Re middelalderdager: Velkommen til lille, rare Re!

RÅDMANN I TIGHTS: Rådmann Trond Wifstad stiller opp som statist – her i blått – under rekonstruksjonen av Slaget på Re – og hoier med. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Det er ikke rart at vi er så stolte av Re. Ikke fordi vi er så spesielt flotte og fine, men kanskje tvert om. Vi er oss sjøl, og er ikke flaue over det.

Les mer om Re middelalderdager i ReAvisa-arkivet.

På vei til jobb i dag så jeg diakon Ole Hafell med en løpsk kjepphest.

I sidesynet så jeg hopp og sprett, kjepphesten ble slengt rundt i lufta, den ble høyt hysja på – en skikkelig sprelsk kjepphest.

DIAKON: Ole Hafell. Foto: Stian Ormestad.

Skoleunger med latterkrampe

Diakonen leda en lang rekke med skoleunger – med latterkrampe – over middelalderplassen.

En ting er at kirkens mann traver rundt på Revetal med en trepinne mellom beina. En annen ting er at ingen i et folksomt sentrum beit seg særlig merke i det.

Det siste sier nok mest om hvem vi er her i Re. Vi er ikke redde for å slippe oss løs, leke og tar oss sjøl ikke altfor høytidelig.

Og det gjelder helt til topps.

Rådmann i tights

– Jeg synes det er flott å se voksne menn, som vår egen rådmann, kaste dressjakka og endelig sprade rundt i tights med sverd!

Det sa kommunestyrerepresentant Harald B. Løken i en debatt om kommunesammenslåing. Han ville at vi skulle være reinger fortsatt, sjøl om vi blir en del av Tønsberg fra 2020.

For det er ikke sikkert at vi ser en rådmann bli jaga av skoleunger rundt på Revetal i framtida – i tights. Det var faktisk en del av slaget på Re-spillet.

Re-elevene fikk hvert fall ut sin aggresjon over at rådmannen hadde foreslått skolenedleggelser.

Korte avstander fra bånn til topps

Det er korte avstander fra oss vanlig folk til de på toppen her i Re. Også i næringslivet. Sjøl om det går så det suser på Revetal, er det fælt få som skummer fløten og stikker av med pengene.

RIDDER AV RE: Kjøpmann og sentrumsutvikler Sjur Gran slås her til Ridder av Re av ordfører Thorvald Hillestad. Foto: Stian Ormestad.

Overskuddet pløyes inn i lokalsamfunnet på så mange måter – som sponsormidler og annen støtte til lag og foreninger.

Ordfører Thorvald Hillestad nevnte dette da han slo kjøpmann og sentrumsutvikler Sjur Gran til Ridder av Re:

– Så er altså ikke kjøpmannen på Revetal en forfina snobb som sprader rundt i tverrsoversløyfe og ser sånn ut.

– For deg er det like naturlig å sope og vaske og pakke varer og snakke med alle – som det er å ta de store business-beslutningene. Det snakker folk om, og det syns de er veldig flott med deg.

Etter Ridder av Re-kåringen har også kjøpmannen et middelalderkostyme – ei flott og stor ridderkappe.

Vi er oss sjøl, og trives med det

Kanskje synes noen vi er rare, her ute på Vestfold-bygda. Hvor vi trekker i tightsen hver vinter for å lekeslåss, løpe om kapp med kjepphester mellom beina, og snakke om ett par slag på Re-jordene for mange hundre år siden.

La de mene hva de vil, tenker nå jeg. Og det er nok den største styrken med Re. Vi er oss sjøl og trives med det, her i lille, rare Re.

Velkommen skal alle være, som vil bli med på moroa!

RE MIDDELALDERDAGER: Velkommen til 10-årsfeiring med fest og moro under Re middelalderdager 10 – 12 februar 2017. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om Re middelalderdager i ReAvisa-arkivet.

,