Nå blir drømmen realisert: – Velkommen til kick-off

EN GRØNN MØTEPLASS I BYGDEBYEN VÅR: Revetalhagen ble lansert som ide for snart tjue år siden. Endelig blir det noe av, fra og med denne vekstsesongen – etter mange forskjellige forsøk og gode initiativ som har stranda av forskjellige grunner. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Planene er spikra og endelig blir det noe av drømmen om en parsellhage og en spirende møteplass i bygdebyen vår. Det blir en pangstart med et tettpakka program.

Sjekk: – Et viktig lokalt prosjekt, men også et nasjonalt prosjekt.

ReAvisa møtte flere av initiativtakerne på ett av deres forberedende møter på Revetal ungdomsskole, og nå er det mest kick-off som planlegges – for planene for sjølve Revetalhagen er mer eller mindre spikra:

Et område der barn og voksne kan dyrke sine egne bær og grønsaker. Området er på 3,3 mål og skal deles i parseller til familier, skoleelever og alle andre som vil dyrke sin egen mat.

Deler på stor kunnskap og lang erfaring

INITIATIVTAKERE: Ingunn Henriksen Leeber, Monica Ormestad, Cathrine Bøhle, Roar Lefsaker og Rikka Rivrud er blant initiativtakerne bak Revetalhagen, nå som det endelig blir en realitet. Foto: Håkon Westby, ReAvisa.

Parsellhagen blir lengst sør, mens det midt på området blir marked og skolehage. Roar Lefsaker, Holt-bonde og Ridder av Re, vil være tilgjengelig som veileder, for de som trenger det, på torsdager. Han har over tredve års erfaring med gårdsbesøk, parsellhager og formidling.

Initiativtakerne håper også på et godt samarbeid med næringslivet. Kommunen leier ut jorda, og det er skrevet en kontrakt for to år med klausul om forlengelse.

Denne møteplassen på tvers av generasjoner, der alle møtes i gleden av å dyrke maten sin sjøl, har vært en gammel drøm gjennom tiår.

– Alle hjertelig velkommen

At den endelig blir realisert fra og med denne vekstsesongen, har lokalavisa skrivi om tidligere – les mer her. Før dyrkinga starter for fullt, blir det en kick-off for Revetalhagen. Det skjer lørdag 9. mars 2024.

– Alle ideene for en slik lokal møteplass skal presenteres denne lørdagen, forteller initiativtakerne:

– Alle er hjertelig velkommen, inviterer de via ReAvisa.

Ikke bare viktig lokalt, men nasjonalt

BEGGE KOMMER PÅ KICK-OFF: Marthine Søyland Hoel, by- og stedsutvikler i Virksomhet folkehelse, klima og stedsutvikling i Tønsberg kommune, og Rainer Stange, anerkjent landskapsarkitekt fra Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Blant alle gjestene på scenen, er Rainer Stange, velrennomert landskapsarkitekt fra Re. – Det går ikke an å ha kick-off for Revetalhagen uten at Rainer Stange kommer og forteller om sine planer om uteområdene ved Re helsehus og langs Revetalbekken, sier arrangørene.

Denne karen har også erfaring med urbane hager. Han ser det store bildet og er både iderik og ambisiøs, og det er rett og slett fascinerende å høre han prate om alle sine prosjekt – både før og i framtida.

Han har tidligere, i ReAvisa, omtalt planene for Revetal som interessante, ikke bare i lokalt og regionalt perspektiv – men også nasjonalt.

Naturen sett i et helseperspektiv

Jorunn Marie Thon er en annen bidragsyter fra scenen, hun er prosjektkoordinator på NaturKulturHelse-senteret i Asker, og skal fortelle om sine erfaringer rundt dette prosjektet. Hennes hovedinteresse er nærmiljøets betydning for helse og trivsel.

Det vil si hvordan inkluderende fellesskap, aktivitet og stimulerende omgivelser kan bidra til å styrke folks egne krefter og legge til rette for deltakelse og livskvalitet.

Hun er også engasjert naturens betydning i et helseperspektiv og formidling av lokale naturverdier.

For en kick-off!

KOMMER OGSÅ PÅ KICK-OFF: Anastasiia Smyk, Cathrine Bøhle, Skjalg Bjørkevoll, Ingunn Leeber og Roar Lefsaker på befaring i området der Revetalhagen blir etablert, i fjor høst. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Gunnar Tellnes kommer også, han er lege og professor em. ved Institutt for helse og samfunn, Universitet i Oslo. Han tok initiativ til å etablere Natur-Kultur-Helse senteret i Asker i 1994 og Norsk forening for folkehelse (Folkehelseforeningen.no) fra 1998.

Han har vært president i den Europeiske folkehelseforeningen. Hans hovedinteresse nå er «helsefremmende natur- og kulturaktiviteter i inkluderende fellesskap».

I tillegg kommer det flere interessante foredragsholdere og det blir mange flotte musikalske innslag. For en kick-start for Revetalhagen!

Kort om kick-off for Revetalhagen lørdag 9. mars 2024:

 • Klokka 15.00 – 16.00 blir det omvisning på hageområdet på Revetal. Oppmøte ved vaffelbua på Re-torvet.
 • Klokka 17.00 er det foredrag og konsert på Kulturhuset Elverhøy.
 • Talere:
  Jorunn Marie Thon
  Helle Wilberg
  Gunnar Tellnes
  Rainer Stange
  Martine Søyland
  Anastasia Smyk
  Ordfører Frank Pedersen
 • Musikalske bidrag:
  Rose Anette Baptiste
  Charlotte Sofie Eliassen Holtung
  Line Knudsen
  Pål Johnsen
  Bjørn Thomassen
 • Det er åpen kafe ved Kulturhuset Elverhøy.
 • Arrangementet er gratis for alle.

PÅ KARTET: Revetalhagen på totalt 3,3 mål vil ligge langs gangstien mellom Revetal og Valleåsen, der det er markert med rødt. Faksimile.

Her finner du ReAvisa – sjekk alle hentesteder i Re og omegn.

Leserinnlegg: La de hundre hager blomstre!

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om Revetalhagen.

, , , , , ,