– Det er gøy og kanskje litt skummelt, fordi jeg vil ikke at de skal bli sure og begynne å stikke.
Dette kunne du lese først i papiravisa – last ned gratis!
Så å si hele Ramnes skole er engasjert i birøkt-prosjektet, med mange klassetrinn og bakt inn i mange fag.
– Alle skal få bli kjent med prosessen, forteller Ole Bjørn Moen, undervisningsinspektør ved Ramnes skole – og sertifisert birøkter.
Lærer om hvor maten kommer fra

BIRØKTERE: Ludwik Sommerfeldt Thoresen i full gang med inspeksjon av bikubene, sammen med resten av femteklassingene ved Ramnes skole. Foto: Stian Ormestad.
– Dette henger jo sammen med det at vi skal lære hvor maten kommer fra, og lære om naturen og oss, forteller Ole Bjørn, på vei ut i skauen ved skolen.
Femteklassingene Triumphant Adodo Stanley, Aron Leander Grønvold, Regine Rui og Ludwik Sommerfeldt Thoresen er fire av totalt tolv femteklassinger som skal lære om birøkt og jobbe i bigården.
– Vi har gleda oss skikkelig masse!, forteller de til ReAvisa, fulle av forventning på stien inn til bikubene.

DRONNINGA: Med en blå prikk på ryggen. Foto: Stian Ormestad.
Det bzzzz-er overalt
– Dere er ikke redde for å bli stikki, da?
– Næh, bryr oss ikke, sier de – fullt dressa opp fra topp til tå i skikkelig birøkterdrakt. Men når bikubene skal inspiseres, får pipa en annen lyd mens det bzzz-er overalt rundt oss:
– Oi! Se så mange bier!!!
Viktig å ikke komme i en skvis

DRESSER SEG OPP: Viktig å være kledd for oppgaven. Og det er femteklassingene – fra topp til tå! Foto: Stian Ormestad.
Og når Ole Bjørn forteller at han ble stikki her om dagen i øret, og viser fram et øre som er nesten dobbelt så stort som før, da får elevene ekstra respekt for faget:
– Det er vanskelig å jobbe med biene samtidig som vi skal være nøye på å ikke skvise noe bier, forteller elevene til ReAvisa.
Jobben går ut på å sjekke over bikubene, om biene har det bra.
Mange forskjellige arbeidsoppgaver
– Dette henger sammen med skoledagen ellers, vi får implementert dette i mange fag på flere trinn, forteller lærer Ole Bjørn:
Første til fjerde trinn skal bidra med design av honningetiketter, femte trinn er birøktere fra våren av og følger prosessen videre i sjetteklasse med foredling av honning og klargjøring for salg.
Sjuendeklassingene har ansvar for økonomi, regnskap, markedsføring og salg. Alt overskudd av honningsalget skal gå til å styrke læringsmiljøet på skolen.
Ramnes skole honning- og birøkterlag

LETT Å FINNE FRAM: Flotte dekorasjoner gjennom gangene viser vei. Foto: Stian Ormestad.

PRESISJONSARBEID: Både det å tegne bier og det å jobbe med bier er presisjonsarbeid. Foto: Stian Ormestad.
Det hele er organisert gjennom den nyopprettede foreninga «Ramnes skole honning- og birøkterlag».
Foreninga har tre medlemmer: FAU, Elevrådet og Ramnes skole, og alle disse er representert i foreningens styre.
Og det hele starta som en ide for snart to år siden.
En stor jobb
Vinteren 2019 / 2020 søkte skolen Sparebankstiftelsen DNB om midler til å starte opp med bikuber og installere slyngerom på skolen. Søknaden ble innvilga, og skolen fikk 150.000 kroner til prosjektet.
I etterkant har skolen fått enda 13.000 kroner til innkjøp av et svalskap, som trengs til salg av honning fra foajeen, pluss og epoxy-maling.
– I tida som har gått siden tildelinga har vi gjort alle innkjøp – og det er MYE, forteller Ole Bjørn og de ivrige birøkt-elevene hans.
Siste hånd på verket

SKOLETIME UTE I DET FRI: Lærer og sertifisert birøkter Ole Bjørn Moen forteller om bier til lydhøre elever. Foto: Stian Ormestad.
Det er blitt malt og satt i stand slyngerom. Da ReAvisa var på besøk, ble det malt bier og piler på veggene så alle veit hvor det skjer.

ARBEID VEL UTFØRT: Det krever en del å ha bier på skolen, og elevene utfører jobben utmerket. Foto: Stian Ormestad.
Alt grunnarbeid er gjort av vaktmester Sven Førsund, mens 7. trinn står for all dekor og opparbeiding av bigård.
– De har lagt ned et vesentlig arbeid og vi hadde ikke klart det uten dem.
Mange gode hjelpere
– I tillegg har vi gode naboer! Arild og Reidun Knutsen har stilt området til kubene til disposisjon, og de har henta grus til bigården for oss.
– Da Marius Eidsvoll så at det kom grus, kom han med minigraver og planerte ut, skryter Ole Bjørn.
Og en liten funfact:
Gjenbruk
– Kubekrakkene er laga av de gamle trappegelenderne fra 1965, som vi måtte få fjerna i fjor etter tilsyn. Disse var det 7. trinn som snekra sammen, med god hjelp av Trond Ekstrøm.
Bikubene kommer fra Odd Gjermundsrød i Andebu. Han er en av de beste birøkterne i landet og fungerer også som mentor for oss i drifta av biene og produksjonen av honning.
– Denne drifta, sammen med skolehager finansiert av Skjærgårdsmat og frukthagen opparbeida av FAU, danner et fint utgangspunkt for den tverrfaglige jobbinga som Fagfornyelsen gir oss anledning til å holde på med.

BZZZZZZ: Tøffe elever går til verket og inspiserer bikubene på skikkelig vis. Foto: Stian Ormestad.

SERTIFISERT BIRØKTER: Med en sertifisert birøkter i lærerstaben på Ramnes skole er alle forskrifter fulgt til punkt og prikke. Her viser Ole Bjørn Moen hvordan det gjøres til elevene. Foto: Stian Ormestad.

SPENNENDE: Aron Leander Grønvold forteller at det er om å gjøre å ikke gjøre biene sure så de stikker. Foto: Stian Ormestad.

BIRØKTERE: Femteklassingene Triumphant Adodo Stanley, Aron Leander Grønvold, Regine Rui og Ludwik Sommerfeldt Thoresen er fire av i alt tolv elever som lærer om birøkt i år og jobber i bigården. Sjøl om det kan bli et stikk nå og da. Foto: Stian Ormestad.