Thomas har drømmejobben: – Gøy tvers igjennom!

KREATIV KAR: Thomas Kirkeberg (33) fra Bergsåsen lever av å tegne og illustrere. Nå aktuell med den aller første boka i en ny barnebokserie: “Skrytepappa og det dustete veddemålet”. Pappa og en sleip nabo hisser hverandre opp før et stort olabilløp, og det ender med at barna må ordne opp i de voksnes bruduljer, uten å røpe for mye. Boka er ute nå, og den er å få kjøpt i bokhandelen på Re-torvet. Foto: Stian Ormestad.

Thomas Kirkeberg driver med akkurat det samme som han dreiv med da han var liten: Tegning.

Dette kunne du lese først i ReAvisa på papir – last ned gratis!

Thomas Kirkeberg (33) vokste opp med ungdomstida her i Re, før han reiste ut i verden for å studere det som er både hans lidenskap, hobby og jobb: Illustrasjon.

Nå er han vel hjemme igjen, bosatt i Bergsåsen, og frilanser innen faget.

Gøy tvers igjennom

FØRSTE BOK I EN SRKYTEPAPPA-SERIE: Skrytepappa og det dustete veddemålet handler om en skrytete pappa og den sleipe naboen som egger hverandre opp foran et olabilløp i byen. Foto: Stian Ormestad.

Etter mange oppdrag av mange slag, og etter hvert mange barnebok-prosjekt, er Thomas nå i gang med kanskje det aller største barnebok-prosjektet i karrieren: Superpappa-serien.

Første bok kom ut på tampen av fjoråret, og illustrasjonene hans løfter historien til nye høyder. Fantasien – og kanskje også erfaringer – kan si mye om hvor skrytete pappaer kan være, og ikke minst hvor blærete en bedrevitende nabo kan være.

Illustrasjonene til Thomas pusher disse forestillingene enda lenger – og det er lett å la seg fascinere og rive med.

– Det er gøy tvers igjennom, forteller Thomas til ReAvisa.

Fra hobby til jobb

– Det er lov å overdrive, og det er moro for meg underveis i prosessen å dra til litt ekstra, legge til noen ekstra detaljer og dra på litt.

Dette er noe både barn – målgruppa for boka er barn fra 6 til 9 år – og voksne kan sette pris på. Denne boka kan skape begeistring for de fleste aldersgrupper. Anmeldelsene er gode.

Thomas har illustrert, mens historien er skrivi av Ulrik Høisæther og Jan-Erik Fjell, som er mest kjent fra tidligere for krimlitteratur, men som nå prøver seg på barnelitteratur.

Thomas har tatt mesteparten av sin utdannelse i USA, og det har vært straka vegen fra hobby til jobb: – Jeg har alltid tegna, så ja – jeg har alltid visst at det er dette jeg vil drive med.

Blitt backa opp hele veien

Som liten krabat satt han alltid og tegna, i skoletimene og mye på fritida. Alle skolebøkene er fulle av tegninger av alt fra Donald Duck til Il Tempo Gigante. Hele veien ble han oppfordra til å holde på hobbyen og dyrke denne lidenskapen. – Jeg fikk aldri kjeft av lærerne for å sitte å tegne i timene, nei.

Men så tok leksekjøret litt overhånd ei tid på Revetal ungdomsskole, og hobbyen ble lagt litt bort. – Jeg følte jeg ikke hadde tid til å tegne så mye.

– Men da sa læreren at jeg fikk disp og slapp å bruke så mye tid på lekser, for å få tid til å tegne. Det var veldig stas, husker jeg.

HAR ALLTID TEGNA: Det ble mange mattebøker med mer tegninger enn mattestykker i skoleåra for Thomas Kirkeberg (33) fra Bergsåsen. Foto: Stian Ormestad.

Så hele veien har Thomas blitt backa opp og oppfordra til å følge drømmen.

Lidenskap

Å tegne er ganske ensomt, så han har aldri oppsøkt noe miljø her i hjembygda. Det blir å jobbe hjemmefra i Bergsåsen og produsere til livets opphold.

– Du må ha lidenskapen i bånn. Dette er ikke helt enkelt å leve av, så du må nok ha så lyst at det trumfer alt annet, sier Thomas og ler godt.

Superpappa-serien er hans mest omfattende barnebok-prosjekt noen gang.

Første bok er ute, og om ikke så lenge kommer den neste.

Har finni stilen

Hver eneste dobbeltside inneholder en illustrasjon, og boka teller 122 sider. Det sier seg sjøl at dette blir mye arbeid:

– Jeg regner cirka ett par dager per illustrasjon i snitt, noen er jo små og forholdsvis enkle, mens andre er store og med flere detaljer.

– Nå har jeg finni stilen og er trygg på den, men i starten tok det også litt tid å få sånt satt.

Nok å gjørra

Thomas illustrerte sin første barnebok for sju år siden. Etter det har det gått slag i slag. Hele veien med gode skussmål og mange forskjellige oppdrag – også fagillustrasjoner, kommersielle oppdrag, og jobb for Ditt Grafisk på Revetal.

Arbeidsdagene er fylt opp og vel så det for den driftige og kreative reingen. – Det går litt i røkk og napp med oppdrag.

Nå er Thomas allerede er i gang med illustrasjonene til neste bok i Superpappa-serien.

ILLUSTRERENDE: Reingens illustrasjoner løfter historien til nye høyder. Foto: Stian Ormestad.

LANG CV: Thomas Kirkeberg (33) fra Bergsåsen har etter hvert en lang CV med mange spennende oppdrag. Foto: Stian Ormestad.

Charlotte er mest lest i 2021: – Næmmen! Så gøy!

– Tusen takk, hilsen lokalavisa di.

Les mer om jobbskaping i Re.

Les flere saker om folk i Re.

,