Flintdolken er fra sein steinalder

VERDIFULL GJENSTAND: Flintdolken har hatt høy verdi og mest sannsynlig fulgt noen i grava som en gave til gudene. Foto: Stian Ormestad.

Rapporten bekrefter det som først ble antatt da funnet ble gjort i sommer: At dette er en flintdolk fra siste del av steinalderen.

Bakgrunn: – Det er en del tusen år siden noen holdt i den sist!

«Denne flintdolken kan tidfestes til siste del av steinalder og perioden vi kaller senneolittikum 2300 – 1700 f. Kr. Dolken har et rombisk tverrsnitt i skjeftenden av dolken i tillegg til søm på begge sider av skjeftet.

Denne typen dolker, type III, dateres på bakgrunn av utformingen til rundt år 2000 f. Kr.», skriver arkeolog ved Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune Lotte Carrasco, som skreiv sin masteroppgave om samme tidsperiode.

Liknende funn på Klopp

RYKKET UT: Stig Bakke Larsen viser funnstedet på tomta til barndomshjemmet på Lundteigen til arkeolog Julie Askjem. Foto: Stian Ormestad.

«Akkurat denne dolken har flest fellestrekk med flintdolktype IIIe. Lignende paralleller med tilhugget rand eller søm som etterligner smelterander på støpte bronsedolker er funnet andre steder i Vestfold.

Blant annet på Klopp ved Linnestad. Utformingen er basert på forbilder i bronse. Dette er en trend i utformingen av flintgjenstander i denne perioden i hele Sør-Skandinavia.

Flinten som ble brukt til i å lage dolken stammer mest sannsynlig fra flintgruver på Nord-Jylland. Om denne dolken er tilvirket i Norge eller i Danmark kan vi ikke si med sikkerhet».

Verdifull gjenstand

GODT BEVART: Under et lite lag med jord har denne liggi her i flere tusen år. Foto: Stian Ormestad.

«Det som er spesielt med denne er den bevarte slipte overflaten på den ene bredsiden av spissen på dolken. Denne slipte overflaten kan gi oss et hint om at flintsmeden har gjenbrukt en slipt tverrøks til å lage denne dolken.

Store slipte tverrøkser har funnet veien til Norges kyster gjennom hele denne perioden av steinalderen. Denne type dolker er funnet i graver fra denne perioden, men også som løsfunn eller det vi kaller depoter.

Disse verdifulle gjenstandene har da fulgt den avdøde inn i døden. De deponerte kan ha hatt en funksjon som et offer til gudene.»

Stor medieinteresse

Etter at funnet først ble omtalt i ReAvisa, har alt fra Tønsbergs blad til Dagbladet og flere andre redaksjoner skrivi om sjeldne funnet.

Det var i sommer at Stig Bakke Larsen (48) renska fjellskrenten nedafor barndomshjemmet sitt på Lundteigen.

Les mer om funnet i ReAvisa-saken fra i sommer.

RENSKA: I løpet av et møysommelig arbeid med å renske denne fjellskrenten, dukka den flere tusen år gamle flintdolken opp. Foto: Stian Ormestad.

Les også: Den viktige «etter korona-dugnaden».

Les hele saken i ReAvisa på papir oktober 2021.