Straks reiser nok en reing til Tokyo for å representere Norge: – Jeg er veldig godt i rute

Lokalavisa møter elitesvømmeren før avreise, der det hele starta – i svømmehallen på Revetal.

Les også: Målet var gullmedalje – Fredrik tok hele fem av dem!

Denne fantastiske idrettssommeren er på langt nær over: Jeanette Hegg Duestad har så vidt rekki å sette beina sine på norsk jord igjen, før en ny reing skal ta samme turen for å representere Norge.

Fredrik Solberg (19) fra Fossan reiser straks til Tokyo og årets Paralympics. Re-gutten har en fantastisk merittliste allerede, les mer om det i disse sakene.

Har trena ekstremt mye i korona-tida

TILBAKE I SVØMMEBASSENGET PÅ REVETAL: Gleden av å være i vannet kom til i dette bassenget, i svømmehallen på Revetal. Her viser Fredrik hvilken imponerende kraft og fart han kan sette opp i det lille bassenget – sammenlikna med de store arenaene han nå konkurrerer på. Foto: Stian Ormestad.

Og det har hele veien vært det store målet. Fredrik ble tatt ut allerede i det første uttaket til Paralympics. Det viser at han er selvskreven i den norske troppen.

Til tross for lite internasjonal matching den siste tida: Før EM i mai i år, hadde ikke Fredrik konkurrert internasjonalt siden 2019 på grunn av korona-pandemien.

– Jeg har trena ekstremt mye, også i korona-tida. Og i svømming er det ikke så store forskjellen på trening og konkurranse, forklarer Fredrik:

– Så jeg velger å ikke problematisere mangelen på konkurranser noe særlig, egentlig.

– Veit jeg kan svømme ekstremt fort

SVØMMER: Fredrik Solberg skal representerer Norge i to øvelser i Tokyo: 100 meter bryst torsdag 26. august og 50 meter fri søndag 29. august. Foto: Stian Ormestad.

Nå er 19-åringen klar for det største innen idretten, som er OL og Paralympics – der vår lille Re-bygd har hele to utøvere med i årets leker i Tokyo. Det er stort!

– Der skal man representere Norge, sammen med idrettsutøvere fra mange andre grener. Det blir en helt annen greie sånn sett, enn «bare» svømming.

– Hvilke forventninger har du til dine egne resultater i Tokyo?

– Egentlig så har jeg ikke tenkt så mye på det. Jeg veit godt hva slags tider jeg går på, og føler jeg har kontroll på det.

– Jeg veit at jeg kan svømme ekstremt fort – også i internasjonal sammenheng.

Toner ned fokuset på resultater

TILBAKE PÅ GAMLE TRAKTER: Fredrik vokste opp på Fossan, ikke lange stykket unna svømmehallen på Revetal. Dette bassenget ble kjapt for lite for satsinga til elitesvømmeren, men det var likevel her alt sammen starta. Foto: Stian Ormestad.

– Men jeg skal ha fokus på utvikling og erfaringer, så fokuset på resultater er tona ned. Det får blir som det blir.

– Dette er mitt første Paralympics – så jeg er jo på en måte litt underdog, sier 19-åringen – som, akkurat som Jeanette Hegg Duestad, har framtida foran seg.

– Det er Paris som er det store målet, og der er målet helt klart gullmedalje.

– Men det er i 2024.

– Veldig godt i rute

FOSSER FRAM: I flere år har Fossan-gutten vært i toppen av både nasjonale- og internasjonale para-mesterskap. Nå venter Paralympics. Foto: Stian Ormestad.

Årets Paralympics arrangeres i Tokyo 24. august til 5. september 2021. Fredrik reiser om ei snau uke.

– Jeg er veldig godt i rute, forteller han til ReAvisa ikke lenge før avreise, og snaut tre uker før Paralympics er i gang.

NRK skal vise lekene på TV, og NRK radios sportskanal skal også dekke det hele på en god måte. Det er bare å benke seg når den tid kommer.

Men vi her hjemme må nok en gang belage oss på seine kvelder, natterangling, og tidligere morgener for å følge med – tidsforskjellen er vi blitt godt kjent med i sommerens OL.

Heia, heia, heia!!!

Fredrik skal konkurrere i 100 meter bryst torsdag 26. august og 50 meter fri søndag 29. august.

Nøyaktig tidspunkt kommer seinere, men forsøk blir mellom 02:00 – 04:30 og finaler mellom 10:00 – 13:30 norsk tid.

Og nok en gang trekker ei hel hjembygd pusten og gjør seg klare for å heie fram enda en av Re-bygdas store idrettsstjerner – heia, heia, heia!!!

SATSER ALT PÅ SVØMMING: Fredrik Solberg (19) fra Fossan har flytta til Bergen for å satse alt på svømming. Men han er ofte hjemme på Re-besøk – som da lokalavisa møtte ham i svømmebassenget i Revetalhallen. Foto: Stian Ormestad.

TIL TOKYO: Om under ei uke sitter han på flyet til Tokyo. Der skal Fossan-gutten fosse fram i møte med de beste fra alle verdens kanter. Foto: Stian Ormestad.

ÅRETS IDRETTSNAVN I RE: Fredrik Solberg ble kåret til Årets idrettsnavn i Re tilbake i 2019. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Fra arkivet: Fredrik Solberg er Årets idrettsnavn i Re.

Les mer om Fredrik Solberg.

Les mer om sport i Re.

,