Kristoffer vant storløpet igjen – 23 år etter første seier

SEIERSGLISET: Kristoffer Gutu Holt (38) har snart kjørt bilcross i et kvart århundre. Å nå helt til topps er knallhardt i dette gamet, men nå og da lykkes det for den raske reingen. Foto: Stian Ormestad.

– Det kan fort bli en liten tåre i øyekroken når en bruker såpass mye tid på dette, og får betalt for innsatsen en sjelden gang – som nå.

Sjekk også: – Jeg har rulla før, men aldri sånn som dette!

For Kristoffer Gutu Holt (38) fra Fon går det i bil både i jobb og fritid. Til daglig holder han deler av den lokale bilparken i orden på verkstedet til Re Auto.

På fritida bygger han gamle Saaber hjemme i garasjen på Holtung, til bruk på bilcrossbanen. Og de bruker han godt.

Kjørt bilcross over halve livet

HEIAGJENG: Håkon (7) med plakaten han og lillesøster Elise (3) har laga. Foto: Stian Ormestad.

For godt over et halvt liv siden starta han med bilcross – så snart han kunne, som junior tilbake i 1998. Og han vant juniorklassen allerede i sin første sesong på Smådølfestivalen, oppå fjellet ovafor Rødberg, øverst i Numedalen.

Så vant han igjen, og enda en gang igjen – faktisk alle tre åra som juniorkjører.

Den rekorden står fortsatt, over tjue år seinere.

Så å si alltid med i toppen

SEIER! Smådølfestivalen hver sommer har vært ett av landets mest gjeve bilcrossløp gjennom flere tiår. Kristoffer har vinni løpet fem ganger, medberegna seieren sist helg. Foto: Stian Ormestad.

Siden har han kjørt Smådølfestivalen hver sommer. A-finale er den grommeste finalen, og her har reingen vært med i hvert fall femten oppgjør. Han har vinni en gang etter junior-åra. Men sist helg kom den femte seieren – 23 år etter den første.

Til og med i fjor kjørte han en hel Smådølfestival, sjøl om løpet var korona-avlyst: – Ja, da kjørte vi opp for å bli med på en trening her oppe, i mangel på løp.

– Og da kjørte jeg åtte omganger, tilsvarende en hel festival over tre dager – på en dag.

Blir ikke sommer uten

BADESOMMER: Rett ved bilcrossbanen renner ei elv som var ekstra populær i varmen sist helg. Her dypper Kristoffer gjengen sin etter lørdagens heiing. Foto: Stian Ormestad.

Kristoffer kan nemlig ikke tenke seg en sommer uten Smådøl. – Det er blitt en tradisjon for hele familien – med unger og besteforeldre, tanter, onkler, venner og kjente.

– Jeg veit nesten ikke hva en sku’ finni på ellers, det er jo snart ikke vits i med ferie da!, sier Kristoffer og ler.

Derfor var det stor stas at Smådølfestivalen var tilbake denne sommeren, om enn med korona-restriksjoner.

– Kan fort få en tåre i øyekroken av sånt!

HELE FAMILIEN BIDRAR: Bilcrossbasillen har spredd seg til hele familien. Mamma Rita maler og dekorerer bilen sammen med barna Håkon (7) og Elise (3), mens pappa Kristoffer tar seg av det tekniske og kjøringa. Besteforeldre, svigerforeldre, tanter og onkler, venner og kjente er med som heiagjeng. Foto: Stian Ormestad.

Med heiagjengen i en egen publikumskohort ble det et veldig annerledes løp. Foreldre, svigerforeldre, tanter og onkler måtte holde seg for seg sjøl, avskilt fra deltakerne. – Jeg vinka ved hver anledning da jeg kjørte forbi.

– Det var veldig fint å se hele gjengen heie oppi skråninga, men det var også veldig rart å ikke ha de i depot. Pappa som fyller bensin og trippelsjekker alt jeg har dobbeltsjekka, pluss alle de andre småtinga mellom omgangene.

Barna Håkon (7) og Elise (3) hadde laga en plakat med «Heia pappa». – Kan fort få tårer i øynene av sånt, innrømmer Kristoffer i prat med ReAvisa.

Absolutt alt blir gått over, både en og to og tre ganger

STOR PÅKJENNING FOR EN STAKKARS GAMMAL SAAB: Den raske reingen har stort sett alt på stell, men noe dukker opp underveis i et hardt bilcrossløp – som for eksempel at bakstillinga løsna i et heat. Foto: Stian Ormestad.

– Det er ikke akkurat toppidrett dette her, men det går med veldig mange timer likevel. Så det er ikke helt lett å holde tårene tilbake når det går skikkelig bra. Det er ikke mange som skjønner hvor mye tid og krefter man legger ned i dette.

– En setter seg ikke bare i bilen og kjører. Til og med ikke denne bilen her, som jeg har brukt på Smådøl før, og som var ganske så hel og grei: Absolutt alt er blitt gått over, både en og to og tre ganger.

– Jeg har neppe den beste bilen med mest hestekrefter under panseret, men jeg vil ha alt i orden og få det beste ut av det jeg stiller til start med. Alt skal være på stell og jeg prøver alltid å gjøre mitt beste.

Familie-team

RACERBIL: Lite er originalt på denne Saaben, etter at Kristoffer har bygd den opp til bilcross. Foto: Stian Ormestad.

Bilmekanikeren står for alt det tekniske sjøl, sammen med svigerfar som hjelper til i garasjen. Samboer Rita og barna står for maling i rødt og hvitt, pluss klistremerker fra sponsorer. De er det blitt noen av etter hvert.

– Jeg er veldig heldig som har noen som vil henge med på laget. Det går med mest tid – men også noen kroner. Så spons hjelper veldig på på hobbybudsjettet.

Det går i gamle Saaber for foningen. Han har bygd mange til bilcross, men har holdt av en til å ta vare på til veibruk.

Får betalt for innsatsen – en sjelden gang

A-FINALEKAMPEN: Inni denne støvskya avanserer Kristoffer opp i tet sist helg. Du skal være råtøff bak rattet for å vinne fram i denne sporten. Foto: Stian Ormestad.

– Bil og kjøring er ikke alt. Det er faktisk ikke hovedsaken i det hele tatt. Det sosiale er viktigst. Det er så trivelig å ha med familie og venner og samles på løp, grille, bade, og treffe igjen andre trivelige bilcrossfolk. Kjøringa er bare bonus.

– Men så er det jo moro å gjøre det så godt man kan, og gjøre heiagjengen stolt. For det aller meste er grunnlaget lagt i forkant av løpet, med alle timene i garasjen. Så blir bare løpet kos – og spenning.

– Og en seiersglede som til de grader synes hos deg og alle rundt deg – som sist helg, da alt endelig klaffa igjen?

– Ja, det er vanvittig gøy! Kan fort bli litt sipping når en bruker såpass mye tid på dette, og får betalt for innsatsen en sjelden gang – som nå.

Se flere bilder av Kristoffer i Smådølfestivalen:

READY TO RACE: Det blir mildt sagt varmt inni bilcrossbilen, med tjukke flammehemmende dresser, hansker, balaklava, hjelm og tjukke brannsikre sko – hvert fall når gradestokken nærmer seg tredve grader. Foto: Stian Ormestad.

SEIER! En viktig seier, også fordi NMKs Landsfinale i bilcross til neste år går på samme bane. – Det er det store målet, men for å komme meg dit må jeg være blant de seks beste i ett av kvalifiseringsløpene i 2022-sesongen. Klarer jeg å kvalle, står Landsfinale-bilen klar. Foto: Stian Ormestad.

Les også: – Vi ønsker oss en plass å kjøre, ikke bare skru.

Gasser på i en helmaks bilcross-sommer.

Les mer om sport i Re.