Tar med 215 underskrifter til kommunestyret i kveld

030516_OPPROP_HEMING_OLAUSSEN

OPPROP: Heming Olaussen (SV), på vegne av SV og MDG i Re. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Etter to uker med underskriftskampanje har 215 skrivi under.

– Vi er veldig fornøyd, det er 3,8 prosent av velgerne, forteller Heming Olaussen (SV) på vegne av Re SV og Re MDG. Etter at 215 er talt opp, er alle som ikke har bostedadresse i Re luka ut.

– Stortinget har satt et krav om to prosent i det som kalles et innbyggerinitiativ – altså der innbyggerne kan kreve at en sak skal behandles. Sjøl om dette ikke er noe innbyggerinitativ i tradisjonell forstand på grunn av tidspresset, ser vi det som naturlig å legge lista der, og mener det bør gi en tyngde til det kravet vi stiller.

Oppropet hadde to krav: At det skal gjennomføres en innbyggerundersøkelse. Det ligger i innstillinga til kveldens kommunestyremøte, flertallet har varslet at de samla stemmer for en innbyggerundersøkelse

Det andre kravet er at folk som blir ringt opp ikke bare skal kunne svare Tønsberg, Horten eller Holmestrand, men også ingen sammenslåing – Re aleine.

– Vi tror det kan gjelde så mange som en tredjedel av Res innbyggere – ikke et flertall, men et betydelig mindretall. Disse bør også få muligheten til å svare det de mener, ikke tvinges til å ta et retningsvalg.

– Men sånn som løpet er lagt opp går det mot sammenslåing uansett. Er det ikke greit at alle får være med på å bestemme retningen – også de som ellers ville svart Re aleine?

– Nei, det mener jeg ikke. Ta meg sjøl, jeg har veldig store problemer med å velge retning når jeg mener at Re bør bestå som egen kommune. Jeg ville følt det valget som en tvang. Det er veldig uklokt å holde på med all denne tvangen, som hele reformen er prega av.

– Alt tyder på et flertall for kommunesammenslåing, også i befolkningen. Regner du det slaget som tapt?

– Det kan vi ikke vite helt sikkert, men jeg mener uansett at et demokrati tar hensyn til mindretallet. Et flertall som bare kjører over et mindretall skaper sår som kan bli vonde i framtida. Vi har stått på stand og opplevd et voldsomt engasjement blant folk.

– Hele denne prosessen kan splitte bygda. Og er det noe vi ikke trenger så er det ei splitta bygd inn i en ny kommune. Da kan det bli enda vanskeligere å forsvare Res interesser i en en større kommune.

– Er det ikke bra at også nei-folk får være med og påvirke retningsvalget i innbyggerundersøkelsen, ved å ikke ha med nei-alternativet?

– Det spørsmålet kan jeg ikke svare på før vi har fasiten klar fra kommunestyret i kveld. Mitt poeng er: Hvorfor så redd for å ta med nei-alternativet, når alt tyder på et flertall for kommunesammenslåing?

– Det ville vært helt ufarlig å ha med det alternativet, i tillegg til Tønsberg, Horten og Holmestrand – om ikke annet for å lette på trykkokeren.

180416_RETTFERDIGHET_I_RE (1)

KAMPANJESTART: Bildet er fra første dag med stand på Revetal. Kommunestyrerepresentantene Ulf Lund Halvorsen (MDG) og Heming Olaussen (SV) fronta kampanjen «Rettferdighet i Re». Foto: Stian Ormestad.

ReAvisa dekker som vanlig kommunestyremøtene i Re, så også møtet tirsdag 3. mai 2016.

Du kan lese mer om det på ReAvisa.no underveis – og det kan følges fra sidelinja i 4. etasje på kommunehuset, eller direkte via nett. Link til nettsendingen på Re kommunes nettsider kommer på ReAvisa.no samme dag som møtet.


 

Les også: Her går startskuddet for en ny runde på kommunesammenslåing

Les også: Hvis du trodde folkets nei var enden på visa, må du tro om igjen!

Les også: Sammen om sammenslåing: – Innbyggerne skal bli hørt

Les også: I Re har vi tilhørighet til flere byer, og vi kan være limet i en storkommune med både Horten og Tønsberg

Les også: På tide å slipe sverdene igjen?


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.