Her starter byggingen av Re helsehus, for akkurat ti år siden: – Har vi en helt annen eldreomsorg i dag?

TI ÅR SIDEN: Februar 2013 starta jobben med å bygge Re helsehus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Det har ikke mangla på kritiske saker i ReAvisa om eldreomsorgen i Re, men det begynner å bli en god stund siden. Sett i lys av det vi finner i lokalavis-arkivet, og det som avdekkes på andre kanter av landet i NRK-dokumentarer, ser vi på ståa nå.

Hva er ditt inntrykk av Re helsehus?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

På denne tida av året for ti år siden starta bygginga av Re helsehus. Det skulle bli et stort skifte i eldreomsorgen i Re, som hadde fått masse tyn. Først i lokalavisa, som avdekka helt hårreisende forhold på det gamle Re sjukehjem for drøyt ti år siden.

Så ble saken plukka opp av riksmediene, og NRK sendte direkte fra kommunestyresalen i gamle Re kommune. Siden Re helsehus kom på plass, har det blitt lenger mellom de kritiske sakene om eldreomsorgen i Re.

Åssen er ståa i Re nå?

Men med NRK Brennpunkts avsløringer fra eldreomsorgen på andre kanter av landet, har selvfølgelig lokalavisa fått flere henvendelser om ikke vi kan ta en kikk på åssen ståa er her i Re nå.

Så vi har tatt en real runde på dette, og du kan lese mye om det i den neste papiravisa som kommer ut torsdag 16. februar.

Fram til avisa er ferdig i trøkken lodder vi stemninga blant folk flest i bygda vår – hva er ditt inntrykk av Re helsehus?

Bygdas viktigste hus

Si din mening på en skala fra en til fire i toppen av denne saken. Alle kan svare, uansett om du jobber der, om du er pårørende til noen som bor der, eller om du bare har en mening om Re helsehus – for det har de fleste.

– Dette bygdas viktigste hus, veitu, sier en av flere lesere som har spurt om ikke lokalavisa kan ta en nærmere kikk på dette.

Her gis det omsorg og pleie hver dag året rundt. Så å si alle i bygda vår har eller vil ha et forhold til huset i løpet av livet.

Hva funker – og hva funker ikke?

Vi har spurt ledere og tillitsvalgte om hva som funker og hva som kunne funka bedre på Re helsehus – hva som kan bli utfordringer framover.

Les svarene i papiravisa som du finner i avishyllene rundt om i Re torsdag 16. februar 2023 – pluss mye mer om eldreomsorgen i Re.

Her har vi dukka ned i ReAvisa-arkivet:

Det gikk helt på stumpane mot slutten av drifta på gamle Re sjukehjem. Her står musefella i matheisen. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Rot på et toalett på det gamle Re sjukehjem, med masse ødelagt utstyr. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Ødelagt utstyr og maskiner overalt på gamle Re sjukehjem. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Musebæsj på kjøkkenet på gamle Re sjukehjem. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Musebæsj i kjøleskapet på gamle Re sjukehjem. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

NRK-besøk i Re, for å sette fokus på eldreomsorgen i Re for litt over ti år siden. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

På direkten fra kommunestyresalen i Re, der rådmann i den gang Re kommune fikk kritiske spørsmål. Svaret til lokalavisa var «å holde hue over vann fram til helsehuset sto ferdig». Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Endelig votering over nytt helsehus på Revetal, der et flertall på 21 kommunestyremedlemmer stemte for, 4 i mot. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Bare fem dager etter kommunestyrevedtaket starta jobben med å bygge Re helsehus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Revetalgata fortsatte lenge bare som en anleggsvei, den ble en skikkelig vei først på tampen av 2014. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Våren kom, og du kunne se at bygget begynte å reise seg. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

I mange år var det byggekraner å se til enhver tid på Revetal. Her hjelper de til på byggeplassen til Re helsehus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Så var det på tide å vise fram hva som var på gang, i det som fram til da var kalt omsorgsbygget – snart skulle det bli hetende Re helsehus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Inngangspartiet var fortsatt en byggeplass da dette bildet ble tatt. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Daværende ordfører i gamle Re kommune Thorvald Hillestad har med ReAvisa på en rundtur i det nye helsehuset. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Fasaden tar form, og helsehuset står snart ferdig til bruk. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Rådmann i gamle Re kommune gjør klar sjampisen til kontraktsignering for en kontrakt på 422 millioner kroner. Da er allerede gravemaskinene i gang på jordene bak ham. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Historisk dag for Re, sa ordføreren om kontraktssigneringen. Til sammenlikning var kontrakten for Hogsnes helsehus, som sto ferdig tidligere i år, på 423 millioner kroner – en million kroner mer enn Re helsehus-kontrakten for ti år siden. Og det ble sagt av kommunedirektøren å være Tønsberg kommunes dyreste bygg noen sinne, kanskje ikke sammenlikna med Re helsehus og prisstigning i løpet av ti år. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Champisfeiring i blitzregnet – ordfører Thorvald fyrte av en sjampanjekork i taket på kommunestyresalen så det sang. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Overlevering av bygget, der det skal signeres dokumenter. Straks er bygget klart til bruk. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Litt etter innflytting var det offisiell åpning av Re helsehus, med snorklipp. Det skjedde rett før jul i 2014, etter snaut to års byggetid. Foto: Håkon Westby, ReAvisa.

Åpningsfest med middag for kommunestyret i gamle Re kommune og alle involverte. Foto: Håkon Westby, ReAvisa.

Revetalgata gjøres ferdig med kantstein og fortau. Snart er også siste asfaltflekk på plass. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Fontenen ved inngangspartiet er veldig fin. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Helsehuset ble fort fylt med sang, musikk, dans og moro. Kulturkoordinator Gro sørger for det. Bildet er fra nyåret 2015. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Barnehagebesøk, her med Brår barnehage på sangbesøk. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Den kulturelle spaserstokken er innom helsehuset med en flott konsert. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Re VGS-elever lager liv og vaffelrøre på huset, blant annet med bowling i gangene. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Velferdsteknologi er på full fart inn i eldreomsorgen, også på Re helsehus. Her demonstrerer Re VGS-elever hvordan det funker. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Prisbelønt; tjenesteleder for omsorgsboligene på Re helsehus May Liss ble kåret til Årets arbeidsgiver i arbeidstakerorganisasjonen Delta. Foto: Delta.

Prisbelønt, igjen – her har Re helsehus fått demensprisen. Foto: Privat.

Et av mange samarbeid med frivillige i bygda, er aktivitetsvenn-tilbudet. Foto: Privat.

Re og Revetal skal bli et demensvennlig lokalsamfunn. Denne gjengen sørger for det, her er både kursledere og kursdeltakere fra butikker på Revetal. Foto: Håkon Westby, ReAvisa.

Utekonsert med Glagjengen, utafor Re helsehus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Kulturtilbudet er det ikke noe å si på, på helsehuset i kulturbygda Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Luciatog Re helsehus rundt, med skoleelever fra Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Huskestua blir her åpna, med gamle møbler, plater og annet som kan få minnene på glid. Foto: Håkon Westby, ReAvisa.

Blomsterlevering til Re helsehus, gitt av Re-torvet. Lokalt næringsliv og foreningsliv slår ring rundt Re helsehus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

I overgangen til Tønsberg kommune ble Re helsehus splitta opp, og det ødela mye av det gode skyvet på huset. Kommunalsjefen reverserte det hele, og gjorde Re helsehus til en virksomhet igjen. Denne våren skal det bestemmes om det skal fortsette sånn. Det ønsker ansatte og ledere seg veldig – for Re-modellen funker best på Re helsehus. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Det ReAvisa har skrivi mest om de siste åra, er kampen om en plass på Re helsehus. Her var vi på besøk hos en som bare ville på Re helsehus, og måtte slåss for en omsorgsplass i bygda si. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Jan Myrvang fikk lov til å tilbringe sine siste dager i hjembygda si. Han var den første som tok kampen for en plass her, etter å ha blitt plassert på en institusjon i gamle Tønsberg. Foto: Privat.

Den første korona-vaksina i Re ble satt på Re helsehus. Da fikk vi møte eldre som gråt av glede da de fortalte om at de kom til Re helsehus, redde for å havne andre steder i Tønsberg. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Forsida på ReAvisa for ti år siden. Nå tar vi en runde på eldreomsorg i Re – igjen. Les om det i den neste papiravisa som står i avishyllene torsdag 16. februar 2023. Faksimile: ReAvisa februar 2023.

Bygdas viktigste hus? Det er nok det. Her tilbys det omsorg og pleie hele døgnet, hele året. Les mye mer om Re helsehus i den neste papiravisa. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

VAR DENNE SAKEN interessant? SETTER DU PRIS PÅ LOKALAVISA DI?
VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES, SÅ ER REAVISA-VIPPSEN 54 02 82.

Les mer om Re helsehus i ReAvisa-arkivet.

,