Knut Wiggo var livredd for å komme hjem etter hjerneslag: – Det er a’ enda godt at en bor i Re

FRYKTA DET VERSTE: Knut Wiggo Andreassen (75) var livredd for å komme hjem, der han bor aleine store deler av året langs Kåpeveien ikke langt unna Revetal. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Den gamle sjømannen er vant til å klare seg sjøl. Da Knut Wiggo skjønte at han ville bli helt avhengig av hjelp, grua han seg så fælt til å komme hjem fra sjukehuset at han lå søvnløs i sjukehussenga.

Sjekk ReAvisas sommermagasin – last ned og les gratis.

Bakgrunn: – Har vi en helt annen eldreomsorg i dag?

Knut Wiggo Andreassen (75) har jobba et langt liv til sjøs, så i Nordsjøen, og til sist på Hydro i Holmestrand. Han jobba til langt over pensjonsalder, og rakk ikke lange tida som pensjonist før han fikk slag.

– Jeg grua meg så fælt til å komme hjem. Jeg lå søvnløs flere netter, for første gang i mitt liv. At jeg skulle være aleine hjemme, helt hjelpeløs. Jeg var jo livredd for at det skulle bli sånn som man hører om.

Hjemmesjukepleien i Re scorer høyt

BREVSKRIVING: Knut Wiggo dikterte og dattera Ronja Cecilie Knutsdatter noterte ned alt det han sa. Det ble en tåre på kinnet under skrivinga. Ronja Cecilie bor i perioder hjemme for å hjelpe sin far. Den daglige hjelpen får han fra hjemmesjukepleien i Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Knut Wiggo hadde sett på NRK-dokumentarer med klipp fra Larvik og Oslo, der eldreomsorgen og hjemmesjukepleien fikk flengende kritikk etter det vi kunne se på skjulte kameraopptak.

Han hadde også lest at ståa er en helt annen her i Re, der eldreomsorgen og hjemmesjukepleien scorer høyt blant både ansatte og brukere. 

Det skreiv ReAvisa om tidligere i år, og du kan lese det som sto i papiravisa her – last ned gratis.

Frykta det verste – ble møtt av de beste

– Jeg visste jo ikke hva som møtte meg, men jeg må si at jeg frykta det verste. Åsså viser det seg at jeg ble jævla godt tatt i mot – av alle! De er noen engler, jeg kan ikke få skryti nok.

– De har det travelt, det skal være sikkert og visst, men de er blide og flinke og gjør en skikkelig jobb – så jeg føler meg både ivaretatt og trygg.

Knut Wiggo har også en alarm han kan trykke på hvis noe skulle gå helt skeis, og da får han hjelp.

– Elendigheta har heldigvis ikke kommi hit

LETTA: Så glad for all hjelp han har fått, da han plutselig var helt avhengig av hjelp, er Knut Wiggo at han veldig gjerne vil at lokalavisa gjengir brevet med ros til hjemmesjukepleien i Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Hjelpemidler og opplæring har det heller ikke skorta på: – Hjelpemiddelsentralen er helt enestående. Alle skrekkhistorier som vi hører fra andre kanter av landet, den elendigheta har heldigvis ikke kommi hit.

– Hvert fall ikke som jeg har merka, jeg har bare godt å si om alt. Det er nok en mer varm og empatisk tilnærming til alt her utpå landet. Vi kan smile, sjøl om vi har det travelt. De strekker seg så langt de bare makter.

– Det er a’ enda godt at en bor i Re, sier Knut Wiggo og smiler rolig.

Veldig flinke og empatiske

Det var Knut Wiggos datter som først ringte ReAvisa. Hun fortalte om et brev hun hadde hjelpa til å skrive, der alt som ble skrivi ned kom rett fra levra mens det rant en tåre, vi gjengir deler av skrivet:

«Grua meg veldig til å komme hjem, fordi jeg bor aleine store deler av året, så hva skulle jeg gjort uten en velfungerende hjemmesjukepleie?

De er veldig flinke og empatiske», står det skrivi i brevet som Knut Wiggo så gjerne vil at lokalavisa gjengir.

Ære være hjemmesjukepleien i Re

«Vil at Re sin befolkning skal vite hvor dyktige de er, så andre slipper å engste seg sånn som jeg gjorde. Har følt meg godt ivaretatt på alle mulige måter til tross for stort arbeidspress.

De gjør alle sammen så godt de bare kan, ære være hjemmesjukepleien i Re.

Hva skulle jeg gjort uten dere? Tusen takk».

TUSEN TAKK! Notatene til far og datter, som felte en liten tåre da brevet ble skrivi. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

LOKALAVISA OM LOKALE FORHOLD: Riksmediene og ReAvisa har rapportert om to forskjellige verdener, når det gjelder eldreomsorg og hjemmesjukepleie på andre kanter av landet sammenlikna med her i Re. Les mer om lokale forhold i tidligere saker i lokalavisa. Faksimile: ReAvisa februar 2023.

LEDER HJEMMETJENESTEN: – Vi jobber jo med mennesker, og vi bryr oss om folk, sa Miriam Standal, tjenesteleder for hjemmetjenestene i Re, til ReAvisa på nyåret i år. Hjemmetjenestene i Re scorer høyt på brukertilfredshet. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

FØLGER OPP: – Alt er ikke 100 prosent hele tida. Det handler mer om hvordan vi møter avvik, mente virksomhetsleder for Re helsehus Ingunn Finsveen i prat med ReAvisa tidligere i år. Også hjemmetjenestene har base på huset. – Den gode kulturen i eldreomsorgen i Re ligger i veggene her, og det er mange som søker seg spesielt hit – det hører vi i intervjuer. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

RE HELSEHUS: Bygdas viktigste hus? Det er nok det. Her tilbys det omsorg og pleie hele døgnet, hele året. Les mye mer om Re helsehus spesielt og eldreomsorgen generelt i papiravisa fra februar i år. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les mer om eldreomsorgen i Re i ReAvisa på papir – last ned gratis.

Bakgrunn: – Har vi en helt annen eldreomsorg i dag?

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les om Re helsehus.

, ,