Sjekk hvem som skal klippe snora for kunnskaps- og opplevelsessenteret på Den magiske fabrikken

FØRST UT: 9. klassinger fra Revetal ungdomsskole var blant de aller første på besøk i kunnskaps- og opplevelsessenteret på Den magiske fabrikken. Foto: Pressemelding.

Sjølvaste Kronprinsen skal klippe snora under den offisielle åpningen utpå vårparten.

Les også: Den magiske fabrikken vant internasjonal biogass-pris

Onsdag 29. april 2020 skal det være offisiell åpning av kunnskaps- og opplevelsessenteret ved Den magiske fabrikken på Taranrød, ved den gamle kommunegrensa mellom Re og Tønsberg.

KRONPRINS HAAKON: Kommer for å åpne kunnskaps- og opplevelsessenteret. Foto: Stian Ormestad.

I dag, 30. januar, melder Kaia Ross Lind, kommunikasjonssjef ved Vesar, at Kronprins Haakon skal foreta åpningen av senteret.

– Det er en stor glede

Det er Vesar, avfallsselskapet i Vestfold, som står bak senteret som er spesielt retta mot barn og unge med mål om økt kildesortering, kunnskap om bærekraft, fornybar energi og en mer miljøvennlig adferd.

– Vi ser fram til den offisielle åpningen. Det er en stor glede for oss at Kronprins Haakon vil foreta åpningen av Kunnskaps- og opplevelsessenteret.

Vesar har og har hatt et samarbeid med blant annet Universitetet i Sør-Øst Norge, Vestfold Fylkeskommune og lærere i grunnskolen om det faglige og pedagogiske innholdet på senteret.

I første driftsår, skoleåret 2019/2020, er det 6. trinn, 9. trinn og elever fra VG1 – hovedsakelig fra Vesars eierkommuner – som deltar i undervisningsopplegget. Det er forventet at cirka 9.000 skoleelever er innom dette første skoleåret.

Første skoleår som besøksenter

I september 2019 tok man imot de første elevene ved senteret. Det var 9. trinn-elever som deltok i programmet VEKST med fokus på biogjødsel og bio- CO2, fotosyntese og matavfall gjenvinni til ny mat.

Nå tas elever fra VG1 ved videregående skoler i tidligere Vestfold fylkeskommune imot ved senteret, med programmet FORANDRE.

Etter påske er det elever i 6. trinn sin tur, de skal igjennom programmet KILDE.

Undervisningoppleggene er forankret i mål i lærerplanen.

FØRST UT: 9. klassinger fra Revetal ungdomsskole var blant de aller første på besøk i kunnskaps- og opplevelsessenteret på Den magiske fabrikken. Foto: Pressemelding.

Kort om Den magiske fabrikken:

Den Magiske Fabrikken er mer enn bare et biogassanlegg, og omfatter også andre tilknyttede prosjekter og aktiviteter. Ved biogassanlegget, som ble offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg i 2016, gjenvinnes matavfall fra ca 1,2 mill innbyggere i Østlandsområde, i tillegg til husdyrgjødsel fra landbruket. Matavfall og husdyrgjødselen gjenvinnes til klimavennlig biogass til kjøretøy, og verdifull biogjødsel og fornybar CO2, til produksjon av ny mat.

Vesar (Vestfold Avfall og Ressurs AS) eies av kommunene Holmestrand, Horten, Færder, Larvik, Sandefjord, og Tønsberg (tidligere også Re). Selskapets hovedoppgave er tjenester knyttet til husholdningsrenovasjon på vegne av eierkommunene. Vesar håndterer avfallsinnsamlingen på vegne av de fleste eierkommunene. Selskapet har også ansvaret for avfallsbehandlingen etter at det er samlet inn. Vesar drifter fem gjenvinningsstasjoner og vel tjue miljøstasjoner. Vesar eier også kunnskaps- og opplevelsessenteret Den magiske fabrikken, med opplæring iblant annet kildesortering, gjenvinning, fornybar energi og bærekraftig matproduksjon.

Les også: Den magiske fabrikken vant internasjonal biogass-pris.

Les også: «Mister Biogass» ble hedret av sine egne.

Les mer om lokalt næringsliv.