Kamerater og Bakke mølle-ildsjeler trår te’ – se bildene

CATHRINE OG GUTTA: Det blir mennesker på mølla framover – både dugnadsfolk som skal ta vare på Bakke mølle videre, og alle de som feirer store merkedager i livet som bryllup, bursdag, konfirmasjon, og så videre, her. Foto: Stian Ormestad.

For mange var kaffitorsdagen i slutten av mars det første besøket på Bakke mølle, etter at Øivind Skjeggerød døde den siste januar-dagen i år. Det ble en veldig fin samling, der alle var klare for å ta vare på mølla videre som den fantastiske møteplassen den er blitt i bygda vår.

Les mer om mølla i ReAvisa april 2022 – last ned gratis.

I papiravisa kan du lese mer om framtida til Bakke mølle, her på nettavisa ser du flere bilder fra den første kaffitorsdagen og dugnaden etter at ildsjelen Øivind Skjeggerød gikk bort tidligere i år.

Mange var bekymra for hva som skulle skje videre, men nå er det avklart:

– Han var en fin fyr

En stor kameratgjeng og mølle-ildsjeler skal la seg lede av Øivinds datter som styreleder i «Stiftelsen Bakke Mølles Fremme» – for å ta vare på mølla som den fantastisk flotte møteplassen den er blitt i bygda vår.

– Det er rørende å se, sier Cathrine om den store mobiliseringa for mølla. Les mye mer om møllas framtid i papiravisa.

Kameratene forteller at å ta vare på det siste livsverket til Øivind, er en måte å hedre ham på. – Han var en fin fyr.

Se flere bilder fra Bakke mølle:

MENNESKER I MØLLA: Etter påske vil det være kaffitreff og dugnader hver tirsdag og torsdag, og ellers når folk har lyst til å trå te’. Foto: Stian Ormestad.

TRIVELIG TREFF: Praten går om Øivind, om et vrient svinghjul på dampmaskinen, vannstanden i mølledammen, eventuell åpning av toalettanlegget før eller etter påske, og mye, mye mer, på den aller første kaffitorsdagen på Bakke mølle etter at ildsjelen Øivind Skjeggerød gikk bort .Foto: Stian Ormestad.

LYS FRAMTID: Det er lagt ned en helt enorm innsats for å få Bakke mølle til å skinne. Det aller meste av jobben er gjort av en mann: Øivind Skjeggerød. For innsatsen ble han kåret til Ridder av Re. Foto: Stian Ormestad.

MANGE MINNER: Mange reinger har gifta seg, konfirmert seg, feira bursdag, eller samla seg i sorgen etter begravelse, på Bakke mølle. Her er noen av takkekortene. Foto: Stian Ormestad.

FESTLOKALE: Bakke mølle var veldig sliten og opprydnings- og oppussingsjobben har vært helt vanvittig. Foto: Stian Ormestad.

MASKINER: Gamle maskiner er gitt til mølla. Fordi folk visste at det kom til nytte, og at det ble reparert og godt tatt vare på av en som kunne detta. Foto: Stian Ormestad.

GAMMEL OG NY ENERGI: I forkant ser vi vannkrafta jobbe, og i bakgrunn står den mer moderne solcelleparken og samler solenergi. Foto: Stian Ormestad.

TOK TAK: Da Øivind Skjeggerød døde på tampen av januar i år, var det også kroken på døra på Bakke mølle – hans siste store prosjekt før han gikk bort. For hvem skulle kunne ta over et så digert prosjekt etter en kar med så mange svære planer? – Det var mange som gikk i tenkeboksen, og jeg grubla fælt sjøl også, forteller Jan Arne Hvidsten. Så tok han noen telefoner, alle svarte ja, og dermed var gjengen samla. Foto: Stian Ormestad.

DUGNAD: – Vi skal fullføre hvert fall tre prosjekter, forteller Jan Arne, – og gjerne flere også, hvis det dukker opp noen som vil ta tak i andre prosjekt og ta ansvar for det. Foto: Privat.

EN AV MANGE ILDSJEL: Denne karen ønske seg ei ny flaggstang til Bakke mølle til bursdagen sin. Foto: Privat.

REDSKAPEN KOMMER TIL NYTTE: Jan Arne hadde kjapt ei lang liste med massevis av flinke folk som ville bidra. Foto: Stian Ormestad.

PAPIRARBEID: Leif Birger Olsen har stått for papirarbeidet helt siden prosjektet starta opp for snart femten år siden. Et kostnadsoverslag på 40 millioner kroner fra den gang står seg, mener Leif Birger Olsen. Øivind aleine la ned ett par årsverk hvert år her, fra morgen til kveld, i helger og ferier. Foto: Stian Ormestad.

MØLLEUTSTYR: Øivind rusta opp mølla til å bli et museum og læringssenter, med autentiske maskiner fra tidligere tider på mølla. Foto: Stian Ormestad.

MØTEPLASS: Nå er målet at mølla blir brukt. At Øivinds fantastiske innsats ikke er forgjeves. Foto: Stian Ormestad.

LITE PÅ PAPIR: – Øivind var ikke så flink til å dele og dokumentere, alt skulle liksom bare skje. Og det gjorde det jo. Men det ble oppretta et styre og en stiftelse, sånn at vi kunne søke midler, forteller Leif Birger Olsen som stort sett sto for søknadene. Foto: Stian Ormestad.

GIVENDE: – Det er veldig givende, en kjenner jo ånden i huset. Det er ikke å dra det for langt. Spiriten til Øivind sitter i veggene her. Han hadde et pågangsmot, en kreativitet og en arbeidsinnsats uten sidestykke. Og det lar vi oss inspirere av. Dette er på en måte å hedre og minnes Øivind, også. For han var en fin fyr. Foto: Stian Ormestad.

KLARE FOR DUGNAD: – Det er dette Øivind hadde ønska, er alle rundt kaffibordet enige om. – At mølla skal bli brukt, at folk kommer hit og bruker treprammene og det fantastisk flotte området her. Og at mølla lever videre er det mange som vil bidra til. Foto: Stian Ormestad.

FORVANDLING: Bildet er fra 2008, da prosjektet var helt i startgropa. Øyvind står oppreist og prater, han hadde sjelden tid til å sette seg ned. Leif sitter på en benk og ser litt sjokka ut. I bakgrunnen ser vi den slitne, gamle mølla. – Jeg tenkte «er du stein stokk spik spenna gæærn?» Men samtidig tenkte jeg at «hvis det er en som kan klare dette, så er det Øivind», sier Leif og ler godt. Foto: Stian Ormestad.

VIDEREFØRER PROSJEKTET: – Det er lagt ned så mye jobb her, at det er nok veldig vanskelig for folk å fatte, sier Leif Birger Olsen. Foto: Stian Ormestad.

TRE PROSJEKTER: Øivind ble aldri ferdig med alt, og det ville han neppe blitt noen gang – om så han hadde levd til han var 200 år gammel. Han hadde så mange planer og visjoner for Bakke mølle. Noen av planene vil kanskje aldri bli realisert uten Øivind og hans ukuelige pågangsmot. – Vi skal fullføre hvert fall tre prosjekter, forteller Jan Arne: – Å få fyr på dampmaskinen, gjøre ferdig solcelle-panelene, og lage et «utstillingsvindu» der folk kan se vannkrafta jobbe. Foto: Stian Ormestad.

SA JA – TIL SLUTT: Cathrine svarte til slutt «ja» til å styre gutta på mølla. – Det er bare fordi Jan Arne og de andre gutta hadde alt på stell, med folk, utstyr – alt sammen, forteller hun. Hennes jobb blir å lage lister og holde oversikten. Foto: Stian Ormestad.

PLANER: Cathrine Skjeggerød har mange planer for mølla videre framover. Andehuset på øya trenger en liten oppussing. Foto: Stian Ormestad.

EN NY VÅR: Bakke mølle skal fortsatt være en møteplass i bygda vår. Foto: Privat.

EN FLOTT GJENG: Cathrine Skjeggerød sa ja til å lede «Stiftelsen Bakke Mølles Fremme». Det er fordi hun får hjelp fra nåværende og pensjonerte fagfolk innafor mange felt, med utstyr, verktøy og maskiner som skal få dugnadsjobben gjort. Så mølla fortsatt er en trivelig møteplass i bygda vår framover. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om mølla i ReAvisa april 2022 – last ned gratis.

Minneord: Det kraftigste og ærligste handtrykket i Re.

Les også: Øyvind Skjeggerød er Ridder av Re.

LES MER: I april-avisa som ligger i postkassene og der folk møtes torsdag 7. april 2022, uka før påske. Papiravisa kan også lastes ned på nettavisa. Neste avis kommer ut uka før 17. mai, med frist 5. mai. Faksimile: Forsida.

Her finner du papiravis-arkivet.

,