– Det må i ReAvisa, «lokalt» og «kortreist» og sånn!

I FULL SVING: Ramnes-elevene skal ha alt tappet og klart på glass, pent pakka inn, til juleavslutninga. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Elevene har gjort alt fra A til Å, før honningen skal selges på juleavslutninga. De er rause når de fyller opp stappfulle glass: – Da blir kunden fornøyd, veitu!

Se bilder fra ei trivelig førjulstid i Re – oppdateres.

På Ramnes skole er årets birøkt-sesong godt og vel over, og honningen skal på glass og være klar for salg til juleavslutninga.

Der skal så mange som opptil 800 glass med sommer- og lynghonning selges.

Hele skolen i sving

IDEMYLDRING: Markedsføring og pris tar 7. klassingene seg av. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Ramnes-elevene står for alt, fra produksjon til salg. ReAvisa var innom en travel skoledag, der flere klassetrinn var i sving med sine arbeidsoppgaver.

6. klassingene Martin (11), Nathan (11), Kacper (11), Augustinas (11) og Jacob (11) starta som birøktere i 5. klasse og fulgte produksjonen helt inn til siste slutt i høst.

Nå tapper de honning i glass.

Stappfulle glass

– Oi! Det glasset her blir veldig fullt!, sier Nathan med glasset i handa mens Kacper skrur igjen krana så fort han makter. Honningen er tjukk og fin og kommer litt i rykk og napp:

– Det gjør ikke noe, er gutta enig om når det gjelder det stappfulle glasset med honning opp til lokket:

– Da blir kunden fornøyd, veitu!

Godt med honning

TUNGE LØFT: Ole Bjørn Moen, undervisningsinspektør ved Ramnes skole og sertifisert birøkter, holder i trådene for prosjektet som i bunn og grunn skal lære elevene noe om hvor maten vår kommer ifra. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Gutta forteller til ReAvisa at det er gøy å jobbe med birøkt, og at det de driver med nå er mer tålmodighetsgreie: – Vi liker dette sånn passe, for det er mye mer moro å jobbe ute med biene.

– Men nå kan vi ta ei skje med honning innimellom, og det er godt! Ikke for mye da, for da blir det litt kvalmt. Et helt glass, for eksempel. Da er det mer kvalmende enn en hel godtepose.

– Men det er sikkert mye sunnere med honning, da.

iPaden full av forslag

Rett borti gangen sitter 7. klasse og planlegger markedsføringa – det viktigste blir å selge honning på juleavslutninga. Der vil glassene bli pent pakka inn, og elevene foreslår tre for prisen av to-dealer.

Kanskje blir det en reklamefilm, men helt sikkert blir det noe i ReAvisa. 7. klassingene er fjorårets birøktere, så de kjenner produktet de skal selge godt:

Brede (12), Solan (12), Elija (11) og Malin (12) har iPaden full av forslag.

Pakker pent inn

SISTE INNSPURT: Fjorårets birøktere har i år ansvar for markedsføringa – og de har flust med forslag. Foto. Stian Ormestad, ReAvisa.

– Jentene vil pakke det pent inn, forteller Solan. – Jeg tenker det er viktigere med reklame i ReAvisa, «lokalt» og «kortreist» og sånt!

1. til 4. klasse, pluss SFO, har laga forslag til etiketter. De eldste elevene kårer en designvinner sammen med Ole Bjørn.

ReAvisa skreiv om birøkt-prosjektet til Ramnes skole da det starta opp for to skoleår siden.

Lærer om hvor maten kommer ifra

Så å si hele skolen er engasjert i «Ramnes skole honning og birøkterlag», der prosjektet er bakt inn i flere fag på alle klassetrinn.

– Dette henger jo sammen med det at vi skal lære hvor maten kommer fra, og lære om naturen og oss, forteller Ole Bjørn Moen, undervisningsinspektør ved Ramnes skole og sertifisert birøkter.

1. til 4. trinn skal bidra med design av honningetiketter, 5. trinn er birøktere fra våren av og følger prosessen videre i 6. klasse med foredling av honning og klargjøring for salg. 7. klassingene har ansvar for økonomi, regnskap, markedsføring og salg.

Overskuddet av honningsalget skal gå til å styrke læringsmiljøet på skolen.

NAM-NAM: Honning er søtt og godt, er Ramnes-elevene enige om. Og mye sunnere enn godteri! Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Kort om Ramnes skole honning- og birøkterlag:

  • Foreninga Ramnes skole honning og birøkterlag ble oppretta tidlig i 2021. Det er tre medlemmer: FAU, Elevrådet og Ramnes skole, alle disse er representert i styret.
  • Vinteren 2019 / 2020 søkte skolen Sparebankstiftelsen DNB om midler til å starte opp med bikuber og installere slyngerom på skolen. Søknaden ble innvilga, og skolen fikk 150.000 kroner til prosjektet. I etterkant har skolen fått enda mer støtte fra Sparebankstiftelsen og andre bidragsytere.
  • Hele skolen er involvert i prosjektet, fra 1. til 7. klasse. Målet er å lære mer om hvor maten vår kommer ifra, og ha et praktisk prosjekt som binder skolen sammen.
  • Årets produksjon ligger an til å bli i overkant av 110 kilo lynghonning og det samme med sommerhonning – totalt godt over 220 kilo honning. Dette blir tappa og solgt på rundt 800 glass. Salget starter på skolens juleavslutning 20. desember.
  • Gode naboer ved Arild og Reidun Knutsen stiller et skogsområde ved skolen til disposisjon for bikubene.

INVOLVERER HELE SKOLEN: Alle klassetrinn er med på prosjektet. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Avisa kommer ikke lenger i postkassa – her finner du den:

Last ned ReAvisa på papir desember 2022 – gratis.

Her jobber «Ramnes skole honning- og birøkterlag».

Les mer om jula i Re.

,