Re får norgeshistoriens korteste kommunehistorie

LOKALPOLITIKK I RE: I kveld skal prinsippvedtaket om kommunesammenslåing fattes. – Det siste Re kommune i så fall gjør, er å sette en trist rekord, mener kommuneekspert.

Kommunesammenslåing - hva mener du?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

Et stort flertall av de folkevalgte i Re mener at en kommunesammenslåing må til. Et mindretall har kjempa med nebb og klør i mot, og vil nok stemme i mot til siste slutt.

Argumentene har vi hørt mange ganger, både for og i mot, hvorfor vi må slå oss sammen med noen, og hvordan vi kan klare oss fint aleine som en allerede sammenslått, relativt stor landkommune. Det kan du lese mye mer om under emneknaggen kommunesammenslåing.

Med kveldens prinsippvedtak vil Re kommune gå over i historien. Det eneste vi ikke veit enda, er hvem vi slår oss sammen med.

Det kan bli et skikkelig bikkjeslagsmål, for ikke bare vil partiene gå til hver sin retning – det er etter det ReAvisa veit stor splid internt i flere partier.

Det blir en øvelse i kompromissets kunst framover i lokalpolitikken i Re, når retningen skal stakes ut. Mange vil garantert ikke få det som de vil, både flere folkevalgte og en stor andel av folket.

For ifølge ReAvisas spørreundersøkelse har ingen av de fire alternativene Re aleine, Tønsberg, Horten eller Holmestrand et overbevisende flertall:

Alternativet med størst oppslutning har fått litt over 1 av 3 stemmer. Det er Tønsberg, som kanskje også er det alternativet flest har mest i mot? Det blir ofte en heftig diskusjon når Tønsberg er tema, med sterke følelser både for og i mot.

Det vil si at uansett hva man velger, vil det ifølge ReAvisas måling være et stort flertall på minst 2 av 3 som er uenig.

Re kommune ble til i 2002, etter folkeavstemning i 1999. Den ga et klart flertall i Ramnes kommune, mens i Våle ble det et ja med knapp margin – bare sju stemmers ja-overvekt.

Kommunene hadde samarbeida godt gjennom mange år med felles ungdomsskole, blant annet. Mange i Ramnes så Revetal som sitt naturlige sentrum, i likhet med store deler av Våle.

Kommunen var et enestående eksempel på en frivillig sammenslåing, og Re kommune skulle rustes for framtida. Det poengterte også Dronning Sonja i sin tale til Re i forbindelse med kommunens 10-årsjubileum i 2012 (se video i toppen av saken).

Det skulle vise seg at framtida gikk fort over, for vi rekker så vidt å bli ferdig med åra med ekstra inntekter som følge av sammenslåingen før Re kommune er midt inne i enda en sammenslåing – for å høste nye gulrøtter.

Bare nøyaktig fire år og noen dager etter 10-årsdagen med Kongen og Dronninga på besøk, skal prinsippvedtak om en ny sammenslåing fattes i kveld.

Kommer vedtaket i kveld, 14 år etter at Re kommune så dagens lys, blir det en ny sammenslåing innen 2020, som kan virke som det seineste alternativet.

Det siste Re kommune gjør er i såfall å sette rekord som tidenes kortest eksisterende kommune, med maks 18 års levetid.

For å være helt sikker på fakta kontakter ReAvisa kommuneekspert og dommer i tema norske kommuner i Kvitt eller dobbelt Per Gunnar Stensvaag.

Kommuneeksperten bekrefter at Re kommune setter det han mener er en trist rekord. Re slår dagens rekord med grei margin. Den ble satt for godt over 100 år siden.

– Dette skjedde på slutten av 1800-tallet, forteller Stensvaag: – Fra Østre Moland kommune ble Barbu skilt ut som egen kommune i 1878. Så ble Barbu innlemma i Arendal kommune i 1902. Det vil si at rekorden er 24 år, og den holder Barbu kommune.

Men med Stensvaag på tråden blir det ikke bare fakta, men også sterke meninger. Han er en innbitt nei-mann når det kommer til kommunesammenslåinger.

Stensvaag er ikke imponert over det som skjer her hos oss:

– Re kommune ble sagt å være en frivillig og vellykka sammenslåing. Begge deler er en sannhet med visse modifikasjoner.

– Frivillig?, spør Stensvaag retorisk. Han blir kjapt engasjert med ReAvisa på tråden. Han har fulgt prosessen her nøye, som på så mange andre kanter av landet.

– Folk i Ramnes og Våle var redd for at man den gangen stykkevis og delt skulle bli en utkant av bykommunene rundt, og folk stemte ja til å gå sammen med den trusselen hengende over seg. Og nå er det en bykommune dere skal slå dere sammen med åkke som?

– Vellykka sammenslåing? Det kan det da umulig være. Siden den nye kommunen får leve så kort, da kan man vel ikke mene at den var vellykka?

– Det er en skam, det som skjer hos dere, mener Stensvaag, og viser til et nei i folkeavstemningen, før de folkevalgte setter i gang en ny runde uten en ny folkeavstemning.

Kommuneeksperten, som representerer Senterpartiet i lokalpolitikken i hjemkommunen Trysil, mener det etter valget i 2017 kommer en sjanse for kommuner som Re til å revurdere det som nå skjer – hvis det blir et regjeringsskifte.

Kveldens kommunestyremøte kan du følge fra sidelinja i 4. etasje på kommunehuset på Revetal, eller direkte på nett. ReAvisa dekker selvfølgelig også møtet, som starter klokka 16.00 i dag tirsdag 21. juni 2016.

210616_RE_KOMMUNE_1

KJAPT GJORT: Re kommune setter rekord som norgeshistoriens klart korteste kommunehistorie – hvis kommunestyret i kveld fatter et prinsippvedtak om sammenslåing. Foto: Stian Ormestad.

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing

Her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.

Les også: Hvis det blir kommunesammenslåing, hva da med ReAvisa?