I dag åpner gårdsmuseet på Sørbylåven

BÅDE TO OG FIRE HJUL: Det er noe for enhver smak på Sørbylåven, viser Per Olai Skåre (77) fram til lokalavisa. Foto: Håkon Westby.

Per Olai Skåre håper folk vil ha glede av den store, flotte og varierte samlinga hans fra tidligere tider. Så mye rart har han samla på, at han veit ikke hva alt sammen er sjøl engang.

Dette kunne du først lese i ReAvisa, mai 2019 – last ned gratis!

Tirsdag 28. mai ønsker Per Olai Skåre (77) folk velkommen til å se på utstillingene han har laga av ting og tang han har samla over mange år:

HVA ER DETTE? Spør Per Olai Skåre, som har denne i samlingen sin på Sørbylåven. Foto; Håkon Westby.

På den gamle låven er det gamle hesteredskaper av forskjellige slag, traktorer, og mye annet spennende. 

Barnebarnet driver gården, bestefar lager museum på låven

Kona er fra Sørby, og gården dreiv de fra 1978 til 2017. I dag er det barnebarnet som har overtatt, og bestefar Per Olai har laga museum på låven.

Da ReAvisa besøkte låven noen uker før første åpningsdag, hadde han hjelp av sin bror Arnfinn Skåre med å ordne samlingen. Vi ble tatt med på en runde og fikk se mye spennende:

Potetopptaker, gamle esser, slåmaskin, rotrasper, hakkelsmaskin, såmaskiner, veakapper, motorsager, slipesteiner, dreibenker, høvelbenker, vendbar hesteplog, potet-sorteringsmaskin, og et treskeverk med gullmedalje fra Brummundal.

Redskaper fra gårdsbruk i gamledager

HESTEUTSTYR: Slåmaskin og såmaskiner og masse gamle hjul i forgrunnen. Foto: Håkon Westby.

Langs veggene på låven er det gamle hesteredskaper: Bukk og geit, breislede, spisslede, kjøkkenvogn og møkkaspreder.

HVA ER DETTE? Gammelt verktøy med baufilblad. Men hva er det brukt til? Foto: Håkon Westby.

I tillegg er det gamle kjelker og rattkjelker, sparkstøttinger og ski. Det er en egen avdeling med gamle vaskebaljer og skurebrett.

Så kommer vi til noe sjøl ikke samleren veit hva er. På låvegulvet er det en innretning han lurer på: Det ser ut som en slags presse – men til hva?

En annen gjenstand har et påmontert baufilblad. Men hva har den vært brukt til?

I førsteetasje står en strøken Tunderbird 1963-modell og Per Olai Skåres første motorsykkel: En NSU 1958-modell. – Den kjøpte jeg nesten ny da jeg var femten og et halvt år, før jeg dro på hvalfangst i 1958, forteller Per Olai.

Her er det utstilt gamle radioer, TV-er, telefoner og mye mer. I naborommet står A-Forden som svigerfaren kjøpte i 1929 for 3.200 kroner. – Det kosta meg mer å få satt den i kjørbar stand igjen for 30 år siden.

Innenfor står en gammel Landauer, en overbygd hestevogn som er brukt til transport av brudepar. Flosshatten ligger klar i tilfelle nye oppdrag.

Holder åpent hver siste tirsdag i måneden

POTETSORTERINGSMASKIN: I forgrunnen, og forskjellige kjelker i bakgrunnen. Foto: Håkon Westby.

ReAvisas medarbeider anbefaler Sørbyveien 493 et besøk. De godt voksne vil få gjensyn med mange av barndommens gjenstander.

Tar de med seg barn og barnebarn, så kan de jo vise sine etterkommere hvordan det var da de var unge.

Skåre vil ha åpent siste tirsdag i måneden fra klokka 10.00 til 14.00, med gratis inngang, og første gang er i dag, tirsdag 28. mai.

Den ferske museumsbestyreren håper noen vil ha glede av den store, flotte og varierte samlinga hans fra tidligere tider.

HVA ER DETTE?  Lurer Per Olai Skåre på. Foto; Håkon Westby.

Se flere bilder fra Per Olais gårdsmuseum.

Dette kunne du først lese i ReAvisa, mai 2019 – last ned gratis!