Fra et lite kott til en oase: – Mange trenger fred og ro

ÅPNING AV SANSEROMMET: Leder i Våle og Fon sanitetsforening Inger Lise Gran overrekker et skilt som skal henge ved sanserommet, Marko Dimitrijevic vil gjerne gi sanitetsforeningen et stort sjokoladehjerte som takk. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Med gave fra sanitetsforeninga og søk på «gis bort på Finn.no» kommer et helt spesielt rom i stand på denne skolen.

Les papiravisa på nettavisa april 2024 – gratis!

Her finner du avisa – sjekk hvor i Re og omegn.

Det kan gå i ett på en barneskole, såpass at noen elever trenger å være litt for seg sjøl – finne litt ro. Det skal et «sanserom» på Røråstoppen skole sørge for.

Her kan lyd, lys, lavalamper, tekstiler og saccosekker gjøre underverker i løpet av en stressa skolehverdag.

Store åpne rom – men noen trenger også noe lukket

SISTE ARBEIDSDAG: I dag har Marko sin siste dag på Røråstoppen skole. Hans avskjedsgave til skolen han er blitt så glad i, etter å ha jobba her i nesten åtte år, er et sanserom til elevene. – Med hjelp fra mange andre, elever og lærere, understreker Marko. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Det lille rommet, som ligger ved siden av biblioteket på skolen, var mest et kott med mye forskjellig, men det ble rydda opp i lageret og gjort klart til å innredes som «sanserom».

Det er bitte lite, men mer enn stort nok til å skaffe elevene et fristed. Røråstoppen skole er en baseskole, med store, åpne rom.

– Noen trenger også noe lukket, sier Marko Dimitrijevic (37) ved Røråstoppen skole.

Ryddet, søkte midler, og søkte på «gis bort»

Han fikk ideen til «sanserommet» på tampen av fjoråret. Romjula gikk med til å rydde og sortere alt som var lagra der, sammen med vaktmesteren.

Det ble søkt midler og det ble søkt etter ting til rommet på Finn.no – og saccosekkene ble henta etter treff på «gis bort».

Våle – og nå også Fon, etter sammenslåing i våres – sanitetsforening svarte også positivt på en søknad om midler.

Alt kan stilles inn etter egen smak

SANSEROM: Med mange forskjellige innstillinger for lys og lyd. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

5.000 kroner ble gitt til «sanserommet», og pengene ble brukt på blant annet lavalamper. Elever på 3. trinn har sydd sammen forskjellige tekstiler som vaktmesteren har montert på veggen.

Det er deilig å ta og kjenne på. Samtidig er det lyd, lys og en projektor med farger og mønstre på veggen.

Dette er en oase helt etter egne preferanser – alt kan stilles inn etter egen smak.

God hjelp fra veldig mange

På mange måter er det en avskjedsgave fra Marko, før han farter videre til ny jobb. Siste arbeidsdag på Røråstoppen er i dag, tirsdag 30. april 2024. Mye vil stå igjen etter den driftige karen – også dette «sanserommet».

– Det var min ide, men mange har hjelpa meg med å realisere den, understreker Marko i prat med ReAvisa. Andre lærere, vaktmester, elever og Våle og Fon sanitetsforening.

– Vi var glad for å få søknaden, og det er moro å støtte dette, sier Inger Lise Gran på vegne av sanitetskvinnene.

Imponerende godt resultat

GLAD FOR Å KUNNE STØTTE: Våle sanitetsforening er slått sammen med Fon sanitetsforening og heter nå Våle og Fon sanitetsforening. De er glade for å støtte dette prosjektet, forteller leder Inger Lise Gran. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Men, det er et men her: Veldig mye av det vi støtter, er egentlig et kommunalt ansvar. Vi ser at det blir mindre og mindre penger til slike gode tiltak i kommunen, og vi støtter mer og mer.

– Det viktigste er, tross alt, at det blir bra for folk i bygda vår til syvende og sist – og dette er et så imponerende godt resultat med små midler, synes Inger Lise.

– Dette blir bra for elevene her på skolen, konkluderer hun i prat med lokalavisa.

En slags arv etter Marko

Marko synes det er fint hvis «sanserommet» blir en slags arv etter ham, det var det siste han brant for å gjennomføre ved skolen før han slutter og starter i en annen jobb, på en annen skole.

– Andre skoler ser til Røråstoppen og dette rommet, forteller Marko. – Mange barn liker seg her, mange barn trenger litt avslapning. Dette er for alle.

– Det er mer enn nok kjas og mas på en skole, vi trenger å kople litt av også.

LETT TILGJENGELIG: Rett ved biblioteket ligger sanserommet, som Marko gir som en avskjedsgave før han farter videre til ny jobb. – Røråstoppen skole og Re vil alltid være med meg i hjertet mitt, forteller Marko som bor i Horten og begynner i ny jobb ved Sem skole. Inger Lise Gran og sanitetskvinnene er imponert over hans ideer og engasjement, og støtter også «sanserommet» ved Røråstoppen skole. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Nesten en litt sjokkarta opplevelse at drømmen gikk i oppfyllelse.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les om skolene i Re.

,