En fantastisk fredsfeiring ute i det fri

RAMNES HISTORIELAG-LEDER: Kåre Holtung forteller om krigsåra og åra etter, med fokus på sjølberging. Det passer godt i disse omgivelsene, midt i den grønne oasen i bygdebyen vår, Revetalhagen. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

I anledning 80 år etter freden kom i landet vårt, ble det feira i Revetalhagen med fokus på sjølberging. Og et tre, gitt av Re pensjonistforbund, ble planta til vakker allsang.

Les mer om krigsåra og frigjøringen i Re i denne papiravisa.

Det kunne ikke klaffa bedre med været, Revetalhagen på høyden over bygdebyen vår ble bada i sol og folk, foreninger og kulturkrefter gikk sammen om en fantastisk markering og en feiring av freden, som ReAvisa skreiv om i forkant.

Det er ikke mange som husker krigen i dag, de fleste har hørt om den via eldre – Ramnes historielag-leder Kåre Holtung hadde en far som var aktiv i motstandsbevegelsen, en av gutta på skauen.

Helter og glemte helter

STRÅLENDE SOL: Her forberedes det treplanting i Revetalhagen, et tre gitt av Pensjonistforbundet i Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Han fortalte om deres heltestatus etter krigen, men også om de glemte heltene. Spesielt krigsseilerne, der de fleste ikke fikk være med på frigjøringsfesten i mai-dagene for 80 år siden. Krigen var ikke over ellers i verden, og veien hjem var ofte lang.

Også partisanerne, som samarbeida med kommunistene, ble nevnt blant de glemte heltene. Sjøfolk og partisanere var viktige for krigens utfall med seieren over nazistene, tapstallene var store, og de overlevende ble dårlig behandla etter krigen.

Først i 1972 fikk krigsseilerne en slags oppreisning, og først i 1992 fikk partisanerne det. Det satt langt inne, altfor langt inne, mener den lokale historielagslederen.

Sjølberging og alternative oppskrifter

SPADEN I JORDA: Nevenyttige karer får treet på plass, der det skal spire og gro og gi hjerteforma avling. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Han kunne fortelle om krigsrasjonering og en evne til å berge seg sjøl med både næringsmidler og nytelsesmidler. Både dyrking og dyr ble vanlig, med blant annet villa-gris og hønsehus, også i mer sentrale strøk.

Kake ble fortsatt bakt, men noe av melet ble erstatta av malte poteter. Kaffe var det også, men kanskje var den brygga på brente erter og bygg, kjørt i ei kaffikvern.

Alkoholholdige drikker ble også produsert i rikelig monn, men det smakte visst forferdelig – en himkok-blanding fikk navnet «nakkeskudd», og det sier vel sitt.

Planting av hjertetre

FLOTT MUSIKALSK INNSLAG: Vilde, Adrian og Dennis ved Revetal ungdomsskole sto for musikkinnslag, og skolekorpsene kom også marsjerende. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Revetalhagen var et perfekt sted for en markering som dette, med fokus på sjølberging. Her dyrker Re-elever i hagen i skoletida, folk og foreninger har parseller, her er det kurs og utveksling av erfaringer, kunnskap og kompetanse – en grønn oase for dyrking og læring.

Nå vil også et tre, gitt av Pensjonistforbundet i Re, spire og gro og gi hjerteforma avlinger. Det ble planta til allsang på «Til ungdommen».

Spennende var det å få høre sangen som ble syngi under fredsfesten på Elverhøy sommeren 1945:

Et sted for alle

STYRELEDER: Ingunn Henriksen Leeber innleder foran mange frammøtte til markeringa i Revetalhagen, på dagen 80 år etter frigjøringa fra nazistene. – Dette er et politisk nøytralt og et livssynsåpent sted. Vi har fått en «tenkebenk» fra Humanetisk forbund og vi har også Grønn kirke her i hagen. Andre livssynsorganisasjoner er velkomne, forteller Ingunn Henriksen Leeber, leder i NaKuHel Vestfold. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Da feira gutta på skauen seieren over nazi-regimet, der en tekststrofe går på at nå møtes de gamle kompisene Quisling og Hitler igjen i helvete, der de kan «bygge knottfabrikk til fandens oldemor».

Tross krig og forferdelse skulle nå freden feires og alle ville se framover, bygge bygd og by og land, så det var både alvor og humor i de historiske tekstlinjene, skrivi av Kåre Holtungs far.

Her ser du flere bilder fra den flotte feiringa:

MANGE FRAMMØTTE: En fin feiring med mye folk i Revetalhagen. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

GAVE: Odd Frede fra Pensjonistforbundet i Re sa noen ord og overrakte en gave, i form av et tre. Pensjonistforbundet i Re er en sammenslåing av Ramnes pensjonistforening og Våle og Undrumsdal pensjonistforening. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

BEPLANTNING: Treet skal få vokse seg stort og fint på en flott plass i Revetalhagen, det skal også komme en benk ved treet du kan slå deg ned på – også gitt av det lokale pensjonistforbundet i Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

DIKT: Astri Søyland, også aktiv i historielaget, leser dikt. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Kort om programmet i Revetalhagen:

  • Klokka 16.00: Velkommen. Hva er Revetalhagen og hvordan lage beredskap. Musikkinnslag fra Vilde, Adrian og Dennis v/ Revetal ungdomsskole.
  • Klokka 16.30: Beplantning av tre, gitt i gave fra Re pensjonistforbund. Deretter Ramnes historielag v/Kåre Holtung forteller fra frigjøringstiden, betydning av matauk, samt synge ei vise med lokale historier som handlet om hva som hendte under krigen. Det vil bli servert surrogatkaffe og krisekake.
  • Klokka 17.20 vil Ramnes og Røråstoppen skolekorps og Våle skolekorps komme marsjerende og spille «Norge i Rødt hvit og blått» og «Gammel jergermasj». Så er det sosial prat og åpen café hvor det serveres hjemmelaget suppe og sveler og noe å drikke. Vi ber alle barn ta med kronestykker, så skal vi «kaste på stikka».
  • Klokka 18.30 vil det bli foredrag inne på Låhnehuset av Jan Helge Kaiser: «Betydningen av beredskap i dagens usikre samfunn og i et historisk perspektiv».
    Jan Helge i dag brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen. Tidligere har han vært avdelingsdirektør i Direktoratet for atomsikkerhet og beredskap, fylkesberedskapssjef i Vestfold og Telemark, 9 år i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og 20 år i Forsvaret: Brigade Nord, Telemark bataljon, Hans Majestet Kongens Garde, to misjoner på Balkan SFOR/KFOR og Forsvarets overkommando/Hærstaben. I tillegg har han skrevet bøker og artikler, laget filmer og foredratt særlig om vår nære historie fra tiden under den kalde krigen. I sammenhengen med beredskapshagen på Revetal kan det nevnes at han skreiv forordene til boka om «Beredskapshagen» til Maria Nordrum, som kom ut i 2020. Ellers har han vært medforfatter av boka «Den kalde krigen og Vestfold» og «Totalforsvaret i praksis» og flere artikler som kan søkes opp.

Bak arrangementet står Revetalhagen ved NaKuHel Vestfold sammen med Pensjonistforbundet Re, Våle og Fon sanitetsforening, Hjerpetjønn sanitetsforening og Ramnes bygdekvinnelag.

VÅR I RE: En litt søvnig bygdeby, en torsdag ettermiddag i mai. Med flagget til topps i Revetalparken, som seg hør og bør på frigjøringsdagen 8. mai. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les mer om krigsåra og frigjøringen i Re i denne papiravisa.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om Revetalhagen.

, , ,