Sjekk Georg og Bergljot sin oppskrift på suksess, 40 år etter oppstart: – Man må ikke være helt “fagidioter”

KONTORFELLESSKAP: Ekteparet Bergljot Woll (68) og Georg Gran (66) deler det meste av dagene sine, på jobb og fritid. Det de har skapt sammen, er intet mindre enn et lokalt bedriftseventyr. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Det er viktig å være sulten på nye utfordringer, nysgjerrig på ny teknologi, og få med seg flinke folk. Som ikke bare driver med rør.

Sjekk ReAvisa på papir – last ned gratis.

I den siste papiravisa kan du lese mer om bedriftseventyret og folka bak, ekteparet Bergljot Woll og Georg Gran, som feirer Gran VVS so, ble starta opp for 40 år siden i år.

De har gått fra to og en halv ansatt, til 75 ansatte i dag. Og de er snart oppi en million kroner i omsetning hver virkedag.

Tre hovedgrunner til suksess

«LITT» PENSJONIST: Målet er å trappe ned såpass at grunderne kan gå rundt og være rådgivere og sparringspartnere, men de vil ikke slutte helt å jobbe, forteller ekteparet Bergljot Woll og Georg Gran. Nedtrappinga er godt i gang, med rekruttering av mange flinke folk som overtar mer og mer. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Hva er suksessfaktorene for Gran VVS sin fantastiske utvikling gjennom 40 år?

– En viktig greie er tverrfaglige prosjektledere, ikke helt «fagidioter» på rør, og bare rør. Vi har ansatt folk med helt annen bakgrunn. De ser bygg på en helt annen måte, forteller ekteparet.

– Vi har folk i administrasjonen som kommer fra andre bransjer, og vi har voksenlærlinger som har vært bilmekaniker, grafisk designer, en fra BI, og så videre, ramser Georg opp.

En stor kvinneandel er en annen suksessfaktor. Her har Gran VVS gått i bresjen.

Utviklinga går fryktelig fort

MIMREVEGG: Bergljot og Georg feirer i år 40 innholdsrike år, med en eventyrlig vekst og flerfoldige utmerkelser for godt arbeidsmiljø og godt håndverk. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Økende kvinneandel gir bedre arbeidsmiljø med økt trivsel, forteller Bergljot. Men de møtte mange fordommer, fram til bare få år siden. – Det er helt annerledes nå.

– Det er merkelig at det bare er fem – seks år siden det var helt krise for en prosjektleder som fikk en kvinnelig rørlegger på anleggsplassen sin.

– Da måtte han skaffe et eget skifterom, og det ble litt styr rundt det. Det hadde vært utenkelig i dag, å problematisere det.

Nå er det mange kvinnelige rørleggere og flere kvinnelige prosjektledere ved Gran VVS.

Moro å være med på utviklinga

GENERASJONSSKIFTE: Kim Gran (32) er arvtakeren som får med seg «mye flink ungdom», forteller Bergljot og Georg. De trekker seg mer og mer tilbake, vel vitende om at drifta er i tygge hender for framtida. Foto: Privat.

En siste suksessfaktor er at de ikke bare er tall-nerder, men også nerder på ny teknologi. De hadde ikke sett for seg den høyteknologiske utviklinga som faktisk har skjedd, for 40 år siden.

I dag er Gran VVS med i et prosjekt i regi av Østfold-forskning der de forsker på energilagring i bakken. Dette er også Re-bedriften ALT installasjon med på. Og dette er bare ett mange forskningsprosjekt de har bidratt til opp gjennom tida:

– Vi er vel kanskje litt framoverlent og synes det er moro å være med på utviklinga, sier Bergljot og Georg. De starta det grønne skiftet på 1980-tallet, lenge før det var et begrep.

– Så alt sånt, forskning og utvikling, det har vi alltid sagt ja til, forteller ekteparet til ReAvisa. Les mer om Gran VVS i ReAvisa-arkivet.

Les mye mer om både bedrift, bursdag, og Bergljot og Georg i den siste papiravisa – last ned gratis.

– VI KAN BLI LITT LEI AV HVERANDRE, ALTSÅ! Ekteparet jobber sammen og tilbringer mesteparten av fritida sammen, og det trives de med. Egentid er de ikke så opptatt av. – Men vi kan bli litt lei av hverandre, altså. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les mer i ReAvisa på papir mars 2023 – last ned gratis!

Les mer om næringsliv og jobbskaping.

ER LOKALAVISA NYTTIG – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.