med erfaring fra rikspolitikken, blant annet som den lengstsittende Nei til EU-lederen.

– Hva er viktigst? Masse penger, eller en verden det går an å leve i?

Først ut var miljø som tema. Miljøpartiet de grønne-representanten mener Norge gjør for lite for å være mer miljøvennlig, og får et ja i kor fra salen på spørsmålet om vi bør gjøre mer. Og da først og fremst å slutte helt med olje.

FrP-Morten mener vi ikke kan bare stenge igjen oljekrana, for da mister Norge masse inntekter – så mye penger at det nesten ikke går an å forestille seg.

– Hva er viktigst, spør da Rødt-Maren, – masse penger, eller en klode det går an å leve på?

– En klode det går an å leve på, svarer flere elever i kor.

– Er det ikke fantastisk?

BILPRAT: Heming Olaussen (SV) er stolt av bilen sin. Den er elektrisk. Foto: Stian Ormestad.

Så fikk vi oppleve noe så sjelden som bilprat fra en SV-er. Så opptatt er Heming Olaussen (SV) blitt av bil, at han til og med hadde med en minnepenn med bilde av bilen sin på. Som alle fikk se:

– Se på bilen min! Er den ikke fin? Også er det en el-bil. Hvor mange av dere har en el-bil i familien?, spør Heming – og mange armer rekkes i været.

Så viser Heming til eksempelet Den magiske fabrikken, rett borti gata, der miljøtiltak er blitt satt ut i praksis – til nytte for oss alle:

– Der blir matavfall fra alle dere – som dere sorterer hjemme – til gass som bussene kan kjøre på. Er det ikke fantastisk?

– Dette går bra, vi må ikke være redde

Teknologi-optimistene var i flertall i denne miljødebatten. – Fremskrittspartiet sier at vi miljøpartier skremmer dere unge, og at vi er dommedagsprofeter. Men jeg vil heller si at det er Fremskrittspartiet som skremmer, sier Venstre-representanten:

– Vi har finni så mye olje, så mye at vi kanskje ikke kommer til å trenge alt før oljealderen er forbi. Derfor er det nettopp det å fortsatt tenke på olje som er farlig framover.

Odd Gjerpe (Kristelig folkeparti), med fartstid fra lokalpolitikken i gamle Re kommune, er glad for at de grønne partiene drar alle de andre partiene i en mer grønn retning.

– Det skjer mye bra nå, for overalt ser vi at flere og flere tenker på dette med miljø og finner bedre løsninger. Så dette går bra, vi må ikke være redde.

– Hvordan er det å være på Stortinget?

TRAVLE DAGER PÅ TINGET: Morten Stordalen (FrP) er eneste reing på tinget. Her forteller han om travle dager og over 500 uleste eposter per nå. Foto: Stian Ormestad.

Arbeiderparti-representant Camilla Maria Brekke mener vi er heldige her i Norge: – Vi har veldig flinke folk som nå jobber med olje, som vil bli kjempeflinke til å jobbe med mer grønne arbeidsplasser som forurenser mindre framover.

Så var det noen ordvekslinger om skole, og der annonserte Henning Wold (H) først som sist: – Høyre er for lekser. Så kan dere bue så mye dere vil, men vi mener det er viktig for læring.

SP-Karoline fortalte om venner og kjente som driver gård, som hun vil at skal kunne leve av det. Og Morten Stordalen (FrP) fortalte om hvordan det er å være stortingsrepresentant.

Da fulgte flere av de andre i panelet godt med, for det kan godt hende at også de blir å finne på stortinget etter valget.

Hvem? Det veit vi først etter valget mandag 13. september 2021.

Les mer om valget i ReAvisa på papir september 2021.

LYDHØR FORSAMLING: Ramnes-elevene fikk en god innføring i politikk og demokrati i dag, fire dager før årets stortingsvalg. Foto: Stian Ormestad.

FLINKE FOLK: Arbeiderpartiets løsning på klimautfordringen er arbeiderne – alle de flinke folka som i dag driver med olje, som i framtida blir flinke til å jobbe med nye, bedre og miljøvennlige løsninger. AP ble presentert av 3. kandidat i Vestfold, Camilla Maria Brekke, som kan bli tidenes yngste stortingsrepresentant. Foto: Stian Ormestad.

LEKSER OPP: Henning Wold (H) forberedte seg på en pipekonsert da han tok til å argumentere for alle fordelene med lekser i skolen. Pipekonserten uteble. Foto: Stian Ormestad.

TRAVEL RE-JENTE: Karoline Lie (SP) stiller opp i debatter sjøl, og holder orden på alle de andre lokale SP-erne i denne valgkampen. Les mer om det i dagens papiravis. Foto: Stian Ormestad.

TAR SJØLKRITIKK: Odd Gjerpe (KrF) tar noe så sjelden i en valgkampinnspurt som sjølkritikk på vegne av sitt parti – han mener KrF har vært litt for dårlige i miljøspørsmål tidligere, og skryter av at de grønne miljøpartiene har dratt alle de andre partiene i en mer grønn retning. Foto: Stian Ormestad.

– HVOR MANGE AV DERE HAR EN EL-BIL I FAMILIEN? Spurte Heming Olaussen (SV) og fikk mange hender opp i været. Det er miljøpolitikk i praksis, mener SV-eren som er så stolt av el-bilen sin at han viste fram et stort bilde av den. Foto: Stian Ormestad.

Sjekk også: Skoledebatt på Re – ungdomspolitikerne imponerer.

Les også: Arbeiderpartiet ble den store skolevalgvinneren på Re.

Les også: Rigger til forhåndsstemming i Re; – ekstra viktig i år!

Les mer om politikk, styre og stell i Re.

,