Brakvalg for Senterpartiet: Kan bønda ta over by’n?

TRE FRA RE – PLUSS HELTEN PÅ PLAKAT: Denne trioen sto på stand på Re-torvet den siste lørdagen før lokalvalget: Senterparti-medlemmene Ragnar Bjerknes og Anne Gran Bore, pluss 5. kandidat Thorvald Hillestad. Foto: Stian Ormestad.

Senterpartiet har alltid vært store i Re, og partiet vokser seg enda større – i samtlige sogn. Nå blir partiet for første gang en reell maktfaktor i by’n.

Sjekk valgresultatet her – oppdateres!

Sjekk også: Hvem fra Re vil henge med i nye Tønsberg?

Det er en trend som overskygger alt annet i dette lokalvalget – både lokalt og nasjonalt:

Senterpartiet fosser fram og gjør sitt beste valg i sin 99-årige historie, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum i sin valgvake-tale.

Lener seg mot høyre i Re, og mot venstre i Tønsberg

SLAGSIDE MOT HØYRE: Re-ordfører Thorvald Hillestad og Senterpartiet har samarbeida klart mest med høyresida her i Re. Foto: Stian Ormestad.

Ikke rart at partiet også gjør det bra i en tradisjonell Senterparti-kommune som Re, også nå som vi går inn i en ny kommune-konstellasjon.

Senterpartiet har lent seg mot høyre her i Re, med FrP-varaordfører i alle perioder, unntatt i en eneste periode med Arbeiderparti-varaordfører. Det ble det kjapt slutt på, og det er igjen FrP-varaordfører til siste slutt.

I Tønsberg har SP vært et mikroparti med en eneste representant i bystyret, og der har partiet lent seg mer mot venstre.

Nå er SP den nye kommunens tredje største parti, med god margin. Arbeiderpartiet og Høyre blir størst.

Hva som skjer i nye Tønsberg er ikke godt å si, for nå skal det forhandles framover. Som sentrumsparti kan SP naturlig nok ramle begge veier.

Men ingen kommer utenom Senterpartiet på veien til makta. Og partiet utelukker ingenting når det gjelder posisjoner, etter det ReAvisa erfarer – heller ikke ordførervervet.

Sju reinger er sikra sete i det nye kommunestyret

SIKRA PLASS: FrP ligger an til å få inn fem, og dagens varaordfører i Re Frode G. Hestnes er blant de fire første på lista med stemmetillegg. Foto: Stian Ormestad.

Ikke veit vi hvem som skal sitte i det nye kommunestyret, heller. Det eneste vi får en pekepinn på gjennom valgnatta, er oppslutningen til partiene og hvor mange seter de ligger an til – ikke hvem som skal sitte der.

Det er på ingen måte sikkert hvem som inntar plassene, utover de partiene som har fått nok stemmer til å få inn alle sine kumulerte kandidater, det vil si de med stemmetillegg fra partiet.

Og hvis vi skal se på folk med Re-tilknytning gjelder det bare følgende kandidater: Trude Viola Antonsen (Ap) fra Ramnes, Lars Jørgen Ormestad (Ap) fra Undrumsdal, Heidi Myhre (SP) fra Våle, Øyvind Jonassen (H) fra Revetal, Frode G. Hestnes (FrP) fra Våle, og Håvar Bettum (V) fra Våle.

Pluss nykommeren Rødt som har tre fra Re på topp av lista si, alle med stemmetillegg fra partiet der en eller kanskje to av dem ligger an til å innta det nye kommunestyret – enten det blir Ole Marcus Mærøe fra Ramnes, Lotte Uth Gjersøe fra Revetal, eller André Heggheim oppvokst i Bergsåsen, nå bosatt på Vear.

Et titalls reinger lever fortsatt i håpet om en kommunestyreplass

LEVER I HÅPET: Trond Ekstrøm (FrP) er en av de mange reingene som har en sjanse til å komme inn i det nye kommunestyret. Her tester han ut talerstolen på det aller første felles kommunestyremøte for Re og Tønsberg. Trond er en av 23 kandidater som kjemper om det femte setet partiet ligger an til å få. Foto: Stian Ormestad.

Resten av lista, fra den første plassen uten stemmetillegg til den siste, stiller helt likt i forhold til å få et av partiets seter – hvis partiet får flere enn de kumulerte kandidatene.

Dermed er det på ingen måte sikkert at Thorvald Hillestad (SP) vil representere Senterpartiet, tross at han står på femteplass på lista og SP ser ut til å få inn seks eller sju representanter.

Thorvald stiller likt med alt fra 3. kandidaten (den første uten stemmetillegg fra partiet) til den nederst på lista.

Nå mistenker vi at Re-ordføreren som har fått flest personstemmer og slengere i valg tidligere, også får en del av dette også i nye Tønsberg. Og det er det alene som er avgjørende om han får en plass i det nye kommunestyret, ikke hvilken plass han har på lista i seg sjøl.

Thorvald er en av et titalls reinger nedover på listene som har sjanse til å komme inn i det nye kommunestyret. Les mer om dette i denne saken.

Og les mer om personstemmer og slengere i denne saken.

Kumulert – men fortsatt ikke sikker

SEKS STYKKER KJEMPER OM TRE PLASSER? SV ser ikke ut til å gjøre et så godt valg som spådd, og bare tre av seks kumulerte kandidater ligger an til å få et sete. Med i kampen om dem er Nei-general i sammenslåingsdebatten i Re Heming Olaussen. Foto: Stian Ormestad.

Så er det noen partier som får færre seter enn antallet kandidater som er kumulert. Da kjemper disse med hverandre om plassene. For eksempel SV, som har seks kandidater med stemmetillegg fra partiet, derav Heming Olaussen og Andrew Knight fra Re.

Nå ligger SV an til å få bare halvparten så mange seter, og dermed må også noen av de kumulerte kandidatene finne seg i å ikke få plass i det nye kommunestyret i det hele tatt.

Samme sak i MDG, som ligger an til tre eller fire seter – men har fem kumulerte kandidater.

Etter fintelling og summering av personstemmer og slengere vil ReAvisa komme tilbake til hvilke reinger som skal representere oss i det nye kommunestyret.

Det forventes at dette er klart seinest i løpet av onsdagen, kanskje allerede i løpet av tirsdagen.

GJORDE SIN BORGERPLIKT: Cato Wilhelmsen (40) fra Revetal får instrukser fra valgfunksjonær Karin Ødegård Olsen. Foto: Stian Ormestad.

Sjekk valgresultatet i hver av valgkretsene i Re:

Alt ReAvisa har skrivi om lokalvalgkampen i Re finner du her:

Hvem fra Re vil henge med i nye Tønsberg?

Reinger gir flere slengere enn velgerne i Tønsberg

Sjekk også: Hva er Re for deg?

Les mer om politikk, styre og stell i Re.

Les mer om kommunesammenslåing.