Hedret med internasjonal pris for lokalt engasjement: – Snart må du starte på din egen minnevegg

HEDRET LOKALT MED INTERNASJONAL PRIS: President Leif Birger Olsen overrekker prisen fra Re Rotary til Bakke mølle-ildsjel Cathrine Skjeggerød. Foto: Foto: Herman Heierstad, ReAvisa-tipser.

Dette er gjort ikke bare i Øyvind Skjeggerød sin ånd, men i hele lokalsamfunnet her i Re og alle venner av Øyvind og mølla sin ånd, heter det i begrunnelsen.

Les også: Etter sigende det kraftigste og ærligste handtrykket i Re.

Sjekk også: Kamerater og Bakke mølle-ildsjeler trår te’ – se bildene.

Re Rotary sin sommeravslutning ble lagt til Bakke Mølle, og på mølla er det Cathrine Skjeggerød som organiserer dugnaden og bruken av de fantastiske uteområdene, den staselige historiske bygningen, og alle maskinene som hennes far Øyvind Skjeggerød sto i spissen for å ta vare på og pusse opp fram til sin død i fjor.

For sin innsats i å videreføre farens verk, ble Cathrine tildelt Rotary-utmerkelsen Paul Harris Fellow-prisen og en gavesjekk på 10.000 kroner. Etter Øyvinds bortgang i januar 2022 tok Cathrine tak i mølla og videreførte også alle de aktivitetene og utviklingsmulighetene som var på gang.

I Øyvind og Re-bygdas ånd

CATHRINE OG GUTTA: Det er mange mennesker på mølla fortsatt – både dugnadsfolk som skal ta vare på Bakke mølle videre, og alle de som feirer store merkedager i livet som bryllup, bursdag, konfirmasjon, og så videre, her. Bildet er fra da lokalavisa skreiv om framtida til Bakke mølle etter multikunstneren Øyvind Skjeggerøds bortgang på nyåret i fjor. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Dette er gjort ikke bare i Øyvinds ånd, men i hele lokalsamfunnet her i Re og alle venner av Øyvind og mølla sin ånd, heter det i begrunnelsen: Cathrine har allerede gjennomført to runder av en uke med «Den naturlige skolesekken» for 9. klassingene på Revetal ungdomsskole, både i 2022 og nå i 2023.

Cathrines engasjement har gjort at hun har med seg Øyvinds venner og kjente på masse dugnadsarbeid på mølla. I fjor høst ble solcelleparken gjort ferdig. I vinter har en gjeng jobba ivrig med å lage et anretnings- og oppvaskkjøkken.

En annen gjeng har ferdigstilt dampmaskinen, som ble starta på en åpen dag på mølla i sommer. Foruten disse tre større prosjektene har det vært utført utallige dugnadstimer på mindre jobber, vedlikehold og aktiviteter.

I høyeste grad en verdig vinner

I GLASS OG RAMME: Pris og sjekk overrakt ved mølledammen tidligere i sommer. Foto: Foto: Herman Heierstad, ReAvisa-tipser.

Cathrine er en inspirerende og raus leder for alle frivillige som stiller opp og det er en glede å jobbe for henne, heter det i begrunnelsen: Og som en av de mest ivrige sa i vinter: Jeg gleder meg til å dra på mølla hver eneste dag, jeg. Resten av gjengen rundt lunsjbordet nikket også anerkjennende, og sa seg enig.

Prisen Paul Harris Fellow er en internasjonal utmerkelse som ble delt ut første gang i 1957. Utmerkelsen tildeles enkeltpersoner som har utvist et stort samfunnsgagnlig engasjement lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.

– Cathrine er i høyeste grad en verdig denne utmerkelsen, konkluderes det i begrunnelsen.

Minnevegg etter Øyvind Skjeggerød

LOKALT KRAFT- OG NÆRINGMUSEUM: På mølla produseres både gammel og mer moderne energi – i forkant ser vi vannkrafta jobbe, og i bakgrunn står den mer moderne solcelleparken og samler solenergi. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Cathrine har blant annet laga en minnevegg i mølla etter sin far, der hans utmerkelser er utstilt: Kulturpris, Ridder av Re, og mange andre priser og utmerkelser opp gjennom åra.

Under utdelingen av prisen og sjekken, bemerka presidenten i Re Rotary, Leif Birger Olsen, at Cathrine nå må begynne på sin egen minnevegg.

Avtroppende president ga kjede videre til Renate Engell Sæthereng, som er neste års president.

MØTEPLASS: På snaut 15 år gikk den gamle mølla fra å være ei falleferdig rønne, til å bli en lokalhistorisk perle. Her er det fritt fram å sette seg ned for å spise nistepakka, eller ta en tur i kanoene oppover Storelva. Bakke mølle har også blitt leid ut til bryllup og fest. Foto: Håkon Westby, ReAvisa.

Tar vare på viktig lokalhistorie (ReAvisa på papir september 2014).

Les også: Etter sigende det kraftigste og ærligste handtrykket i Re.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.
, , , ,