Re VGS-elever er klare for å jobbe for en god sak

PROSJEKT PERU: Årets Projekt Peru-komite er disse flotte ungdommene ved Re VGS. Foto: Reed Foto.

Tirsdag til uka jobber for alle Re VGS-elevene en dag til inntekt for Prosjekt Peru. De tjener 450 kroner eller mer hver, som går til et barnehjem og en skole i den fattigste delen av byen Chiclayo i Peru.

Hva skjer i førjulstida i Re? Tips lokalavisa!

Elevene skal sjøl finne seg sine egne jobber. Om det er å arbeide hjemme, på en nå værende jobb eller en helt ny arbeidsplass. Greia er egentlig at elevene skal få litt arbeidserfaring, og i tillegg jobbe for en god sak.

– Hovedsaken er at du bruker en arbeidsdag, for å gi av seg sjøl, sier Prosjekt Peru-ansvarlig Stine Andresen til ReAvisa. Aksjonsdagen er tirsdag 15. november 2022.

Mange forskjellige jobber

VIKTIG ARBEIDSDAG: Prosjekt Peru er en fin og viktig tradisjon med kontakt på tvers av landegrenser og kontinenter, i Re VGS-elevenes regi. Arkivfoto.

Skolen tilbyr også fem arbeidsplasser til de som vil jobbe på skolen. Her får de arbeidsoppgaver som vedlikehold og opprydning, for eksempel på biblioteket.

Re VGS deltar ikke i Operasjon Dagsverk, men har denne egne aksjonen sammen med tre andre skoler i Vestfold og en på Voss.

For prosjektlederen og resten av skolen er det viktig å følge opp dette prosjektet, det er en 17 år lang tradisjon nå.

Alle pengene skolen får inn blir sendt til barnehjemmet i Peru, som skolen har tett kontakt med.

Pengene går til alt mulig rart

GODT SYNLIG: Prosjekt Peru er stort på Re VGS! Nå kan næringslivet stille opp med å gi arbeid en dag til en Re VGS-elev, det skjer tirsdag til uka 15. november 2022 – for 17. året på rad. Foto: Emma Sofie Gulbrandsen.

Den tette kontakten blir satt pris på, av begge parter. På barnehjemmet bor det 18 barn, og på skolen går det hele 200 elever. Alle kan være trygge på at alle pengene som blir jobba inn går til det det skal gå til.

– Pengene skolen samler inn går til alt mulig egentlig, forteller Stine. – Alt fra vaktmester, psykologhjelp, mat, utdanning og all annen drift som trengs.

– Både til skole og til fritid, siden flere av dem bor jo på barnehjemmet.

Mange happenings med Prosjekt Peru

Prosjekt Peru er stort på Re VGS, og jobbdagen er hovedinnsatsen for de aller fleste elevene. Men i tillegg har skolen blant annet panteinnsamling, kakesalg og andre happenings som setter fokus på Prosjekt Peru.

Planlegging av jobbedagen og kontakten på tvers av landegrensene er også en greie som går gjennom resten av skoleåret, spesielt for Prosjekt Peru-styret.

I år som før blir det premie på den klassen som samler inn mest penger, for å gjøre det ekstra spennende. Og premien er som før pizza på hele klassen.

I aksjonens siste normalår før korona ble det jobba inn hele 250.000 kroner av Re VGS-elevene, og totalt 1,2 millioner kroner på alle Vestfold-skolene.

Kort om Prosjekt Peru:

  • Elever ved Re VGS og tre andre skoler jobber hver høst en dag til inntekt for Prosjekt Peru.
  • Prosjektet har et barnehjem og en barneskole i Monsefú, utenfor Chiclayo, nord i Peru.
  • Pengene går til drift av barnehjemmet, lønn til de ansatte, mat, leker, klær og samt annet utstyr. I tillegg går pengene til lege, tannlege og psykologtimer for barna.
  • Prosjektet jobber med barns rettigheter gjennom blant annet utdanning, helse, ernæring, rent vann og omsorg.
  • Jobben som elevene ved de videregående skolene gjør kan være alt fra å male, jobbe i butikker, gjøre ærend, og så videre. Llønna er minst 450 kroner til aksjonen.
  • Årets aksjonsdag er tirsdag 15. november 2022.

PROSJEKT PERU: Bildet viser skolebarna i Peru for fem år siden. Det er knytta sterke bånd mellom Re VGS og skolen og barnehjemmet gjennom 17 år med Prosjekt Peru. Foto: Privat.

Les mer om Prosjekt Peru i ReAvisa-arkivet.

Les mer om frivillighet i Re.

Les mer om skolene i Re.

, ,