– Værsågo’ Re – her er den nye ungdomsskolen deres!

HANDTRYKK: Re-ordfører Thorvald Hillestad har allerede skrivi under på papirene sammen med Jostein Ekeberg, prosjektleder i Veidekke AS. Men her på bygda er ikke en avtale spikra før et skikkelig handtrykk. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: – Detta blir andre boller!, taler ordfører Thorvald Hillestad i amfiet på den nye skolen. Utenfor gaper gravemaskinene over siste rest av den gamle skolebygningen. 

Både politisk, administrativ ledelse og skoleledelse i Re kommune, prosjektledere og andre ledere på flere nivå fra hovedentreprenør Veidekke AS og underentreprenører var på plass i den nye ungdomsskolen på Revetal tirsdag 8. august 2017.

KLAR FOR SKOLESTART: Rektor Mona Elisabeth Larsen. Foto: Stian Ormestad.

«Flyttesjau-seminar»

1. byggetrinn av nye Revetal ungdomsskole skulle overrekkes til Re kommune.

En stor dag for en liten kommune, som vil ha mest mulig på plass før den forestående sammenslåingen med Tønsberg.

– Ja, det er godt å se’n stå her ferdig. En splitter ny ungdomsskole, det ække verst. Er’n ikke flott, spør ordfører Thorvald Hillestad.

Han spaserer rundt for å se på det ferdige resultatet sammen med resten av følget, mens stoler bæres inn og pakkepapp bæres ut.

Det er mye som skal sjaues før alt er klart til første skoledag til uka.

STORT AMFI: Det store amfiet kan ta 200 personer – enda flere hvis man sitter litt tett. En skillevegg kan skyves til side, så kommer scenen til syne – og bak der igjen to musikkrom. Foto: Stian Ormestad.

Lærere og ledelse har hatt et seminar: – «Flyttesjau-seminar», forteller rektor Mona Elisabeth Larsen. En ny skolebygning kan bety en ny start, og den muligheten kan man ikke la gå fra seg.

– Hva legger vi igjen, og hva tar vi med oss videre? Vi diskuterte mulighetene et nytt bygg gir, forteller rektor til ReAvisa.

STORT LØFT: Her skal det eksperimenteres på en splitter ny naturfagslab. Foto: Stian Ormestad.

Mulighetene er mange:

– Spesielt naturfag, musikk, kunst og håndverk og arbeidslivsfag – der er det litt av en forandring fra de gamle, slitte klasserommene. Et stort løft for den praktiske undervisningen med nytt utstyr i topp moderne lokaler.

Den gamle sløydsalen som brant opp, er erstatta med en ny sal med nye maskiner. Rektor forteller at det er en endring mot mer praktiske fag i skolen. Det er også en trend at det blir mer praksis i teoretiske fag.

Den gamle skolebygningen begrensa mulighetene, mens den nye åpner mange muligheter med flere spesialrom og grupperom.

Skolens hjerte er amfiet – midt i bygget. Bak amfiet er det scene og musikkrom, med en skillevegg som kan skyves til side. Tidligere måtte skolen samles i gymsalen.

– En sånn plass som dette har vi aldri hatt før! Tenk hva dette har å si for bygda, både i skoletida og utenom skoletida. En samlingsplass for hele Re!

MØTEPLASS: Hvert av de tre trinna har hvert sitt «trinntorg» utenfor klasserommene, med en liten kjøkkenkrok, benker, toaletter og god plass til å henge sammen. Foto: Stian Ormestad.

Vraker det gamle ordensreglementet

I «flyttesjau-seminaret» ble det også diskutert hva det nye bygget skulle fylles med av pedagogikk. Også her skal noe vrakes, og noe beholdes.

FLOTTE ARBEIDSFORHOLD: Også for lærerne betyr en ny skolebygning et stort løft. Foto: Stian Ormestad.

– Mye funker bra som det gjør, men vi er enig om å vrake ordens- og trivselsreglementet. Vi går vekk fra et altfor rigid anmerkningssystem.

– Vi vil ha mer dialog og mindre fokus på antall anmerkninger, forteller rektor.

– Det er viktigere å ta tak i problemet, og se hva vi kan gjøre for at ting skal endre seg, enn å telle antall anmerkninger. Vi vil heller se på helheten.

– Det vil også bli færre prøver og karakterer underveis, men flere vurderinger og tilbakemeldinger som kan hjelpe eleven videre.

Ny skole gir en ny giv

Inspektør Hans Borge (64) har jobba på Revetal ungdomsskole i 40 år. Nå vil han stå løpet ut og jobbe så lenge han kan, før han blir pensjonist.

DET GULE ROMMET: Her skal arbeidslivsfag holde til. Foto: Stian Ormestad.

– Uten en ny skole så veit jeg ærlig talt ikke hva det hadde blitt til. Men en ny skole gir en ny giv. Du blir veldig inspirert og løsten på å henge med videre da. Det blir spennende å komme på plass her. Jeg gleder meg!

MYE SOM SKAL PÅ PLASS: Her kommer et lass med stoler. Foto: Stian Ormestad.

Og sjøl om bygningen er ny, trengs det å få med noen gamle, gode lærerkrefter med solid erfaring fra skoleverket. – Ja, jeg får stadig høre det, sier Hans Borge med et smil.

I den nye resepsjonen møter du de samme trivelige damene som i den gamle: Gry Adolfsen (56) og Irene Bøhle (65).

– Gud som jeg gleder meg, dette er veldig moro!, sier Irene som har jobba på ungdomsskolen siden 1974 – i 43 år!

– Jeg liker jobben min så godt, med hyggelige kollegaer og fine elever.

– Mens jeg er den nye, sier Gry og ler, – jeg har «bare» vært her i 20 år.

KJENTE FJES: Gry Adolfsen (56) og Irene Bøhle (65) har jobba i henholdsvis 20 og 43 år på Revetal ungdomsskole. Foto: Stian Ormestad.

Enda et oppdrag på skinner

Veidekke AS har vært hovedentreprenør for prosjektet, som ikke er helt ferdig enda. Det var 1. byggetrinn som ble overrakt tirsdag 8. august.

RIVER SISTE REST: Den gamle skolebygningen er snart plukka helt fra hverandre. Foto: Stian Ormestad.

– Et godt byggeprosjekt starter med en oppdragsgiver som veit hva dem vil. Her har vi opplevd det, skryter prosjektleder Jostein Ekeberg i Veidekke av Re kommune.

Fortsatt skal mer rives, restaureres og bygges. Svømmehallen skal pusses opp og en ny idrettshall skal opp.

1986-bygget skal også rives, til store protester fra gamle-rektor John Pedersen. Han mener det hadde blitt et fint ungdomshus med mekking, musikk, mat og skatekjeller.

– Detta blir andre boller!

Etter underskriving og handtrykk ble skolen overrakt fra Veidekke AS til Re kommune:

– Værsågo’, her er den nye ungdomsskolen deres!

Ordfører Thorvald Hillestad gleder seg til skolestart, på vegne av alle elevene som møter til første skoledag på en helt ny ungdomsskole neste uke:

– Detta blir andre boller!

GLEDER SEG: Rektor og hennes stab tar snart i mot elevene til skolestart i den nye skolen. Foto: Stian Ormestad.

SKOLEKJØKKEN: Spesielt de praktiske fagene får et løft med topp moderne utstyr i nye lokaler. Foto: Stian Ormestad.

UTSMYKKING: Utsmykking som er tatt vare på fra den gamle skolebygningen og det gamle sjukehjemmet i Våle skal opp på veggene i det nye bygget. Foto: Stian Ormestad.

FORNØYD GJENG: Kommunalsjef Unni Bu, rådmann Trond Wifstad og leder for hovedutvalg for helse, oppvekst og velferd Tove Øygarden. Foto: Stian Ormestad.

TOPPLØS: Dette er siste rest av den gamle skolebygningen fra 1968. Foto: Stian Ormestad.

BEHOLDES: Bare svømmehallen skal beholdes av den gamle skolebygningen. Foto: Stian Ormestad.

KJEMPER FOR Å BEVARE BYGGET: 1986-bygget står enn så lenge. Også dette er vedtatt revet, men gamle-rektoren John Pedersen protesterer. Han mener bygget er perfekt til ungdomsklubb med mekking, mat, musikk og skatekjeller. Foto: Stian Ormestad.

UNDERSKREVET OG OVERLEVERT: Til applaus er skolebygget nå overlevert til oppdragsgiver Re kommune innenfor både tidsfrister og kostnadsrammer. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om rivingen av den gamle skolebygningen som starta tidligere i sommer.

Les mer og se bilder fra befaringen i den nye ungdomsskolen i våres.

Les også: Signerte kontrakten for nye Revetal ungdomsskole

Les mer om Revetal ungdomsskole under emneknaggen med samme navn.

Les mer om Revetal ungdomsskole.

,