Stor streikevilje blant Re-lærerne: – Nå er det nok!

STREIK: Maria Lena Ellingsen Bjune, lokal fagforeningsleder ved Revetal ungdomsskole, forteller om stor streikevilje. Totalt er det nesten hundre lærere som streiker i Re. Foto: Stian Ormestad.

Tett oppunder hundre lærere er tatt ut i streik i Re, og de er klare for kamp: – Det er på tide å si skikkelig ifra!

Bakgrunn: Fare for streik – kan ramme skoler og tekniske tjenester.

Meklingen mellom Unio og KS har ikke ført fram, og flere skoler i Re og Re helsehus er ramma av streiken fra og med i dag, torsdag 27. mai 2021.

Det er Re VGS og Revetal ungdomsskole som er hardest ramma i det første uttaket (sjekk lista over virksomheter og antall tatt ut i streik her i Re i bunn av saken).

KAMPMATERIELL: Streikevaktene er utstyrt med plakater, vester og krystallklare budskap. Foto: Stian Ormestad.

Reagerer på at det streikes nå

– Så ble det streik. Jeg syns det var på tide, sier Thomas Rasmussen på vegne av de streikende Revetal ungdomsskole-lærerne.

Han står i dag streikevakt ved ungdomsskolen, sammen med blant annet lokal fagforeningsleder Maria Lena Ellingsen Bjune. Der skal de stå utover dagen, med stor streikevilje:

– KS er en motpart som syns det er helt i orden at arbeidstagere får reallønnsnedgang. Det er alltid en grunn til at lærere, sjukepleiere og andre skal få mindre enn andre.

De streikende lærerne er fullstendig klar over at vi er i en pandemi, og at mange kan reagere på at lærerne velger å streike i ei tid der andre blir permittert, med mer.

– Nå er det nok!

– Men det er på tide å si skikkelig ifra! Søkertall til lærerutdanning er rekordlave. I tillegg er det mange lærere som slutter i læreryrket, og da er lønn også en faktor.

– Etter at KS tok over forhandlingsansvaret med lærerorganisasjonene har lærerne et etterslep på cirka 50.000 kroner, sammenlikna med andre kommunalt ansatte.

– Dråpen er, etter et solidarisk oppgjør i fjor, at det viser seg at lærerne fikk langt mindre enn de 1,7 prosentene som ble avtalt, samtidig som blant annet frontfagene fikk mer enn avtalt.

STENGER SKOLEN: – Streiken påvirker Re VGS i stor grad. Med 67 ansatte tatt ut i streik, der 63 av disse er pedagoger, så vil det gå utover undervisningen til svært mange elever, forteller Re VGS-rektor Sindre Leuschner Bjerkeseth til ReAvisa. Arkivfoto.

Streikevaktene utafor Revetal ungdomsskole er krystallklare i sitt budskap: – Nå er det nok.

Stenger ungdomsskolen for undervisning

Tønsberg kommune melder at Revetal ungdomsskole stenges for undervisning. Det er få lærere som ikke er i streik og derfor umulig å holde skolen åpen for undervisning.

Men rektor er tilstede hver dag på alle skolene og kan kontaktes av både elever og foresatte ved behov.

Helsesykepleierne er ikke tatt ut i streik og de er også tilgjengelige for elevene.

Stenger også Re VGS for undervisning

På Re VGS er hele 67 ansatte tatt ut i streik – og det fører til at skolen stengt for fysisk undervisning:

Med så mange ansatte i streik så vil det ikke være mulig å avholde undervisning eller opprettholde god nok smitteberedskap, melder skolen.

– De lærerne som ikke er i streik og har planlagt digital undervisning før streiken, kan gjennomføre undervisningen i dag.

Følgende er tatt ut i streik her i Re:

  • Re videregående skole (67)
  • Revetal ungdomsskole (31)
  • Re helsehus, sjukehjemsavdelinga (1)
  • Virksomhet boliger mestring og fysisk helse (1)
  • Virksomhet mestring og forebyggende tjenester (9)
  • Virksomhet psykisk helse og avhengighet (1)
  • Tønsberg kommune (2)

KAMPKLARE: For ei bedre lærerlønn. Foto: Stian Ormestad.

Les også: – Det står respekt av måten elevene har møtt dette på!

Leserinnlegg: En sommer fri for «lærerferiedissing»?

Les mer om skole og utdanning i Re.

, , ,