– Først blir man irritert og sinna, så blir man skuffa

LOPPIS PÅ ELVERHØY: – Vi tror at dette er vårt beste år noensinne! Masse flotte lopper, og det begynner å nærme seg klart. Det er som vanlig Vå-Ra-koret som arrangerer, og vi har også kafeteria. Pølser, kaker, vafler, kaffe. Vi håper dere kommer, vi gleder oss så mye!, skriver Vå-Ra-koret på sin Facebook-side. Men det har vært noen skjær i sjøen før årets loppemarked. Foto: Privat.

– Det koster i form av irritasjon, ekstra arbe’ og ekstra kostnad. Nå må vi bruke tid og penger på å bli kvitt det.

Last ned ReAvisa september 2023 – gratis!

Forrige helg var det loppemarked i regi av Våle skolekorps, denne helga 23. – 24. september 2023 er det loppemarked i regi av Vå-Ra-koret. Det var første gang i Våle, mens det er en flere tiår lang tradisjon for voksenkoret i bygda vår.

Og de har opplevd mye rart, men ingenting som slår det de opplevde uka før årets loppemarked. – Først blir man irritert og sinna, så blir man bare skuffa.

Bidrar stort til Re som kultursted

IKKE SALGBART: Fire rustne stålfelger med gamle piggdekk. Ikke noe dugnadsgjengen hadde takka ja til, men som de ble prakka på av noen uvedkommende gjester i løpet av nattens mulm og mørke. Foto: Privat.

Det er Klaus Holt som slår på tråden til lokalavisa, på vegne av en dugnadsgjeng på opp mot førti: Rundt tjue fra koret, pluss ektefeller, familie og gode naboer – alle som vil hjelpe til.

Dette er den viktigste inntektskilden for koret, som har eksistert i over femti år – de feira i år, etter korona, men de fylte femti under korona. Les mye mer om det i denne papiravisa.

Koret arrangerer konserter, drar på turer, og bidrar stort til det lokale kulturlivet i bygda vår.

– Irritert, sinna og lei

– Det kommer folk og kaster søppel, rett og slett. Nå må vi bruke tid og krefter – og penger! – på å bli kvitt det, forteller Klaus på vegne av koret. I nattens mulm og mørke «bidro» noen med «lopper»:

– En gammal sofa, et hjørneskap, fire piggdekk fra attenhundreogfireogfemti på rustne felger, det er jo helt håpløst.

– Rett og slett bare trist, bare tull!, tordner Klaus: – Først blir man jo irritert og sinna, så blir man bare lei seg.

– Skal være salgbart

IKKE SALGBART: Denne sofaen gikk rett i konteineren, det er ikke noe dugnadsgjengen hadde takka ja til, men som de ble prakka på av noen uvedkommende gjester i løpet av nattens mulm og mørke. Foto: Privat.

Klaus viser til at det er blitt veldig tydelig kommunisert opp gjennom alle disse åra med loppemarked med Vå-Ra-koret, at de tar i mot lopper etter avtale.

Dugnadsgjengen er blitt drevne på å se hva som selger og ikke, og vil vie plassen til det som kan omsettes, ikke bare lagres. Det gir penger i kor-kassa.

– Vi er selektive på hva vi tar i mot, det skal være salgbart, og det skal være bra.

– Ekstra arbe’ og ekstra kostnad

– Det kan være at vi er hjemme hos noen som har ett par ting som vi ser kan ha en verdi, men samtidig vil de bli kvitt noe annet i tillegg. Da er vi greie og tar med alt, som takk for bidraget.

Der kommer søppelkonteineren inn, som koret betaler per kilo. Når de må fylle den opp med gamle sofaer og annet søppel folk dumper om natta, koster det.

– Det koster i form av irritasjon, ekstra arbe’ og ekstra kostnad. Nå må vi bruke tid og penger på å bli kvitt det.

Kun levering etter avtale

Klaus forteller at de tidligere har opplevd at noen har brukt loppemarkedet som søppeldynge etter at loppemarkedet var ferdig, men ikke som nå i år: Før loppemarkedet starter.

– Vi har det travelt med å få alt på plass, så dette trenger vi så absolutt ikke, sier Klaus, som har et krystallklart budskap – klin likt det som tidligere er blitt kommunisert:

– Skal dere levere lopper, ta kontakt i forkant og lever etter avtale.

STOR DUGNADSJOBB: Alt blir sirlig sortert og lagt på sine respektive plasser. Foto: Privat.

GLASS: Mye flott å velge i, her kan du gjøre et kupp. Foto: Privat.

AUKSJON: Tradisjonen tro blir det auksjon søndag klokka 12.00. Foto: Privat.

DET LAKKER OG LIR: Masse til jula, som er rett rundt hjørnet. Foto: Privat.

LEKER, SPILL OG INSTRUMENTER: Kanskje det er her du finner årets julegaver? Pent brukt, miljøvennlig og bærekraftig alternativ, der du samtidig støtter en viktig kulturinstitusjon i bygda vår gjennom godt over femti år. Foto: Privat.

Last ned ReAvisa september 2023 – gratis!

Fra arkivet: Bygdas blandakor feirer femti år.

Sjekk også: Postmann Klaus starta på sykkel i Fon.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om kultur i Re.

, ,