Valgdag i Re: – Ville være helt sikker og vente til i dag

DALHEIM: Kim Dyre-Hansen (38) veit hvor viktig det er å stemme, – men jeg pynter meg ikke. Det er bare å få det gjort, uten noe sånne svære greier. Foto: Stian Ormestad.

Kim har venta i det lengste med å stemme: – Kanskje noen dummer seg skikkelig ut i siste innspurt? En veit aldri. Så jeg ville være helt sikker og vente til i dag.

Les mer om valget i ReAvisa på papir september 2021.

ReAvisa har vært på farta rundt til alle de fire stemmelokalene i Re. Tidligere har vi hatt seks, men Fon valgkrets er fra og med dette valget slått sammen med Revetal, og Vivestad med Ramnes.

Da står vi igjen med stemmelokaler på Revetal, i Ramnes, i Våle, og i Undrumsdal. Les mer om valglokalene i Re her.

Førstegangs Senterparti-velger i Senterparti-land

RAMNESHALLEN: I Ramnes er idrettshallen gjort om til stemmelokale. Her var det særs stille, midt på valgdagen. Foto: Stian Ormestad.

I Undrumsdal møter vi Kim Dyre-Hansen (38) på vei ut av Dalheim, etter å ha stemt for et regjeringsskifte. Han har aldri stemt på Senterpartiet før, men en gang må visst være den første:

– Jeg heller egentlig mot høyresida. Men nå ser jo jeg og alle andre hvilken vei dette bærer – og da vil jeg ha et så sterkt Senterparti som mulig når det først ser ut til å bli regjeringsskifte.

Og Kim er så absolutt ikke aleine om å stemme Senterpartiet i Re. Dette er Senterparti-land:

Senterpartiet var størst i samtlige valgkretser i Re ved forrige valg.

Anti-sentralisering

– Jeg er ikke helt enig med noen partier, men jeg får faktisk Senterpartiet på topp i de fleste valgomater, sier Kim – litt overraska over det sjøl.

Kim tror sjøl det bunner i motstand mot sentraliseringa til den sittende regjeringa. – Alt blir ikke bedre, bare det blir større.

Han har rusla hjemmefra og den korte turen bort til Dalheim. Lett kledd i seinsommervarmen, langt uti september.

– Jeg er ikke sånn som kler meg i finstasen på valgdagen, men det er viktig å få det gjort.

Skjorte – men ikke slips

VÅLE SAMFUNNSHUS: Ekteparet Eva Hannevig (76) og Petter Hannevig (69) fra Sørby hilser og prater med mange kjentfolk, på turen til stemmelokalet i Våle. Foto: Stian Ormestad.

I Våle har ekteparet Petter Hannevig (69) og Eva Hannevig (76) fra Sørby lagt sine stemmesedler i urna på samfunnshuset. De stemmer ved hvert valg – sammen.

– Jeg har ikke slips, da – det hadde ikke Jonas heller da han stemte, sier Petter og ler, – men jeg har skjorte og olabukse – og ikke shorts, hvert fall.

– Det er jo litt høytidelig, og vi ville stemme på valgdagen – det er greit å gjøre det sånn, mener ekteparet som har stemt for et regjeringsskifte.

– Vi håper på forandringer, er ekteparet enig om, – sjøl om vi ikke stemmer på samme parti.

Mister ikke nattesøvnen

– Kommer dere til å følge spent med gjennom valgnatta?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Petter, – men vi sitter nok oppe fram til rundt midnatt, hvert fall. Vi får med oss kveldsnytt, det er normalen for oss, det.

– Så får vi se hvor lenge vi orker etter det, sier ekteparet som hilser og smiler til stort sett alle som går forbi.

For ved valglokalet i Våle er det mange kjentfolk å slå av en prat med.

Stikk og stem, test og stem – og sykle og stem

REVETALHALLEN: Magne Rodahl (71) tenker på politikk en dag i året, og det er på valgdagen. Det har vært stikk og stem, test og stem, men Magne går for sykle og stem. Foto: Stian Ormestad.

På Revetal tar det lenger tid å møte på noen som har stemt. Her var også andelen forhåndsstemmer størst av alle valgkretser i Re. Etter hvert kommer Magne Rodahl (71) fra Revetal syklende.

Det har vært «stikk og stem«, «test og stem«, og i dag tok Magne pedalene fatt for å sykle og stemme, den korte sykkelturen hjemmefra og bort til Revetalhallen.

– Det er rein rutine. Vi tar dette litt for mye for gitt, synes jeg. Jeg også. Det er egentlig litt synd, jeg skal innrømme det, sier en tankefull Magne til lokalavisa:

– Jeg er et helt upolitisk vesen resten av året, bortsett fra akkurat i dag – når jeg må. Ellers tenker jeg ikke ett eneste sekund på politikk, faktisk.

Alle kan vel ikke havne på vippen?

– I ungdommen stemte jeg radikalt. Så stemte jeg med store hopen, og fulgte strømmen. Så ble jeg bare mer og mer konservativ. Nå ser jeg litt av alt, og følger hvert fall ikke strømmen lenger.

– Dette er jo et «vippevalg», men alle disse småpartiene kan vel ikke havne på vippen? Det blir spennende, det blir det. Det kan vippe i alle retninger.

Sier Magne, som sykler videre, letta for å være ferdig med å tenke på politikk for en god stund framover.

– Hvorfor skal alle rakke ned på hverandre?

I Ramnes er det om mulig enda mer stille, midt på valgdagen. Her møter lokalavisa enda en minimalt politisk interessert velger:

– Jeg har gjort som jeg har gjort i alle år. Går inn og stemmer det samme som alltid. Jeg har prøvd å se noen debatter, men jeg blir jo bare irritert!

– Hvorfor skal alle bare rakke ned på hverandre?, sier reingen som gjerne vil være anonym.

Ingen kødannelser

Stemmelokalet på Revetal åpna allerede i går, søndag. Da ble det rapportert om en javn strøm med folk, men aldri kø.

Heller ikke i dag så ReAvisas utsendte noe kødannelser, ikke så rart med tanke på hvor høy forhåndsstemme-prosent vi ser i år.

Så har du ikke allerede stemt, er det bare å ta turen. Valglokalene er åpne fram til klokka 21.00 i dag, 13. september 2021.

I den siste ReAvisa før stortingsvalget skriver vi mye om valget – som vanlig sett med Re-øyne.

Sjekk siste supermeningsmåling før stortingsvalget.

VALGAVIS: Les mer om stortingsvalgkampen, sett med Re-øyne. Faksimile forsida ReAvisa september 2021.

Re-oversikt: Sjekk hvor og når du kan stemme i Re.

Sjekk også: Erling (101) deler sine beste valgråd.

Les mer om valget i ReAvisa på papir september 2021.

Les mer om politikk, styre og stell i Re.

,