Holtbonden er årets Ridder av Re – se video!

HOLT GÅRD: Årets Ridder av Re har jobba hardt for noe han trur på i alle år. – Jeg sto vel første gang og solgte økologiske grønnsaker på torvet i 1982. Den gangen var det jo litt sært.

Middelaldermoroa er i gang: Sjekk hva som skjer når!

Hele livet har Roar Lefsaker (58), Holtbonden, vært fascinert av samspillet mellom mennesker og natur. At vi skal ta vare på det vi har til låns.

Han vokste opp på Holt gård, og det var her han møtte Rakel Skjerve (56) for første gang i 1985. Hun var på en studietur med jordbruksskolen hun gikk på. Og ble fascinert av både økodrivhuset Roar skulle vise fram – og Roar.

Skaper en landlig møteplass

STRÅLENDE: Holtbonden Roar Lefsaker (58) er stolt over å bli slått til Ridder av Re – en hedersutmerkelse tilsvarende æresborger i byene rundt Re. Foto: Stian Ormestad.

Fem år seinere flytta Rakel inn på gården, sammen med Roar som akkurat hadde tatt over. Og i de nesten tredve åra etter overtakelsen i 1990 har de jobba javnt og trutt for å skape en landlig møteplass, der barna kan få se hvordan den gode, sunne maten blir til.

– Visste dere hva dere gikk til, for tredve år siden? 

– Nei!, sier Roar og Rakel i kor. Og ler. – Det har vært en drøy arbeidsøkt. Snart tredve år på jobb, sier Roar.

– Det er jo alltid noe som skal gjøres på en gård. Du har egentlig aldri helt fri. Men akkurat det hadde vi en ide om, forteller Rakel.

– Vi har jo begge vokst opp på gård, og har alltid hatt arbeidsoppgaver fra vi var små. Sånn er det jo på landet.

Det starta med en håndskreven lapp

DELER ALT: Holtbonden Roar Lefsaker er ansiktet utad på Holt gård, men deler all ære med kona Rakel Skjerve. – Uten henne hadde det aldri gått! Foto: Stian Ormestad.

I 1991 sendte ekteparet sin første håndskrevne lapp til barnehager i nærheten. Vil dere komme på besøk? Og det ville de.

En opptelling tilsier at anslagsvis 40.000 barn har vært på gårdsbesøk opp gjennom åra.

– Når det kommer foreldre med barn – der foreldrene forteller at de sjøl var her som små – da veit du at du har holdt på ei stønn, sier Roar og ler.

Men det er akkurat det som gjør all jobben verd det: Gleden, opplevelsene, mestringsfølelsen, minnene og kunnskapen barna sitter igjen med.

Mange barn har kommet til Holt gård for å finne på noe annet enn å sitte stille i et klasserom. Her har de fått utfolde seg med noe helt annet.

En sterk felles drivkraft

GODT HÅNDLAG MED DYRA: Roar mener at dyra må ha det bra. – Det er litt trist når det er slakting, men gårdslivet går sin gang. Vi har alle vår rolle, og vi mennesker må skjøtte vår rolle så godt vi kan, i pakt med dyra og naturen. Foto: Stian Ormestad.

I starten var det ei ku og noen høner på gården. Barna var med og melka og plukka egg.

Etter hvert ble det å høste grønnsaker sammen med barna, og koke grønnsakssuppe etterpå.

– Det er noe eget med å høste og lage din egen mat, og spise den sammen etterpå.

– Da skjønte vi at dette vil vi drive med. Dette vil vi satse på!

Rakel og Roar forteller om en sterk felles drivkraft.

«Skapende mennesker, levende jord»

SNØ PÅ SNUTA: – Det er ikke mange griser som får lov til å vokse opp sammen med mammaen og pappaen sin i dag, sier Roar. Det får de på Holt gård. Foto: Stian Ormestad.

– Vårt slagord er «skapende mennesker, levende jord». Jordsmonnet er det viktigste vi har, for det er det vi lever av, det som produserer maten vi trenger. Vi vi skape et samspill mellom mennesker og natur.

Ikke særlig kontroversielt i dag. Men ekteparet har vært pionerer, og starta med det som i dag er blitt ganske vanlig i ei tid det lang ifra var vanlig.

– Jeg sto vel første gang og solgte økologiske grønnsaker på torvet i 1982. Den gangen var det jo litt sært, sier Roar og ler.

I dag selger de gårdsprodukter av mange slag – alt økologisk og produsert på gården. Det har vært trange kår tidligere, men nå har det løsna.

Besøket er bra og tilbakemeldingene enda bedre:

Holtbonden er blitt kjendis!

KATTA OG HØNA: Gårdsidyll også i hønsehuset. Katta låner varme og takker med å ikke spise opp hønene. Foto: Stian Ormestad.

– Det er gleden vi ser hos alle de som kommer hit som gjør alt strevet verdt det. Og det blir bare bedre og bedre å drive med dette her, forteller Rakel.

Hun holder seg helst litt i bakgrunnen, og lar Roar være ansiktet utad som Holtbonden.

Han er blitt en aldri så liten kjendis. Til jul viser NRK en flott film om Holtenissen. Hver søndag kommer barna for å leite etter nissen. Det er folksomt på åpen gård før hver jul.

– Men det er godt besøk javnt over hele året, på disse søndagene med åpen gård.

«Trives litt utenfor A4 og går sine egne veier»

HERRE OVER EGET LIV: Det gjør ingenting å jobbe hele tida, så lenge du brenner for noe og er herre over eget liv, forteller Roar til ReAvisa. Foto: Stian Ormestad.

Holtbonden Roar Lefsaker er den sjuende Ridderen av Re.

Han har vist ridderlig mot ved å holde på en ide og jobbe hardt for å nå målene han har satt for seg og sine. Og han er en god ambassadør langt utover kommunegrensa.

På åpen gård kommer det folk fra hele Østlandet for å oppleve landlig Re-idyll. Han har gått sin egen vei, og får nå belønning for strevet.

Ordfører Thorvald Hillestad talte da kåringen fant sted:

– Vedkommende trives nok best litt utenfor A4 og har gått mye sine egne veier. Han deler nok prisen med sin kjære kone Rakel, for hvordan dette hadde endt uten at de er minst to om det – og ei hel Holtgrend – det vites jo ikke.

Digger å hoppe i høyet

GODT BESØKT: Holt gård og vertskapet der viser det landlige Re fra sin aller beste side. Årets Ridder av Re er en god ambassadør langt utenfor kommunegrensene. Hit kommer folk fra hele Østlandet. Foto: Stian Ormestad.

Når alt kommer til alt, ønsker Holtbonden bare at nye generasjoner skal få oppleve det samme som han tok for gitt da han vokste opp:

– Bare det å hoppe i høyet. Finnes ikkeno bedre, sier den ferske Ridderen av Re.

Middelaldermoroa er i gang: Sjekk hva som skjer når!

Les også om Re middelalderdager 2019 i papiravisa – last ned gratis!

SLÅTT TIL RIDDER AV RE: Holtbonden Roar Lefsaker og ordfører Thorvald Hillestad. Foto: Stian Ormestad.

Her kommer alle bildene fra Re middelalderdager 2019 – oppdateres!

Les også: Velkommen til lille, rare Re!

Les mer om Re middelalderdager i ReAvisa-arkivet.

, ,