Målet var gullmedalje: Fredrik tok hele fem av dem!

GULLGUTT: Fredrik Solberg (15) fra Fossan. Foto: Ellen Holmen Kessel, Norges Svømmeforbund.

FOSSAN/TRONDHEIM: Fredrik Solberg har tatt mange medaljer, men mangla gullmedalje. Sist helg svømte 15-åringen like godt inn til fem NM-gull!

Norgesmesterskapet i svømming på langbane for junior, senior og funksjonshemmede ble arrangert Trondheim lørdag 8 – tirsdag 11. juli 2017.

GULLGUTT: Fredrik Solberg (15) fra Fossan. Foto: Ellen Holmen Kessel, Norges Svømmeforbund.

Satte tre norske rekorder

Fredrik Solberg (15) fra Fossan stilte i klassen S9 med sikte på edelt metall etter mange gode plasseringer de siste åra.

Han svømmer for Tønsberg Svømmeklubb, som rapporterer på sin Facebook-side:

– For et NM det har vært! Fredrik har i alt satt tre norske rekorder i klassen S9 på øvelsene 50 fri, 100 fri og 50 butterfly. På 50 meter fri ble tida 27,03 som er en solid nedgang fra gamletiden 28,49.

– I tillegg satte Fredrik tre personlige rekorder på 100 meter butterfly, 50 meter rygg og 50 meter bryst.

Fem gull- og to bronsemedaljer

Resultatene kommer etter mye og målrettet trening: – Sju svømmeøkter hver uke, pluss basistrening hver dag, forteller Fredrik.

Svømming er en tung idrett, så Fredrik passer på å ikke trene for mye – han ville trena enda mer. – Jeg var ganske mye skada i 2016, så jeg må være mer forsiktig. Det er fort gjort å få skulderskader, så en må trene smart.

Fredrik starta med svømming i 2014 – og resultatene har kommet fort: Han hadde allerede tre norgesrekorder fra tidligere, flere sølv- og bronsemedaljer – men gullmedaljen manglet.

I alt ble det fem gullmedaljer og to bronsemedaljer på Re-gutten sist helg.

– Ja, det var første gang jeg tok NM-gull, så du kan jo si det løsna veldig nå – i og med at jeg fikk fem av dem!

Det store målet er Tokyo i 2020

Norges Svømmeforbund arrangerer tre NM i løpet av året: Langbane-NM – som gikk sist helg – og seinere kommer junior-NM i kortbane og senior-NM – alle NM-ene er Fredrik kvalifisert til.

Nå er han ferdig med ungdomsskolen og starter på Wang toppidrett i Tønsberg. – Da kan jeg trene i skoletida, og få litt mer fritid. Det skal bli veldig fint!

Det store langsiktige målet er Paralympics i Tokyo i 2020. – Men det er lenge til, så jeg har mange andre mindre mål før det. En må være veldig flink for å være med der, det er en lang vei igjen – men jeg har tida på meg.

Alltid noe nytt å lære, alltid noe nytt å tenke på

Svømming er blitt lidenskapen for en målretta Re-gutt fordi: – Det er veldig gøy – og alltid en utfordring. Vi har fire svømmearter, og det er veldig mye teknikk innenfor hver enkelt svømmeart.

Ikke bare er svømming fysisk krevende som forutsetter stor utholdenhet, det er også psykisk krevende.

Fredrik beskriver en idrett som krever perfeksjonisme ned til pirking på ørsmå detaljer: – Det er små marginer som skiller, ned til hundredelene.

– På hver eneste trening er det nye ting å lære, nye ting å tenke på. Du har alltid et forbedringspotensiale, og alltid noe å strekke deg etter. Derfor er det så gøy!

Les mer om sport i Re under emneknaggen med samme navn.