Ti Re-rariteter fra lokalvalget for nye Tønsberg

Alle stemmer teller, så til de grader. Heming Olaussen er en eneste stemme ifra å henge med videre i nye Tønsberg. Thordis Skallist Håvet mangler tre stemmer, og Bente Brekke fire. ReAvisa har nerda med tallene og valgt ut ti rariteter – sett med Re-øyne:

Les også: Anne Rygh Pedersen (Ap) blir vår nye ordfører.

Dette er alle reingene i det nye kommunestyret.

Det aller første lokalvalget for nye Tønsberg kommune er over, og tallenes tale er forlengst klare.

Men hva skjuler seg bak statistikken? Flere «merksnodigheter», som vår avtroppende Re-ordfører Thorvald Hillestad kunne finni på å si.

1. Heming mangler en eneste stemme:

FIKK EGENTLIG NOK OPPSLUTNING: Heming Olaussen (SV) fra Ramnes. Foto: Stian Ormestad.

Nei-generalen i sammenslåingsdebatten Heming Olaussen (SV), og den kanskje aller mest tydelige Re-stemmen i lokalpolitikken i Re, blir ikke med inn i Tønsberg-politikken. Det veit vi allerede.

Men visste du at han fikk nøyaktig like mange stemmer som den siste SV-eren som kom inn?

Da slo den teoretiske muligheten til – som «aldri» slår ut i praksis – at rekkefølgen på den opprinnelige nominasjonslista teller når to kandidater står med likt antall stemmer.

2. Andre bittesmå forskjeller som gjør store utslag:

MANGLA FIRE STEMMER: Bente Brekke (FrP) fra Våle. Foto: Stian Ormestad.

Thordis Skallist Håvet (Ap) fra Vivestad mangla tre stemmer på å komme inn i det nye kommunestyret.

Bente Brekke (FrP) fra Våle mangla fire.

Høyre-kandidatene Karsten Frydenberg fra Bjune og Christine Rønningen fra Ramnes mangla henholdsvis ti og seksten.

KRF-erne Benedichte Lyngås fra Våle og Johan Christian Haugan fra Vivestad mangla rett under og rett over tredve stemmer.

Sp-erne Ragnar Kirkevold fra Ramnes og Trygve Ånestad fra Våle mangla henholdsvis ti og 26 stemmer.

3. Ei Re-jente vant velgernes tillit i hele nye Tønsberg.

MANGE PERSONSTEMMER OG SLENGERE: Nesten 200 velgere valgte å gi Renathe Fekene (Ap) fra Fon – nest lengst til høyre på bildet – en ekstra dytt oppover Arbeiderparti-lista. Det holdt i massevis til kommunestyreplass. Foto: Stian Ormestad.

ReAvisas desidert mest artige intervju etter dette lokalvalget, var telefonen til Renathe Fekene tidlig på morgenkvisten onsdag etter valget. Hun er helt fersk i lokalpolitikken, og gikk nesten i sjokk over nyheten ReAvisa kom med.

Fon-jenta rykker opp fra 21. plass på Arbeiderparti-lista til 7. plass, og får med det et sete i det nye kommunestyret for nye Tønsberg.

I løpet av natt til onsdag ble resultatet av personstemmer og slengere klart, og ReAvisa-redaktøren satt klar som et egg for å ringe bare det lysna av dag og det var innafor å ringe. Alle tall var sett på med Re-øyne – søvnløs og fin i andre natta på rad.

Samtalen starta med at Renathe synger og er glad på den andre siden av tråden. Hun er ikke er klar over at hun har tatt telefonen, og tror hun lommeringer meg da jeg hører «hallo?». Med et så godt syngehumør på morgenkvisten, var det all grunn til å tro at hun visste om nyheten – men neida.

Denne blide jenta skal representere deg og meg i nye Tønsberg kommune – les mer om det i denne saken.

4. Alt gikk veien for FrP-Trond i et ellers elendig FrP-valg

TROND MOT STRØMMEN: Trond Ekstrøm (FrP) fra Revetal. Foto: Stian Ormestad.

I et ellers elendig lokalvalg for FrP, er det en FrP-er som hadde alle marginer på sin side:

FrP fikk akkurat inn et femte mandat i det nye kommunestyret, og Trond Ekstrøm fra Revetal fikk akkurat mange nok stemmer til å kapre det setet – kun tre stemmers forsprang på sjetteplassen, for å være helt presis.

En seier med bismak, forteller Trond til ReAvisa. Les mer om det her.

5. Valgets minste parti fikk 92 stemmer i hele nye Tønsberg.

For første gang kunne vi i Re stemme på Liberalistene, Partiet de kristne, og Rødt – sistnevnte kommer inn med en representant med rett under 800 stemmer.

De kristne fikk 244 stemmer, og Liberalistene ble minst med god margin: 92 stemmer.

I Vivestad stemte absolutt ingen på Liberalistene, i Fon fikk de en eneste stemme, og på Revetal åtte som den største valgkretsen. De kristne fikk heller ingen stemmer i Vivestad, men fikk 31 stemmer i Våle som den største valgkretsen.

6. Er vi egentlig klar over hvor mye Senterpartiet gikk fram?

VALGETS STORE VINNER I RE – OG NYE TØNSBERG: Senterpartiet går voldsomt fram – både i Re og i nye Tønsberg som helhet. Foto: Stian Ormestad.

Ja, Senterpartiet står sterkt i landbrukskommunen Re. Og partiet gjør et brakvalg i gamle Re nå som vi går inn i nye Tønsberg.

Men nøyaktig hvor voldsom framgangen er, det må nesten gnis inn:

Så å si halve Fon stemte Senterpartiet. I Undrumsdal stemte en av tre Senterpartiet. Mer enn en av tre i Ramnes. Det samme i Våle, der FrP har gjort det bra og var javnstore med Senterpartiet i forrige lokalvalg – ikke i år: Nå er Senterpartiet nesten tre ganger så stort som FrP.

I Vivestad var Arbeiderpartiet javnstore med Senterpartiet for fire år siden. I dette lokalvalget er plutselig Senterpartiet nesten dobbelt så stort som Arbeiderpartiet.

Og bygdebyen Revetal? Den er like langt utpå landet som resten av Re, for også her ble Senterpartiet størst – tross at både Arbeiderpartiet og Høyre har vært størst i tidligere valg.

Les om brakvalget til Senterpartiet her, og les om de fire Re-kandidatene Senterpartiet fikk inn i kommunestyret her.

7. Hva i all verden skjedde med MDG i Fon?

Ved forrige lokalvalg gjorde MDG sitt beste valg i Fon, men i år har så å si alle Fon-velgerne rømt de grønne.

MDG var nesten 6,5 ganger så store i forrige lokalvalg (fra 1 prosent i år, fra 6,4 prosent i lokalvalget 2015).

8. Og med KrF i Undrumsdal?

Undrumsdal er ei bygd der KrF tradisjonelt står sterkest av alle sogn i Re. Men den høye oppslutningen er dalende, også i år:

KrF halveres nesten fra forrige lokalvalg (fra 13,4 prosent i 2015 til 7,4 nå i 2019).

Og det uten at et nytt kristent fløyparti har rappa noen av stemmene, som man da kanskje skulle tro? Partiet de kristne fikk bare to stemmer, for å være helt nøyaktig. Det betyr at de kristne ble absolutt minste parti i Undrumsdal.

9. Og med FrP i Våle?

Med to lokale FrP-helter fra eget sogn (Morten Stordalen, FrP-stortingspolitiker og Frode G. Hestnes, fremtredende FrP-er både lokalt og regionalt) har Våle vært FrPs beste valgkrets i Re.

Men også her faller FrP som en stein – tilbake hele 8,8 prosent fra forrige lokalvalg.

10. Hvor ble alle protestpartiene av?

TRADISJONELLE PARTIER PÅ STAND: Vi i Re fikk riktignok tre nye partier å stemme på i år, men det store protestvalget med ensakspartier med stor oppslutning ser vi ikke noe til i nye Tønsberg kommune – enda? Foto: Stian Ormestad.

Rundt om i landet ser vi partier av alle slag, både bygde-lister, bom-lister, ja eller nei til ditt og datt – stort sett ensakspartier som blomstrer på misnøye og protest.

Flere steder blir disse partiene en reell maktfaktor i de fire neste åra, med solid oppslutning i lokalvalget.

Hvor ble disse partiene av i Re og nye Tønsberg? Noen savner de kanskje, andre ser det som et sunnhetstegn at ensakspartier ikke får for mye makt.

Det blir uansett spennende å se om det dukker opp slike partier, når den nye hverdagen i nye Tønsberg er her. Det er bare 110 dager igjen til.

TO AV TRE FRA RE: Christine Rønningen (H) fra Ramnes sto på 11. plass, men ble skjøvet ut av kommunestyret. Hun mangla seksten stemmer på å komme inn. Foto: Stian Ormestad.

Alt ReAvisa har skrivi om lokalvalgkampen i Re finner du her.

Les også: Anne Rygh Pedersen (Ap) blir vår nye ordfører.

Dette er alle reingene i det nye kommunestyret.

Sjekk også: Hva er Re for deg?

Les mer om politikk, styre og stell i Re.

Les mer om kommunesammenslåing.

,