En siste historie fra lensmann: Boblejakke til besvær…

OVERVÅKINGSKAMERA; Et kornete bilde og vitneobservasjoner ga politiet en del å gå på. Foto: Privat.

REVETAL: Noen ganger kommer oppklaringen rett i fanget på lensmann. Det skjedde da en kar kom innom i et helt annet ærend, men ble tatt for flere innbrudd i Revetalåsen.

Se flere bilder fra lensmannskontoret

På det lokale lensmannskontoret stikker både redelige borgere og mindre redelige innom. Terskelen har vært lav, og tilliten høy. Det har gitt resultater, spesielt på det forebyggende plan.

SISTE LENSMANN: Trine Berg pakker ned saker og ting på lensmannskontoret. Foto: Stian Ormestad.

Det ble understreket da rektorene arrangerte en «takkelunsj», les mer om det i ReAvisa, november 2017. Med tidligere og nåværende lensmann og ansatte rundt bordet, satt historiene løst.

– Noen tjuver har vært lettere å fakke enn andre…

En av historiene som høstet mest latter, handler om hvordan innbruddsbølgen i Re og Indre Vestfold høsten 2013 ble oppklart.

På fem dager ble fire adresser i ei gate i Revetalåsen raida, der innbruddsalarm ble utløst og overvåkingskamera fanga opp tjuvene i aksjon.

SKRUR NED SKILTET: Denne gangen er det helt lovlig. For noen år siden ble det rappa to ganger på rappen av en lokal kjenning. Foto: Stian Ormestad.

Daværende lensmann Lars Reiersen sendte overvåkingsbildene til ReAvisa, og lokalavisa publiserte dem. Det meldte seg vitner, og politiet hadde etter hvert en god del å gå på.

ARRESTORDRE PÅ QUISLING: Blant alt som pakkes ned, er dette historiske dokumentet som gikk ut til hele landets politi 9. mai 1945. Foto: Stian Ormestad.

Men det var først da en av tjuvene kom innom lensmannskontoret i et helt annet ærend, at saken ble oppklart.

Tjuven brukte samme boblejakke i alle innbruddene, ifølge vitneobservasjoner og bilder fra overvåkingskamera – men tenkte ikke på å bytte jakke før han stakk innom lensmannskontoret.

– Du kan si han tusla inn i politiets søkelys – og ble seinere dømt for flere tjuveri, forteller Trine Berg, som den gangen var fersk på lensmannskontoret.

– Noen tjuver har vært lettere å fakke enn andre, sier hun og ler.

LENSMANNSLUA: Flere hundre års historie pakkes ned på lensmannskontoret. Det er en stor jobb, og alt registreres og mesteparten sendes til politiets egne arkiv. Foto: Stian Ormestad.

Håper på en reversering av politireformen

Den lave terskelen mellom lokalbefolkning og lensmann er viktig, mener Berg. Så viktig, at hun håper en reversering av reformen i løpet av fem til ti år.

VENTECELLE: Det er to celler i bygget, men ingen av dem er blitt brukt de seinere åra til annet enn lagring av dokumenter. Foto: Stian Ormestad.

– Det er gjort mye viktig politiarbeid rundt omkring på lensmannskontorene. Om man makter å veie opp for det i denne reformen, vil bare framtida vise.

For i dag har datoen kommet: 15. november. Som vi skreiv i den siste papiravisa – det er kroken på døra for lensmannskontoret på Revetal.

– Men dere blir ikke helt forlatt. Det er fortsatt politi på hjul, også i Re. Det blir bare litt lengre avstander for de som skal oppsøke våre tjenester.

Reformen går på bekostning av tilgjengelig og tillit?

Det preventive politiarbeidet skal ivaretas av en politikontakt i hver kommune. – Dere har vært heldig i Re med Lene Jacobsen som politikontakt. Hun står på, forteller Trine.

PAKKA OG KLART: En bag og et arkivskap er alt som står igjen i politiets garasje og beslagsrom på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

En politikontakt er blitt beskrevet som mye det samme som en lensmann, unntatt en fast adresse, åpningstider og kolleger rundt seg.

MYE Å PAKKE NED: Flere hundre års lensmannshistorie pakkes i esker. Foto: Stian Ormestad.

– Og uten alt det der, mister du også den lave terskelen for å stikke innom – for både redelige borgere og mindre redelige borgere. Det er snakk om tilgjengelighet og tillit.

– Og det er snakk om at vi på lensmannskontoret hele tida sitter på viktig lokalkunnskap om hva som rører seg i bygda. Dette er ferskvare, som oppdateres hele tida.

– Kommer til å savne Re og den viktige jobben som gjøres her

Alle på lensmannskontoret vil jobbe fra Tønsberg eller Horten framover. Trine Berg blir leder for voldsavsnittet i Tønsberg.

Hun forteller at hun kommer til å savne Re, og den viktige jobben som er gjort på lensmannskontoret her på Revetal.

ENORM JOBB: Esker på esker skal sendes til rette instans for videre arkivering. Foto: Stian Ormestad.

Kontormøbler gis bort gratis!

En aller, aller siste ting: Skulle du ha bruk for skap, hyller, bord og stoler så gis det bort gratis. Det er bare å stikke innom ut neste uke, uke 47, forteller Trine Berg.

Se flere bilder fra lensmannskontoret

Les også: – Det har vært særdeles viktig å ha dere i nærheten!

Les også: Vestfolds siste lensmannskontor legges ned

Les også: – Veldig trist for lokalbefolkningen i Re

Mimre? Dette er noen av de mest leste sakene om lensmannskontoret på Revetal:

Les om hasjplantasjen i Blomsterlåven i Fon: – Lensmannen spana på narkoligaen fra kjøkkenvinduet til naboen

Les også: Meldte grassklipperen stjålet om morgen – lensmann leverte den tilbake samme ettermiddag

Les også: Svensker på ville veier i Re – leita etter E18 i fjorten timer!

Les også: Snøhvit savna tre dverger og en sopp – lensmannen på Revetal var kjapt på saken!

,